Προθεσμία για τον πτωχευτικό νόμο

Ενστάσεις διατυπώνουν οι δανειστές και ζητούν δικλείδες ασφαλείας

MΙΑ εβδομάδα προθεσμία στην Κυβέρνηση να παρουσιάσει έναν ολοκληρωμένο νόμο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, χωρίς παράθυρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δίδουν οι δανειστές στην Κυβέρνηση. Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα δύο μέρη, ενεφανίσθησαν επιφυλακτικοί και ζήτησαν να αποκλεισθεί κάθε περιθώριο ερμηνείας του νόμου κατά το δοκούν. Αντιδράσεις εξακολουθούν να διατυπώνουν για την σύσταση κρατικού φορέως ο οποίος θα αποκτά τις πρώτες κατοικίας των αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύουν. Την πρόταση αυτή φέρονται να στηρίζουν οι τράπεζες, οι οποίες φοβούνται εκτίναξη των “κόκκινων” δανείων λόγω της οικονομικής κρίσεως που προκαλεί η πανδημία αλλά οι δανειστές εκτιμούν ότι μπορεί να συγκεντρωθούν πολλές κατοικίες και εν συνεχεία να υπάρξει αδυναμία διαχειρίσεώς τους.

Ταυτοχρόνως επειδή δεν υπάρχει ένα αντίστοιχο πλαίσιο στην ΕΕ αποκτήσεως των ακινήτων των δανειοληπτών, πρέπει η λειτουργία του να μην προσκρούει στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων. Οι δανειστές ζητούν κοστολόγηση του εγχειρήματος και υπολογισμό κεφαλαίων από τον Προϋπολογισμό, τα οποία θα μπουν στην άκρη για τον σκοπό αυτό.

Συμφώνως προς το σχέδιο, θα συσταθεί κρατικός φορέας αποκτήσεως και επαναμισθώσεως ακινήτων. Σε περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης πτωχεύσει και υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ευάλωτο οφειλέτη, αφού ρευστοποιηθεί η υπόλοιπη περιουσία του, η πρώτη κατοικία θα μπορεί να μεταβιβασθεί στον φορέα αποκτήσεως και επαναμισθώσεως ακινήτων.

Η μεταβίβασις της κυρίας κατοικίας του σε αυτόν τον φορέα θα γίνεται σε τίμημα ίσο με την εμπορική αξία του ακινήτου. Ο οφειλέτης θα μπορεί να διαμένει σε αυτή για 12 χρόνια καταβάλλοντας ενοίκιο. Εντός τριών ετών από την έναρξη της ενοικιάσεως θα έχει την δυνατότητα να ζητήσει την μετατροπή της συμβάσεως σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς και εικοσαετή διάρκεια.

Ειδήσεις / Άρθρα

Κυβέρνησις γιά τό… ἄσυλο, δέν ἐγγυᾶται τήν νομιμότητα

Εφημερίς Εστία
Ἡ ἀναρχία καί ἡ βία ζοῦν καί βασιλεύουν στά ἑλληνικά ΑΕΙ – Ἐπεισόδια ἀπό ἀνενόχλητους κουκουλοφόρους στό Ἀριστοτέλειο καί στό Δυτικῆς Ἀττικῆς – Ἀπροστάτευτες ἡ ἀκαδημαϊκή ἐλευθερία καί ἡ ἰδιοκτησία

Λάθη κάνεις καί στήν «νίκη»!

Μανώλης Κοττάκης
Δυσανεξία τῆς ΝΔ στήν αὐτοκριτική καί στήν ἐσωκομματική δημοκρατία

Πρό τῶν πυλῶν ἡ πτῶσις Στάρμερ

Εφημερίς Εστία
Λονδῖνο.- Μέγας σάλος καί ἀναταραχή ἐπικρατεῖ στήν Βρεταννία, καθώς ἡ χώρα συγκλονίζεται ἀπό τήν ἀναμενομένη ἀλλαγή τετάρτου Πρωθυπουργοῦ σέ μιά τετραετία στήν χώρα, τοῦ Κήρ Στάρμερ, ὁ ὁποῖος δέχεται σφοδρά πυρά ἀπό στενούς συνεργάτες ἐντός τῆς κυβερνήσεως καί τοῦ κόμματος.

Κινηματογραφικό «Γοῦντστοκ» στήν Ἀκαδημία Πλάτωνος

Δημήτρης Καπράνος
Πήγαμε, προχθές τό βράδυ, στό Πάρκο Ἀκαδημίας Πλάτωνος, μέ τόν… Πλάτωνα καί τήν σύζυγό του.

Παρασκευή, 13 Μαΐου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΙ ΠΑΣΤΕΣ