ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026

Προθεσμία για τον πτωχευτικό νόμο

Ενστάσεις διατυπώνουν οι δανειστές και ζητούν δικλείδες ασφαλείας

MΙΑ εβδομάδα προθεσμία στην Κυβέρνηση να παρουσιάσει έναν ολοκληρωμένο νόμο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, χωρίς παράθυρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δίδουν οι δανειστές στην Κυβέρνηση. Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα δύο μέρη, ενεφανίσθησαν επιφυλακτικοί και ζήτησαν να αποκλεισθεί κάθε περιθώριο ερμηνείας του νόμου κατά το δοκούν. Αντιδράσεις εξακολουθούν να διατυπώνουν για την σύσταση κρατικού φορέως ο οποίος θα αποκτά τις πρώτες κατοικίας των αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύουν. Την πρόταση αυτή φέρονται να στηρίζουν οι τράπεζες, οι οποίες φοβούνται εκτίναξη των “κόκκινων” δανείων λόγω της οικονομικής κρίσεως που προκαλεί η πανδημία αλλά οι δανειστές εκτιμούν ότι μπορεί να συγκεντρωθούν πολλές κατοικίες και εν συνεχεία να υπάρξει αδυναμία διαχειρίσεώς τους.

Ταυτοχρόνως επειδή δεν υπάρχει ένα αντίστοιχο πλαίσιο στην ΕΕ αποκτήσεως των ακινήτων των δανειοληπτών, πρέπει η λειτουργία του να μην προσκρούει στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων. Οι δανειστές ζητούν κοστολόγηση του εγχειρήματος και υπολογισμό κεφαλαίων από τον Προϋπολογισμό, τα οποία θα μπουν στην άκρη για τον σκοπό αυτό.

Συμφώνως προς το σχέδιο, θα συσταθεί κρατικός φορέας αποκτήσεως και επαναμισθώσεως ακινήτων. Σε περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης πτωχεύσει και υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ευάλωτο οφειλέτη, αφού ρευστοποιηθεί η υπόλοιπη περιουσία του, η πρώτη κατοικία θα μπορεί να μεταβιβασθεί στον φορέα αποκτήσεως και επαναμισθώσεως ακινήτων.

Η μεταβίβασις της κυρίας κατοικίας του σε αυτόν τον φορέα θα γίνεται σε τίμημα ίσο με την εμπορική αξία του ακινήτου. Ο οφειλέτης θα μπορεί να διαμένει σε αυτή για 12 χρόνια καταβάλλοντας ενοίκιο. Εντός τριών ετών από την έναρξη της ενοικιάσεως θα έχει την δυνατότητα να ζητήσει την μετατροπή της συμβάσεως σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς και εικοσαετή διάρκεια.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἀκυρώνει τό Συνέδριο γιατί φοβᾶται τήν ἀμφισβήτηση

Μανώλης Κοττάκης
Τί κρύβει ἡ δεύτερη ἀναβολή τοῦ Προσυνεδρίου τῆς ΝΔ στά Ἰωάννινα μετά τήν Θεσσαλονίκη – Δέν ὑπάρχει καπνός χωρίς φωτιά – Ἡ ἀλλαγή τῶν συσχετισμῶν στόν σκληρό πυρῆνα τῶν ἐκλεγμένων καί ἀριστίνδην συνέδρων, καί ἡ πιθανότης «ἔργῳ ἀμφισβητήσεως» προβληματίζουν τόν κύριο Μητσοτάκη

Ὁ κόσμος ἀνάποδα!

Εφημερίς Εστία
ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ τῆς ρωσσικῆς πολιτικῆς στήν Μέση Ἀνατολή (καί τήν ἀνατολική Μεσόγειο) ἦταν τό καθεστώς τοῦ Μπασσάρ ἄλ Ἄσσαντ τῆς Συρίας.

Παρέμβασις Γεραπετρίτη στήν κόντρα Λαζαρίδη-Ἀνδρουλάκη γιά τίς «γκρίζες ζώνες»

Εφημερίς Εστία
Παρέμβαση ὑπέρ τοῦ ΠΑΣΟΚ τῆς Σημιτικῆς περιόδου ἔκανε ὁ ὑπουργός Ἐξωτερικῶν κ. Γιῶργος Γεραπετρίτης ἀπορρίπτοντας τίς κατηγορίες πού ἐξαπέλυσε στήν ὁλομέλεια τῆς Βουλῆς ὁ κοινοβουλευτικός ἐκπρόσωπος τῆς ΝΔ κ. Μακάριος Λαζαρίδης κατά τῆς ἀξιωματικῆς ἀντιπολιτεύσεως γιά τά Ἴμια λέγοντας:

Ἐπιστροφή ὁλοταχῶς στήν ἐποχή τοῦ Ντίκενς

Δημήτρης Καπράνος
«Ὅπου ἤσανε ἐκεῖ μέσα. Πήγαινες στά μπάνια, μύριζε. Πήγαινες στήν λάντζα μύριζε. Παντοῦ μύριζε. Τούς τό λέγαμε, ἀλλά δέν ἔκαναν τίποτα»…

Σάββατον, 29 Ἰανουαρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
O ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ Ἤ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;