ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026

«Πίνοντας καφέ με τον Αριστοτέλη» των Θανάση Λάλα και Βασίλειου Μπετσάκου

Από τις εκδόσεις Αρμός

Μετά τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, το τρίτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς «Πίνοντας καφέ με…» από τις εκδόσεις Αρμός είναι αφιερωμένο σε έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, τον Αριστοτέλη.

  • Από τη Γιώτα Βαζούρα

Ο Θανάσης Λάλας και ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Βασίλειος Μπετσάκος επιχειρούν να μας μυήσουν στο μοναδικό πνεύμα του σπουδαίου στοχαστή, «στήνοντας» μια φανταστική συνάντηση και προσκαλώντας όλους μας σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Ετσι, στο «Πίνοντας καφέ με τον Αριστοτέλη» ο καθηγητής, ο οποίος είναι χρόνια μελετητής του φιλοσόφου, επέλεξε τα αποσπάσματα που τίθενται προς συζήτηση, στηριζόμενος στα ερωτήματα του γνωστού δημοσιογράφου. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτόν τον διάλογο, που τόσο γλαφυρά διαδραματίζεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου (με τον Θανάση Λάλα στον ρόλο του δημοσιογράφου και τον καθηγητή ως άλλος Αριστοτέλης) παρουσιάζονται αυθεντικά αποσπάσματα σκέψεων του Αριστοτέλη, πολλές φράσεις αυτούσιες που έπειτα από τα τόσα χρόνια μελέτης του έργου ήρθαν στον καθηγητή σχεδόν πια συνειρμικά. Αρκετές επίσης από τις απαντήσεις είναι αντιγραμμένες απευθείας από τις μεταφράσεις πραγματειών του φιλοσόφου.

Ποια ήταν η σχέση του με τον Πλάτωνα; Πώς ήταν με τους γονείς του και συγκεκριμένα με τον πατέρα του, τον οποίο ο Αριστοτέλης υπεραγαπούσε; Ηταν καλός μαθητής ο Μέγας Αλέξανδρος και πώς έβλεπε τις μεγάλες επιτυχίες στις εκστρατείες του; Σκέφτηκε ποτέ να δημιουργήσει τη δική του Σχολή; Ο Αριστοτέλης ήταν από αυτούς που θεωρούσαν μεγάλη αμαρτία των Αθηναίων την καταδίκη του Σωκράτη; Γιατί η αρετή είναι η προϋπόθεση της ευτυχίας; Η ηθική και η πολιτική έχουν στόχο κοινό; Ο Περίπατος ήταν ο πιο ενδιαφέρων χώρος εκπαίδευσης που δημιούργησε ο Αριστοτέλης; Τελικά, πόση σημασία έχει για έναν χαρισματικό ηγέτη η σφαιρική εκπαίδευση; Ποιοι φίλοι είναι κατά τον Αριστοτέλη οι φίλοι παντοτινοί;

Ένα πολύ ενδιαφέρον εγχειρίδιο για τις σκέψεις του Σταγειρίτη Αριστοτέλη, του σπουδαίου φιλοσόφου της φύσης και της ψυχής, του δάσκαλου της φιλίας και της ζωής, όπως πολύ σωστά επισημαίνει και ο κ. Μπετσάκος στο προλογικό του σημείωμα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Λένα Νίτσου-Ψαθά: «Οι κωμωδίες του Δημήτρη Ψαθά έχουν κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο»

Εφημερίς Εστία
Η Λένα Νίτσου-Ψαθά ανοίγει το πολύτιμο οικογενειακό αρχείο, θυμάται τον παππού της και αποκαλύπτει τα επόμενα θεατρικά και εκδοτικά της σχέδια.

Στήν Δυτική Ἀφρική οἱ «σπόροι» μιᾶς νέας 11ης Σεπτεμβρίου

Εφημερίς Εστία
Ἡ ἐπιρροή τοῦ Ἰσλαμικοῦ Κράτους καί τῆς Ἀλ Κάιντα συνεχίζει νά ὑφίσταται ἀλλά καί ἐνισχύεται μέ χρήση ὅλων τῶν νέων τεχνολογιῶν

Ἀκρωτήριο Κανάβεραλ γίνεται τό… Π. Φάληρο, μέ ἀστροναῦτες, ἀστροπαρατηρητές καί καλλιτέχνες!

Εφημερίς Εστία
Πρόγραμμα διαστημικῆς προσομοιώσεως καί ἔργα γνωστῶν ὀνομάτων τῆς ζωγραφικῆς καί τῆς ποιήσεως συνδυάζονται, σέ ἕνα «φαντασιακό» ταξίδι στό Διάστημα, ὅπου οἱ συμμετέχοντες θά δύνανται νά ἀνακαλύψουν ἀκόμη καί δικούς τους... ἀστερισμούς

Παίγνια καί ὀφθαλμαπάτες

Εφημερίς Εστία
Στήν θεωρία παιγνίων «ὀρθολογικός» δέν σημαίνει ἐγκρατής, δίκαιος ἤ σώφρων

«Δέν ἔπρεπε νά ἐκλεγεῖ ἡ Ἑλλάς μέλος τοῦ Συμβουλίου Ἀσφαλείας»

Εφημερίς Εστία
Πρωτοφανής γκάφα τοῦ Γιώργου Γεραπετρίτη στό Πανεπιστήμιο τοῦ Τορόντο: «Ἄν γνώριζα ὅτι θά βρισκόμασταν σέ μία τόσο ταραχώδη περίοδο, προφανῶς δέν θά εἴχαμε θέσει ὑποψηφιότητα»