ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Η αναλογική υπονομεύει την ανάπτυξη

Ρώτησα χθες την διακεκριμένη συνάδελφο μου στο οικονομικό ρεπορτάζ  Σίσσυ Σταυροπιερράκου έως πότε αναστέλλεται η εφαρμογή των διατάξεων του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Μου απάντησε ότι σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή η ισχύς του κώδικος αναστέλλεται για τα φυσικά πρόσωπα έως τον Ιούνιο και για τα νομικά πρόσωπα( επιχειρήσεις κλπ) έως τον Μάρτιο. Κατά συνέπεια πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έως το θέρος αποκλείονται. Λίγο μετά την κατάθεση αυτής της τροπολογίας, είδε το φώς της δημοσιότητας η πληροφορία ότι το δεξί χέρι του επιχειρηματία Τζώρτζη Κουτσολιούτσου κατέθεσε στην δικαιοσύνη ότι κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, πρώην Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πλάτες στην folie folie για να πέσει στα μαλακά όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τους πλαστούς ισολογισμούς και την χειραγώγηση μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών .

Λογικώς η δικογραφία αυτή θα διαβιβαστεί ” αμελλητί” στην Βουλή δια τα περαιτέρω . Και πότε αποκαλύφθηκε αυτό παρακαλώ -συμπτωματικώς βεβαίως γιατί η δικαιοσύνη έχει τους δικούς της ρυθμούς ; Την ημέρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξιφουλκούσε κατά της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο ζητώντας συμβάσεις, διευθύνσεις και ονόματα για την διαχείριση της πανδημίας . Και την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέθετε στην δικαιοσύνη ότι ο ενορχηστρωτής της εκστρατείας Novartis εναντίον του ήταν ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικώς . Και την στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Διευθύντρια Σύνταξης του ” Βήματος” καρατομήθηκε επειδή αρνήθηκε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε για τα διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ. Άρα νομικώς το δημοσίευμα της ενόψει μιας πιθανής εξεταστικής που θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ περί αυτού είναι ” ενεργό”.

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα τόσο δά μικρό άλμα στον χρόνο και να φανταστούμε το πολιτικό τοπίο στην πατρίδα μας την ¨Άνοιξη του 2021. Τα ” αντιλαικά ” μέτρα όπως οι πλειστηριασμοί έχουν μεταφερθεί για το μέλλον. Η χώρα μοιάζει με ένα απέραντο Ειδικό Δικαστήριο. Η δίκη με τον Παπαγγελόπουλο και την Τουλουπάκη στο σκαμνί έχει αρχίσει. Η υπόθεση με τις φερόμενες καταγγελίες Καλογρίτσα κατά Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά . Το ίδιο συμβαίνει και με την folie folie. Στο κάδρο πλέον βρίσκονται και στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως οι Νίκος Παππάς, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται με σκάνδαλα που υποστηρίζει ότι διέπραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά την διαχείριση της κρίσης . Η πανδημία την ίδια ώρα υποχωρεί κάπως λόγω του εμβολιασμού και αρχίζει η καταμέτρηση της πραγματικής ζημίας στην οικονομία. Επιχειρηματίες που αποπειρώνται να μπουν στην επιχείρηση τους μένουν με το ” κλειδί στο χέρι”. Κατεβάζουν ρολά λόγω χρεών . Το Υπουργείο Οικονομικών κατόπιν αποφάσεως του Μαξίμου αποφασίζει να στηρίξει με 3 εκατομμύρια ευρώ επιχειρήσεις με προσωπικό τουλάχιστον πενήντα εργαζομένων ( δημοσιευμένη πληροφορία στην ” Καθημερινή” ) ενώ για τις μικρομεσαίες λέει πως θα δώσει ό,τι μπορεί. Οι μετρήσεις την ίδια εποχή θα δείχνουν επίσης ότι η ΝΔ προηγείται σαφώς του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά αλλά τα ποιοτικά τους στοιχεία επιδεινώνονται. Και το κερασάκι στην τούρτα : Η Δύση αφού έχει καταφέρει να στριμώξει τον Ερντογάν με τις κυρώσεις -πολύ πεσμένες οι μετοχές Τσαβούσογλου στο χρηματιστήριο της τουρκικής κυβέρνησης, του χρεώνονται οι κυρώσεις – θα πιέζει την Ελλάδα και την Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι ”και να τα βρούν” . Όπου ” να τα βρουν ” σημαίνει ” να δώσουμε ”. Τι έχουμε λοιπόν εδώ ; Και τι δεν έχουμε ! Όλα τα έχουμε. Το ιδανικό μενού των εκλογών έχουμε. Πριν και πάνω από όλα έχουμε τον λόγο των εκλογών ! Το κατά το Σύνταγμα ” εξαιρετικώς σπουδαίο εθνικό θέμα ” που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως : Τα ελληνοτουρκικά. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό για τον συμβιβασμό. Γιατί όπως γράφει και ο Ρόμπερτ Κάπλαν ( τελευταίο του βιβλίο η εξαιρετική ” Γεωγραφία ” από τις εκδόσεις Μελάνι) ” όσα περισσότερα αγαθά διαθέτει ένας λαός τόσο περισσότερους συμβιβασμούς είναι διατεθειμένος να κάνει για να τα διατηρήσει ”. Και βεβαίως υπάρχει το φόντο των εκλογών : ΣΥΡΙΖΑ υπόδικος. Συσπειρώνει εξαιρετικώς την ” δεξιά ” βάση του κόμματος της ΝΔ- δεν ξέρω βεβαίως τι μνήμες και τι αντισυσπειρώσεις τύπου 90-93 προκαλεί στην ” δημοκρατική ” παράταξη .

Εσείς τι λέτε λοιπόν ; Έχει πειρασμό εκλογών ο πρωθυπουργός μετά από προηγούμενο πρωτοχρονιάτικο ανασχηματισμό εισόδου Βουλευτών της ΝΔ στην κυβέρνηση ; Με τα δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα, εγώ λέω ότι δεν έχει απλώς πειρασμό εκλογών, τις έχει ανάγκη τις εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης. Διότι όσο περνά ο καιρός η ύφεση θα βαθαίνει, δεν θα μικραίνει. Ενδεχομένως τις έχει ανάγκη και η χώρα, που πρέπει να ζήσει με σταθερότητα , χωρίς τον πέλεκυ της αναλογικής να υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη. Το πρόβλημα σε όλο αυτόν τον σχεδιασμό που σας περιγράφω είναι ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικώς από τον πρωθυπουργό αλλά από πλήθος αστάθμητων παραγόντων, εσωτερικών και εξωτερικών , που μπορεί να επιτρέψουν την υλοποίηση του σχεδιασμού, μπορεί και όχι. Ο κύριος Μητσοτάκης απέρριψε τις εισηγήσεις των επιτελών του για εκλογές τον περασμένο Ιούνιο τότε που είχε τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων και έχασε την ιστορική ευκαιρία να συντρίψει τον παραζαλισμένο ΣΥΡΙΖΑ. Tώρα έχει εκ νέου αυτή την δυνατότητα αλλά σε σαφώς διαφορετικό περιβάλλον. Άλλο το 2020 και άλλο το 2021.

Απόψεις

Αύξηση τζίρου 46% το 2023 για τη Solidus Securities

Εφημερίς Εστία
Η εισηγμένη στην Ν.Ε.Α. αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) επενδυτική εταιρεία με την επωνυμία «SOLIDUS SECURITIES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» με βάση τους σχετικούς κανονισμούς του Χρηματιστηρίου Αξιών  Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και για την όσο το δυνατό πληρέστερη ενημέρωση των μετόχων της Εταιρείας και του ευρύτερου επενδυτικού κοινού ανακοινώνει τις Εγκεκριμένες και Ελεγμένες Οικονομικές  Καταστάσεις της για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Τί μᾶς κρύβουν γιά τό μεταναστευτικό: 10.594 «εἴσοδοι» τό πρῶτο τρίμηνο!

Εφημερίς Εστία
Μειώνονται οἱ ροές ἀπό τήν Τουρκία, ἀλλά αὐξάνονται δραματικά ἀπό τήν Ἀφρική – Τί δείχνουν τά στατιστικά στοιχεῖα – Ρεκόρ ὀκταετίας, σύμφωνα μέ τόν ΟΗΕ

Ἡ ἀχίλλειος πτέρνα καί ὁ ἀπό μηχανῆς «Θεός»

Μανώλης Κοττάκης
ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ χαρακτηριστικά τῶν προσεχῶν εὐρωεκλογῶν ὅπως αὐτά διαμορφώνονται μέχρι στιγμῆς, εἶναι τά ἑξῆς:

Προσωρινή διακοπή τοῦ Flyover Θεσσαλονίκης λόγῳ… ἐκλογῶν!

Εφημερίς Εστία
ΟΙ Επικείμενες Εὐρωεκλογές ὁδήγησαν στήν ἀναστολή τῶν ἐργασιῶν γιά τήν κατασκευή τοῦ πολυδιαφημισμένου ὑπερσύγχρονου δρόμου ταχείας κυκλοφορίας Flyover στήν Θεσσαλονίκη.

Ἡ παντελής ἄγνοια ὡς πολιτικό προσόν

Δημήτρης Καπράνος
Ὁ φίλος μου εἶναι ἄνθρωπος σοβαρός. Κινεῖται στόν χῶρο τῆς ἀριστερᾶς, εἶναι «ἰντελεκτυέλ», τοῦ ἀρέσει ἡ καλή ζωή, λατρεύει τήν καλή μουσική καί ἀπολαμβάνει, κατά τό δυνατόν, τήν ζωή του.