ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026

«Εντοπίστηκε βάρκα…» – Το συγκλονιστικό βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού κυκλοφορεί στις 2 Απριλίου

Το νέο συγκλονιστικό βιβλίο της Μαρία Φαφαλιού με επίκεντρο τις ιστορίες ανθρώπων που έφτασαν με βάρκα στη Χίο, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, κυκλοφορεί στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια».

Άνθρωποι που αναγκάζονται ν’ αφήσουν τον τόπο τους με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Άνθρωποι που με κίνδυνο της ζωής τους διασχίζουν το Αιγαίο για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη βία ή τη φτώχεια.

Για πολλούς, πρώτος σταθμός ήταν η Χίος. Τι βρήκαν όταν έφτασαν εκεί; Τι ένιωσαν; Πώς τους αντιμετώπισαν οι Χιώτες, βλέποντας το νησί τους ν’ αλλάζει όψη από μέρα σε μέρα; Επίκεντρο του βιβλίου είναι το 2015, τότε που ο ντόπιοι, με νωπές ακόμα τις θύμησες των παππούδων τους από την προσφυγιά του ’22, έτρεξαν με πρωτοφανή αυταπάρνηση να συμπαρασταθούν στους καραβοτσακισμένους ξένους. Μαρτυρίες πριν και μετά από αυτή τη χρονιά-ορόσημο. Ιστορίες αλληλεγγύης που, με την πάροδο του χρόνου και με την αλλαγή των διεθνών συνθηκών, μετατρέπονται κάποιες φορές σε εκδηλώσεις απόρριψης.

Αυτό που αναδύεται είναι η ανθρώπινη διάσταση ενός σύνθετου μωσαϊκού από φωτογραφίες, ημερολόγια, σκίτσα, ρεπορτάζ, επιστημονικά άρθρα· κυρίως όμως από τις αφηγήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών, είτε αυτοί λέγονται πρόσφυγες-μετανάστες, είτε ντόπιοι, είτε ξένοι εθελοντές. Μια γνωριμία με την Ιστορία, με τον Άλλον, με τον Εαυτό μας – μια γνωριμία με πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαρία Φαφαλιού γεννήθηκε το 1950 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έζησε πολλά χρόνια στο Λονδίνο, όπου απέκτησε τα τρία αγόρια της και τελείωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνική ψυχολογία. Είναι ιδρυτικό μέλος και στέλεχος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών οργανώσεων στην Αγγλία και την Ελλάδα. Στην Αθήνα ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Καλειδοσκόπιο» (1995-2014), όπου εργάστηκε για την ψυχοκοινωνική/ επαγγελματική αποκατάσταση ευπαθών ομάδων, ιδιαίτερα ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Έχει γράψει βιβλία κοινωνικής ιστορίας, πολλά σε συνεργασία με τον Κώστα Ν. Χατζηπατέρα. Η έμφαση είναι πάντοτε στις προσωπικές μαρτυρίες. Υλικό από τα βιβλία αυτά αντλήθηκε για εικαστικές εκθέσεις, ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις, εκδόσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ειδήσεις / Άρθρα

Την Παρασκευή 18.09 με την Εστία: Νομίσματα της Αρχαίας Ελλάδας

Εφημερίς Εστία
Tην Παρασκευή 18.09 και κάθε Παρασκευή με την «Εστία»: Νομίσματα της Αρχαίας Ελλάδας

Το Σάββατο 19.09 με την Εστία: Ελληνική υποτέλεια και κλεπτοκρατία

Εφημερίς Εστία
Το Σάββατο 19.09 με την Εστία: Ελληνική υποτέλεια και κλεπτοκρατία 1830-1995

Την Κυριακή 20.9 με την Εστία της Κυριακής: Διπλή προσφορά!

Εφημερίς Εστία
Tην Κυριακή 20.09 η «Εστία» θυμάται: Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος! - Ο πρωθυπουργός της δεξιάς

Στεγαστικό: Οἱ ξένοι ἀγοράζουν σπίτια, ἐνῷ οἱ Ἕλληνες βιώνουν τήν κρίση

Εφημερίς Εστία
Συμφώνως μέ τά στοιχεῖα τῆς Elxis, ἑταιρείας παροχῆς κτηματομεσιτικῶν καί νομικῶν ὑπηρεσιῶν στήν Ἑλλάδα, σχεδόν ἕνας στούς τρεῖς ἐνδιαφερομένους ξένους ἀγοραστές, ποσοστό 30,8%, ἀναζητεῖ κατοικία στήν χώρα μέ στόχο τήν μόνιμο ἐγκατάσταση

Παρουσίαση των νέων βιβλίων της Αγγελικής (Ελίνας) Μαστέλλου – Γιαννακένα

Εφημερίς Εστία
Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στην Έκθεση Βιβλίου στο Πεδίον Άρεως, η συγγραφέας θα υπογράφει τα βιβλία της «Τα Πετράδια του Στέμματος της Καθ’ ημάς Ανατολής» – Πόντος (Α) και «Μικρά Ασία (Β)»