Θαύμα! Ο άθεος Αλαβάνος υπέρ της περιφοράς του Επιταφίου

Έκρυθμο κλίμα στην Εκκλησία – Για αποστασία κατηγορούν ιεράρχες τον Αρχιεπίσκοπο

ΤΟ ΠΑΣΧΑ του 2020 θα μείνει σίγουρα χαραγμένο στην μνήμη των Ελλήνων. Όχι μόνο γιατί οι ναοί παρέμειναν κλειστοί λόγω κορωνοϊού. Ούτε γιατί τους απηγορεύθη το παραδοσιακό έθιμο του σουβλίσματος του οβελία για να αποφευχθούν οι συναθροίσεις. Θα τους μείνει αξέχαστο για την στάση των ηγεσιών τους. Πριν από μερικά χρόνια το πολιτικά λογικό θα ήταν να τάσσεται η Αριστερά υπέρ του ”λουκέτου” στους ναούς και η Δεξιά υπέρ της πιστής τηρήσεως της θρησκευτικής παραδόσεως. Αλλά το 2020 έγινε το θαύμα. Ο πολέμιος της Εκκλησίας, πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος είχε ομηρικές μάχες με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για το θέμα των ταυτοτήτων και παρενέβη στον δημόσιο διάλογο υπέρ της περιφοράς του Επιταφίου και της παρακολουθήσεως της πομπής από τα μπαλκόνια. Η δήλωσίς του, που δείχνει άνδρα ο οποίος σέβεται την παράδοση του τόπου του και τιμά την πίστη του λαού του, είναι σπάνιας ευαισθησίας. Ποιος να το πίστευε! Ο Αλέκος Αλαβάνος επιχειρηματολογεί γιατί πρέπει να ακουσθεί το “ω γλυκύ μου έαρ”!!

Από την άλλη την ίδια ημέρα άλλο θαύμα. Αλλόκοτο. Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως παρέτεινε το ”λουκέτο” στους Ιερούς Ναούς και μετά το Πάσχα! Έως τις 28 Απριλίου. Τούτων δοθέντων δεν προκαλεί πλέον έκπληξη η έκρυθμος κατάστασις στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Μετά τους Μητροπολίτες Κερκύρας, Κυθήρων, Νέας Σμύρνης, Καισαριανής, Πειραιώς, Δράμας που έχουν εκδηλώσει την διαφωνία τους για σειρά θεμάτων, χθες ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας επετέθη στον Αρχιεπίσκοπο κατηγορώντας τον για αποστασία έναντι του τριαδικού Θεού! Ώρες μάλιστα μετά την επικοινωνία του κ. Ιερωνύμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο υπεσχέθη πλήρη συμμόρφωση στις επιταγές της Πολιτείας.

Αναλυτικώς το χρονικό των εξελίξεων έχει ως εξής. Ο τέως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα κείμενο που εξηγεί τους λόγους που θεωρεί αναγκαία την περιφορά του Επιταφίου. «Η περιφορά του Επιταφίου είναι μια βαθιά παράδοση του λαού μας. Οι πηγές της βρίσκονται χιλιετίες πίσω, πριν τον Χριστιανισμό, στις μυσταγωγίες και τα πανηγύρια για τον Διόνυσο, στις τελετές για τον Άδωνι. Γιατί τη στερούμε τόσο απόλυτα φέτος από την κοινωνία, όταν, στις σημερινές συνθήκες, σε κάθε οικογένεια επικρέμαται ο φόβος του πένθους, υπάρχει η μοναξιά, αλλά και υπερίπταται η ελπίδα του λυτρωμού; Γιατί να μην τελεστεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων, με έναν ιερέα μόνο, έναν ψάλτη, έναν νεωκόρο που θα κρατάει μια ανθοδέσμη με βιολέτες, ώστε να διατηρηθεί πλήρως η κοινωνική απόσταση; Και να μπορούν μικροί και μεγάλοι από τα μπαλκόνια να τραγουδούν με την ψυχή τους το “Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή Σου…”; Και να νιώσει ο λαός μας ότι είναι κοινή η μοίρα σε κάθε μπαλκόνι, ότι αν και απομονωμένοι, είμαστε ο ένας συναισθηματικά δίπλα στον άλλο και θα ξεπεράσουμε μαζί το κακό;», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος. Επεσήμανε δε τον κίνδυνο που εμπεριέχει η πρότασις της Πολιτείας να μην γίνει η περιφορά του Επιταφίου να οδηγήσει κάποιους να κατέβουν από τα μπαλκόνια στους δρόμους ή να οδηγήσει σε αύξηση των «απείθαρχων» ιερέων.

Αργότερα ο κ.κ. Ιερώνυμος είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους πιστούς αλλά και στους ιερείς να μην σκεφθούν να κάνουν «αντάρτικο» συρρέοντας στις εκκλησίες. Με σαφήνεια είπε ότι η Εκκλησία εμπιστεύεται το έργο της Κυβερνήσεως αλλά και τον δύσκολο και συνάμα αποτελεσματικό αγώνα που δίδει ο κ. Μητσοτάκης έχοντας αναλάβει την προστασία της δημόσιας υγείας. Επεσήμανε ότι η Εκκλησία ευρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας για όλα τα ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι αυτή η δοκιμασία, και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών της, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων των συμπολιτών μας.

Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει η σκληρή ανακοίνωσις του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, ο οποίος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο άγιο Κερκύρας, όπως και τον πατέρα Γεώργιο, «για την ομολογία τους και την φροντίδα τους για την σωτηρία των χριστιανών». Απηύθυνε δε ερώτηση στους «πολεμίους» της Θείας Κοινωνίας: «ποιός νόμος και ποιά διάταξη απαγορεύει την προσφορά της Θείας Κοινωνίας; Αφού τηρούνται οι προβλεπόμενες προφυλάξεις, γιατί αγωνιούν και θέλουν να απαγορεύσουν την Θεία Κοινωνία;». Στρεφόμενος προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας είπε με νόημα:» Επίσης, να ευχηθώ αληθινή μετάνοια σε όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς. Αντί να θρηνήσομε για την αποστασία μας, πολεμούμε τον Τριαδικό Θεό μας. Μπορεί κάποιοι να γελάσουν και να ειρωνευτούν τις απλές αυτές σκέψεις. Δικαίωμά τους». Οι δηλώσεις αυτές θέτουν σε εγρήγορση τις αστυνομικές δυνάμεις του νομού από σήμερα έως την Κυριακή του Πάσχα.

Κεντρικό θέμα