Πολιτικά κόλπα Τσίπρα με τις θυσίες των Ελλήνων

Στόχοι: αποτυχία της ΝΔ, αποφυγή εκλογών, μνημόνιο, οικουμενική κυβέρνηση

O ΛΟΓΟΣ του αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως σε συνθήκες κρίσεως έχει μεγάλη βαρύτητα. Ιδιαίτερη. Ακούγεται. Ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει ποια είναι η άποψις της δευτέρας πολιτικής δυνάμεως του τόπου. Ποιες είναι οι προτάσεις της. Οι σκέψεις της. Εκ πρώτης όψεως τόσο ο τόνος που επέλεξε για να απευθυνθεί ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους πολίτες όσο και στους πολιτικούς του αντιπάλους στην χθεσινή παρέμβαση του έδωσε την εντύπωση πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ”έκανε τα μαθήματα του στην αντιπολίτευση”- για να θυμηθούμε μια φράση της Καγκελλαρίου Μέρκελ. Απέφυγε να επιτεθεί στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό όπως κάνουν ανοήτως κορυφαία στελέχη του κόμματός του, παρέλειψε τις διχαστικές αναφορές και τις απειλές του τύπου ”θα λογαριαστούμε” και εν τέλει ανέπτυξε την πρόταση της παρατάξεώς του για την οικονομία.

Θα μπορούσαμε να πιστώσουμε θετικά στον αρχηγό της Αντιπολιτεύσεως πέραν των ριζικών διαφωνιών μας με τις ιδέες του αν δεν ακολουθούσε η δυσάρεστη συνέχεια. Πίσω από αυτή την μεταμόρφωση προς το αθώο ο τέως Πρωθυπουργός απέδειξε δυστυχώς (με όσα είπε) ότι κρύβεται το ίδιο κόμμα και (ως προς τον εαυτό του) οι ίδιες αυταπάτες. Την ώρα που η οικονομία είναι κλειστή, η αγορά δεν λειτουργεί, η Κυβέρνησις ετοιμάζεται μεθοδικά για το ”exit” από την καραντίνα –το πρώτο exit που στηρίζουν δυναμικά οι Έλληνες σε αντίθεση με το Grexit– την ώρα που δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για το βάθος της υφέσεως και τέλος την στιγμή που είναι άγνωστες οι αποφάσεις του αυριανού Eurogroup εμφανίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως για να προτείνει στον Πρωθυπουργό τι;

Πρώτον ”ακουμπήστε το μαξιλάρι ασφαλείας τώρα” ωσάν να επρόκειτο τα ύψους 21 δισ. ευρώ διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου που είναι κλειδωμένα σε αυτό να είναι ιδιοκτησία του. Και όχι θυσίες του ελληνικού λαού.

Δεύτερον διαθέστε 26 δισ. ευρώ από το ”μαξιλάρι” και άλλους πόρους για να δοθεί σοκ ρευστότητος στην οικονομία. Κοινώς: ”Σπαταλήστε όλο το ”μαξιλάρι” τώρα”! Και το πράττει αυτό όταν πριν από τον ίδιο προηγήθηκε το ΚΙΝΑΛ που με ανακοίνωσή του στήριξε =με αστερίσκους βεβαίως -την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της Κυβερνήσεως.

Στο Μαξίμου και στην οδό Νίκης έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι πίσω από αυτή την ”φιλολαϊκή” πολιτική που ζητεί και άλλα επιδόματα πέραν όσων ανεκοίνωσε η Κυβέρνησις για 4 εκατομμύρια Έλληνες υποκρύπτεται πολιτική υστεροβουλία από τον κ. Τσίπρα. Κορυφαίος υπουργός τόνισε προσφάτως στην ”Εστία” -γράψαμε αναλυτικώς την προηγουμένη εβδομάδα– ότι ”ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας παρασύρει να ακουμπήσουμε το ”μαξιλάρι”, να το χαλάσουμε όλο , να ξεμείνουμε από χρήματα τον Ιούνιο, να μας λένε μετά ότι αποτύχαμε, να μας χρεώσουν το μνημόνιο και τέλος να μας ζητούν σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας να μετέχουν σε οικουμενική κυβέρνηση”. Κοινώς να επιστρέψουν στην εξουσία από την πίσω πόρτα! Την εκτίμηση του κορυφαίου υπουργού επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή όταν την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε πως όσοι ζητούν περισσότερες παροχές θέλουν να μπει η χώρα σε μνημόνιο. Προφανώς και η ΝΔ δεν πρόκειται να πέσει στην καλοστημένη αυτή παγίδα που διατυπώνεται από ένα κόμμα του οποίου η πλειονότης των στελεχών δεν το κρύβει ότι πολεμά και ονειρεύεται την ρεβάνς. Και δεν πρόκειται διότι, όπως μας ελέχθη, η πρότασις ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται έωλη από ένα και μόνο γεγονός. Ο Πρόεδρος και το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπολόγισαν ότι η εξάμηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων που διετυπώθη για να “χαϊδέψει τα αυτιά” των πολιτών κοστίζει 18 δισ. ευρώ (3 δισ. μηνιαίως) και εφ’ όσον εφαρμοσθεί θα εξανεμίσει τα 18 από τα 20 δισ. ευρώ των διαθέσιμων του ευρώ σε μια βραδυά! Άρα το συνολικό κόστος της προτάσεως ΣΥΡΙΖΑ είναι 26 +16 = 44 δισ. ευρώ. Πέραν αυτών η Κυβέρνησις διέκρινε κραυγαλέα λάθη στις εκτιμήσεις μεταξύ των κυρίων και Τσακαλώτου. Ο τέως Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ”μαξιλάρι” ύψους 35, 7 δισ. ευρώ στην παρέμβαση του, ο δε τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για 40 δισ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα πίσω από την φιλολαϊκή πρόταση Τσίπρα λοιπόν -εκτιμά το Μαξίμου- κρύβεται πρώτον ο φόβος του για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (τον εξωτερίκευσε λέγοντας ότι ”κάποιοι μετρούν ψήφους σήμερα”) όσο και η αγωνία να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό παιχνίδι μέσω μιας Οικουμενικής κυβερνήσεως. Εξέλιξις που περνά μέσα από την αποτυχία της ΝΔ αλλά και της χώρας. Τι θα κάνει η ΝΔ με τις πρόωρες εκλογές θα φανεί. Στην πραγματικότητα όμως, όσο και αν θα θέλαμε να το πιστέψουμε ο κ. Τσίπρας, δεν άλλαξε. ”Δώστα όλα χωρίς περίσκεψη ”. Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης νούμερο 2 ανεκοίνωσε . Αυτή την φορά όμως όχι για να κερδίσει εκλογές. Ζητεί να σπαταληθεί κρατικό χρήμα για να μην βγεί το κόμμα του από τον λαό στο σφυρί…

Κεντρικό θέμα