Η ώρα του χρέους της αστικής τάξεως

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΡΑ – ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη έκανε το χρέος της έναντι και του ιδιωτικού τομέως της χώρας αλλά και των εργαζομένων. Με τα μέτρα που ανεκοίνωσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Αναπτύξεως και Εργασίας κ.κ. Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης δίδεται ρευστότης σε χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση (με ποικίλες μορφές ενισχύσεως – από αναστολές φόρων, επιδότηση εργασίας, έως επιδότηση επιτοκίων) υπό τον όρο της προστασίας χιλιάδων θέσεων εργασίας. Το χρέος τους συμβολικό έπραξαν χθές και μπράβο τους επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της ΝΔ. Δωρίζουν για τους προσεχείς δύο μήνες την μισή αποζημίωσή τους στο Δημόσιο ταμείο. Ευχόμεθα να ακολουθήσουν και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις.

Τώρα θεωρούμε είναι η ώρα του ελληνικού επιχειρείν να πράξει με την σειρά του το χρέος του έναντι της πολιτείας και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να “βάλει πλάτη” στην οικονομία και ειδικώτερα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Χωρίς τσιγκουνιές. Ήδη ο ένας μετά τους άλλους μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν το χρέος τους -άλλοι με γενναίες δωρεές εκατομμυρίων ευρώ και άλλοι με μικρότερες- αλλά από την λίστα των δωρεών που έχουν δει το φώς της δημοσιότητος λείπουν μεγάλα ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας και βιομηχανίας που εν μέσω κρίσεως ανεκοίνωσαν μάλιστα και υψηλές κερδοφορίες. Χθες ο όμιλος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ανεκοίνωσε ότι παραχωρεί δωρεάν με άμεση ισχύ στο Υπουργείο Υγείας μια από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες στην Αθήνα, το Ιατρικό κέντρο Περιστερίου προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η παραχώρηση διαρκεί μέχρι 1/6/2020 και το κόστος της προσφοράς θα φθάσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς άχρηστες οι προτροπές της Αριστεράς περί επιτάξεων. Ο σοσιαλισμός αναβάλλεται. Υψηλές δωρεές έκαναν επίσης η οικογένεια Προκοπίου (1,2 εκατομμύρια ευρώ ), ο όμιλος ”Τέρνα” -Περιστέρης (πλήρης εξοπλισμός για 8 κλίνες εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο ”Αττικόν”- εξοπλισμός μεγάλης αξίας για τον ”Ευαγγελισμό” και τα νοσοκομεία Πτολεμαϊδος και Σερρών ) το Ίδρυμα Ωνάση ( δωρεά 1,7 εκατομμυρίων μασκών στο Υπουργείο Υγείας) , το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, ο Όμιλος Μυτιληναίου , οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ( 1 εκατομμύριο ευρώ), η Ναυτιλιακή εταιρεία του Γιάννη Καραγεώργη κ.α.

Αναλυτικώς η λίστα με τις δωρεές που έγιναν μέχρι σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο από επειχειρηματίες είναι η εξής:

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος δώρισε 65 ειδικούς αναπνευστήρες στο Υπουργείο Υγείας.

Ο Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος μέσω της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ δώρισε 1.000.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών εξοπλισμού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

H Motor Oil Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε δώρισε στο Υπ. Υγείας 50 αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας.

Ο ΟΤΕ δώρισε 25 αναπνευστήρες στο Υπουργείο Υγείας και κινεί τις διαδικασίες για επί πλέον υλικό, με την συνολική προσφορά να φθάνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Το ίδρυμα Ωνάση και Ελλήνων Εφοπλιστών δώρισε 1,7 εκατ. μάσκες στο Υπουργείο Υγείας.

Ο Ιβάν Σαββίδης δώρισε ιατρικό εξοπλισμό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Η οικογένεια Γεωργίου Προκοπίου διέθεσε 1,2 εκατ. ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού .

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση δώρισε στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνος «Θριάσιο» monitors παρακολουθήσεως ζωτικών λειτουργιών, αναπνευστήρα, τροχήλατους καρδιογράφους, υπερηχοτομογράφο και φορεία.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση δώρισε στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» 2 αναπνευστήρες θετικής πιέσεως, 2 μόνιτορ συνεχούς παρακολουθήσεως ζωτικών λειτουργιών, 2 ηλεκτρικές θεραπευτικές κλίνες και 1 φορητό μηχάνημα υπερήχων.

Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης δώρισε 80.000 ευρώ στο Γενικό Νοσοκομείο Θράκης.

Ο Όμιλος Ηρακλής δώρισε Isobox ειδικής κατασκευής στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Κύμης.

Η Παπαστράτος δώρισε 19 αναπνευστήρες στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

Η Μέγα Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής δώρισε 20 νοσοκομειακές κλίνες, σχεδιασμένες, με ειδικές προδιαγραφές για ΜΕΘ, προς το Υπουργείο Υγείας.

Η Smirdex S.A. Coated Abrasives Industry δώρισε στο νοσοκομείο Ξάνθης 6 κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Η ΟΛΠ δώρισε υγειονομικό υλικό στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο.

Η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) δώρισε 5.000 μάσκες στα νοσοκομεία της χώρας.

H Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. και το φυσικό μεταλλικό νερό ΣΕΛΙ δώρισε δύο ειδικά μηχανήματα αναρροφήσεως στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδος.

Η εταιρεία εκτυπώσεων Antopack δώρισε 10 οξύμετρα δακτυλίου και 1 φορητό ηλεκτροκαρδιογράφο στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) δώρισε 200 ιατρικές μάσκες οξυγόνου χωρίς PVC με ειδικά φίλτρα για την αποφυγή διασποράς λοιμώξεως του κορωνοϊού (COVID 19) και 2 ηλεκτροκαρδιογράφους GE Mac 2000 Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

Ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) κάνει δωρεά 7 συσκευών αναπνευστήρων ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά, από τον ΣΕΤΕ, αξίας 140.000 ευρώ, όπως επίσης και 10 αναπνευστήρων ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά, από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αξίας 200.000 ευρώ.

Η ΛΑΜΨΑ προσφέρει δωρεά ύψους 150.000 ευρώ σε ιατρικό εξοπλισμό.

Η Laskaridis Shipping κάνει δωρεά ύψους 150.000 ευρώ μέσω της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ο Όμιλος Electra Hotels & Resorts κάνει δωρεά 5 αναπνευστήρων ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά αξίας 100.000 ευρώ.

Η Goldair, προσφέρει 100.000 ευρώ, που θα διατεθεί σε υγειονομικό υλικό και προμήθεια ειδικών κλινών εντατικής θεραπείας.

Η Golf Residences A.E., με διακριτικό τίτλο PHĀEA RESORTS κάνει δωρεά 3 συσκευών αναπνευστήρων ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά, από την, αξίας 60.000 ευρώ, για Νοσοκομείο της Κρήτης που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Η Atrium Hotels A.E. κάνει δωρεά 30.000 ευρώ για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού.

Το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» κάνει δωρεά για ενίσχυση του εξοπλισμού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ο Όμιλος Ιωάννου (Intercontinental, Yes Hotels), μέσω του ΣΕΤΕ κάνει δωρεά ύψους 100.000 ευρώ, από τον, για την κάλυψη αναγκών που θα ορισθούν από την Πολιτεία.

Η ναυτιλιακή εταιρεία TIMES NAVIGATION ιδιοκτησίας Γιάννη Καραγεώργη προβαίνει σε δωρεά 10 σύγχρονων αναπνευστήρων για εξοπλισμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, 12.00 μασκών προσώπου τύπου ΝΚ95, 3.000 στολών προστασίας, ποσότητος φαρμάκου AVIGAN ιαπωνικής προελεύσεως, ενός ιατρικού μόνιτορ General Meditech, G3, προς τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λαρίσης, “Αχιλλοπούλειο” Βόλου.

Επίσης δωρεάν κατάρτιση εργαζομένων από απόσταση αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ έχει προσφέρει στο Δημόσιο και η εταιρεία People Cert του Βύρωνος Νικολαϊδη.

Από την λίστα των δωρεών απουσιάζουν τρανταχτά ονόματα του επιχειρείν όπως οι μηντιάρχες και οι ισχυροί παράγοντες του ποδοσφαίρου πλην ενός (Ιβάν Σαββίδης). Όπως επίσης απουσιάζουν ευπατρίδηδες της ναυτιλίας. Όπως απουσιάζουν “βαρειά” ονόματα του ΣΕΒ στα μέλη του οποίου αποτάθηκε με επιστολή ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αν η στρατηγική των ”καβουρίων” – να βάζει δηλαδή κανείς το χέρι στην τσέπη μόνο όταν κάνει κρύο συνεχισθεί… θεωρούμε ότι υπάρχει λύσις. Να ανασύρει από το αρχείο του ο Πρωθυπουργός τις λίστες Λαγκάρντ , Μπόργιανς και Panama Papers. Θα ανακαλύψει εκεί επιχειρηματίες που σφυρίζουν αδιάφορα στην έκκλησή του. Αφού τα χρήματά τους είναι νόμιμα και με την βούλα της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, καιρός να επιστρέψουν μερικά από αυτά στην Ελλάδα.

Κεντρικό θέμα