Για ποιούς κτυπά η καμπάνα!

Ο μόνος που μπορεί να πείσει τους πιστούς είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Η “ΕΣΤΙΑ” προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή μετά από όσα συνέβησαν στις Εκκλησίες την περασμένη Κυριακή αλλά και προηγουμένως όταν προεκλήθη το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων με φράσεις του τύπου ”ξεχάστε το Πάσχα”. Προειδοποίησε και την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να προσεγγίσουν τους 96 Μητροπολίτες έναν έναν για να διασφαλισθεί η ομαλότης την Μεγάλη Εβδομάδα. Για να γίνει σεβαστό το θρησκευτικό αίσθημα χωρίς να κινδυνεύσει η κοινή προσπάθεια όλων μας για την επιπέδωση της καμπύλης του κορωνοϊού.

Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. Αντ’ αυτού η Κυβέρνησις, πρώτον χαρακτήρισε ”φανατικούς” όλους όσοι πήγαν σε εκκλησίες την Κυριακή να προσκυνήσουν και τους επέβαλλε διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, έριξε λάδι στην φωτιά δηλαδή, δεύτερον άφησε την Αριστερά να προκαλέσει την Εκκλησία για το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, τρίτον αρνήθηκε την πρόταση δικών της Δημάρχων για την μεταφορά του Αγίου Φωτός κατ οίκον, ενώ επιτρέπονται τα delivery τροφίμων, τέταρτον παρακολουθεί με επιμέλεια τα Facebook των ιερέων μη τυχόν και εντοπίσει μυστικό εορτασμό κρυπτοχριστιανών, πέμπτον επέβαλλε στην Εκκλησία να μην ηχούν ούτε οι καμπάνες μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, ούτε να λειτουργούν τα μεγάφωνα έξωθεν αυτών προς αποφυγήν συγκεντρώσεως πιστών, έκτον χλεύασε το έθιμο του Πάσχα με την φράση ”φέτος θα σουβλίσουμε τον κορωνοϊό” (σουβλίζεται μια ασθένεια; Αηδιαστικό!) και έβδομον ανέχεται να λειτουργούν τα ηχεία στους μιναρέδες των τζαμιών της Θράκης και να επιτρέπονται οι μαζικές συναθροίσεις μουσουλμάνων. Και βεβαίως όγδοον ήταν λάθος που πανηγυρίσθηκε στο διαδίκτυο , άγνωστο με την προτροπή ποίων, η ταπείνωσις της Εκκλησίας με την αρχική καθολική απαγόρευση λειτουργίας των ναών με την πρώτη κοινή υπουργική απόφαση.

Σήμερα, λοιπόν, η Κυβέρνησις ακούμε ότι ”προβληματίζεται” επειδή η Εκκλησία απεφάσισε να αφήσει ανοικτούς για δύο ώρες και πέντε την Μεγάλη Παρασκευή τους ναούς την Μεγάλη Εβδομάδα για προσκύνημα. Ότι προβληματίζεται για συρροή πιστών στον Επιτάφιο. Εάν είχε φροντίσει να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους, να μην πετροβολεί διαδικτυακά την πίστη και να προσεγγίσει με καταλλαγή τους Ιερείς κανείς προβληματισμός δεν θα υπήρχε σήμερα. Θα είχαν συμφωνηθεί όλα. Μα επελέγη διαφορετικός δρόμος. Έως και εμείς που με αγωνία προειδοποιήσαμε για τα επερχόμενα με το άρθρο ”αντί του μάννα, χολή” δεχθήκαμε επιθέσεις από τους γνωστούς φιρφιρίκους του Λιμένος ότι τάχα κάνουμε αντιπολίτευση ενώ αποδεικνύνεται ότι αγωνιούσαμε για το καλό της χώρας, της Κυβερνήσεως, και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη . Δεχθήκαμε επιθέσεις ως δήθεν ”αιρετικοί” και ”αποκλίνοντες” επειδή γράψαμε με αφορμή την κηδεία Γλέζου ότι ”η Αριστερά πλησιάζει τον Θεό αλλά η Δεξιά απομακρύνεται”. Κάποιοι μάλιστα έγραψαν ότι μας… πείραξε η καραντίνα. Η αλήθεια είναι ότι, ναι, μας πείραξε: Η καραντίνα στην πίστη. Και κυρίως οι συμπεριφορές. Όπως σημειώσαμε το μείζον δεν είναι τα μέτρα -σωστά είναι- αλλά η διαχείρισις των ανθρώπων. Των συναισθημάτων τους. Των ευαισθησιών τους. Όπως επισημάναμε ”ο ιστορικός πυρήνας της συντήρησης πρέπει να διαφυλαχθεί”. Φευ! Αγνοηθήκαμε!

Θα επιχειρήσουμε σήμερα να δείξουμε στις κορυφές πως σκέπτονται οι Έλληνες Ορθόδοξοι δημοσιεύοντας (σε άλλες στήλες) το άρθρο της φοιτήτριας Νομικής Μαρία Κορνάρου. Ελπίζω στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -μόνο αυτός καταλαβαίνει, το έχει αποδείξει στο παρελθόν επανειλημμένως– πως θα προλάβει να σβήσει την φωτιά που άναψαν διάφοροι θερμοκέφαλοι ”Χριστιανοί” που έχουν να επισκεφθούν Εκκλησία και να ανάψουν κερί… από την βάπτισή τους.

Η χθεσινή ανακοίνωσις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας Μητροπολίτου Ιεροθέου τακτοποιεί κάπως τα πράγματα αλλά δεν νομίζουμε πως το θέμα έχει κλείσει. Ο ίδιος ο Ιερόθεος άλλωστε μιλούσε για πολιτική ανοικτών θυρών και επαφή ιερέων-πιστών μόλις προχθές. Άποψίς μας είναι ότι ο μόνος που μπορεί να μιλήσει στις καρδιές των εκατομμυρίων Ορθοδόξων είναι ο πιστός καθηγητής Τσιόδρας. Το έκανε χθες, ας το επαναλάβει και την Μεγάλη Εβδομάδα.

Κεντρικό θέμα