ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Χιλιάδες αφύλακτα όπλα στα υπόγεια των δικαστηρίων!

Με DNA – γονιδίωμα, ηλεκτρονικά ίχνη στο μέλλον οι καταδίκες – Χωρίς  μάρτυρες!

ΝΑ ”ΞΕΝΑΓΗΣΕΙ” τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής στα άδυτα της ελληνικής Δικαιοσύνης και στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθημερινώς οι δικαστές και οι εισαγγελείς προκειμένου να φέρουν σε πέρας την ιερή αποστολή τους επεχείρησε κατά την κατάθεσή της ενώπιον αυτής η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Και για να το πράξει αυτό δεν δίστασε να ομιλήσει για τα ευρήματά της κατά τις επισκέψεις της σε όλα τα Πρωτοδικεία, τα Εφετεία και τις Εισαγγελίες της χώρας καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας της στο αξίωμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η κ. Δημητρίου έκανε λόγο για ”αρχεία στις λάσπες και στα ποντίκια” αλλά και για αποδεικτικά στοιχεία κρισίμων υποθέσεων εγκαταλελειμμένα ”δίπλα σε φωτοτυπικά μηχανήματα” λόγω ελλείψεως χώρου –την Εισαγγελία Διαφθοράς αφορούσε η αναφορά όπου η παρούσα ηγεσία της αναγκάσθηκε να θυσιάσει άπειρες προσωπικές εργατοώρες για να ξεχωρίσει ποια έγγραφα αντιστοιχούν σε ποια ποινική υπόθεση. Ωστόσο δύο από τις αποκαλύψεις που έκανε η κ.Δημητρίου προκάλεσαν ισχυρή εντύπωση στα εμβρόντητα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής και τα σχολίαζαν έπειτα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Πρώτον η αποκάλυψίς της για τα χιλιάδες αφύλακτα κατασχεμένα όπλα και εκρηκτικά στα υπόγεια των δικαστηρίων. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, όπως ανέφερε η κ. Δημητρίου τα εκρηκτικά ήταν τόσα πολλά ώστε θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο Πρωτοδικείο!

Συμφώνως προς πληροφορίες της ”Εστίας” η τέως εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου φέρεται να ενημέρωσε τα μέλη της Προανακριτικής για όσα είδε στα Δικαστικά Μέγαρα τα εξής: ”Είχε πήξει ο κόσμος από τα πειστήρια. Είχε πήξει από χιλιάδες όπλα και πυροτεχνήματα και εκρηκτικά. Είχα πυροτεχνουργό ο οποίος συνέταξε έκθεση πως είναι επικίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα όλο το Πρωτοδικείο. Παντού υπήρχαν χιλιάδες όπλα. Η Αθήνα; Κόλαση. Η Θεσσαλονίκη; Κόλαση. Η Κρήτη; Κόλαση”. Όπως εξήγησε η εισαγγελεύς τα όπλα αυτά και τα εκρηκτικά επειδή μπορούσαν να κλαπούν εστάλλησαν σε αποθήκες του Υπουργείου Αμύνης, το οποίο όμως επειδή είναι ”κατασχεθέντα” βάσει νόμου δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Με πολύ σκωπτικό τρόπο για όσα είδαν τα μάτια της περιοδεύοντας όλα τα δικαστικά μέγαρα της χώρας η εισαγγελεύς τόνισε: ”Αν ήξεραν οι τρομοκράτες πόσα όπλα μπορούσαν να αρπάξουν με το σπρώξιμο μιας πόρτας δεν θα έτρεχαν στο Συκούριο. Μπορούσαν να έχουν όσα ήθελαν!”.

Η αποκάλυψις αυτή έχει τεράστια σημασία διότι ναι μεν οι αποθήκες των δικαστηρίων άδειασαν από όπλα, εκρηκτικά και πυροτεχνήματα που είχαν κατασχεθεί από την Αστυνομία αλλά από τότε πέρασε καιρός και σίγουρα άρχισαν να γεμίζουν ξανά. Φυλάσσονται; Είναι ένα θέμα που πρέπει να δει ο άξιος διάδοχος της κ. Δημητρίου εισαγγελέας Πλιώτας ο οποίος σε κρίσιμες στιγμές όπως και η προκάτοχος του έχει προστατεύσει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Έχει επίσης σημασία μετά το φονικό στα Ανώγεια της Κρήτης. Η παράνομη οπλοκατοχή επιστρέφει στην κορυφή της ατζέντας. Το δεύτερο σημείο της καταθέσεως της κ. Δημητρίου που έκανε εξαιρετική εντύπωση ήταν η αποκάλυψίς της για τις συλλήψεις και τις καταδίκες του μέλλοντος. ”Σε λίγο οι υποθέσεις δεν θα εξιχνιάζονται με μαρτυρικές καταθέσεις αλλά με ηλεκτρονικά πειστήρια, με άλλα πειστήρια, με γονιδίωμα, με DNA, με αποτυπώματα, με άλλα μέσα” εξήγησε. Οι περισσότεροι βουλευτές που την άκουσαν σχολίαζαν, μετά το πέρας της καταθέσεως, ότι ανεξαρτήτως των υπολοίπων παρακολούθησαν σεμινάριο δικαιοσύνης από μια “βαρειά” και με κύρος εισαγγελέα. Με πείρα σε θέματα τρομοκρατίας, ναρκωτικών, προστασίας ανηλίκων κ.α. Πείρα που η Πολιτεία αρνήθηκε να αξιοποιήσει μετά την αφυπηρέτησή της. Ούτε η πρώτη λειτουργός είναι, που της επιφυλάσσεται τέτοια μεταχείρισις, ούτε η τελευταία. Δυστυχώς.

Κεντρικό θέμα