ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Ανάσταση της οικονομίας τέλη Απριλίου μετά του Θωμά αν πετύχουν τα μέτρα

Θα επαναλειτουργήσουν ορισμένες επιχειρήσεις μετά από μαζικά τεστ των εργαζομένων

Η ΕΝΤΑΣΗ, το άγχος και η αγωνία που εκπέμπει η Κυβέρνησις τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την επιτυχία των μέτρων και την πιστή τήρηση του πλάνου που έχει εκπονηθεί για τις ημέρες του Αγίου Πάσχα πηγάζει από μία και μόνη αιτία: Στόχος της είναι να έχει εξομαλυνθεί η κατάστασις μέχρι τα τέλη Απριλίου και να έχει ισοπεδωθεί η καμπύλη του κορωνοϊού εις τρόπον ώστε να καταστεί δυνατή η επανεκκίνησις ορισμένων βασικών τομέων της οικονομίας τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η ”Εστία” το βασικό σενάριο επάνω στο οποίο εργάζονται η Κυβέρνησις, και ειδικώτερα το Μαξίμου, και το Υπουργείο Οικονομικών είναι το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας τον μήνα Ιούνιο, καθώς περαιτέρω παράτασις της εκκρεμότητος θα αποβεί καταστρεπτική για την επιβίωση της πατρίδος μας. Τα ταμειακά διαθέσιμα δεν είναι απεριόριστα ούτε ανεξάντλητα. Παρά το ”μαξιλάρι”. Ωστόσο, συμφώνως προς τις ίδιες πληροφορίες αν η στρατηγική Τσιόδρα δικαιωθεί και τα αποτελέσματα της μάχης που δίδουν μαζί λαός και κρατικός μηχανισμός κατά του κορωνοϊού είναι επιτυχή, τότε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το πράσινο φώς να επαναλειτουργήσουν ορισμένοι και μόνο κλάδοι επιχειρήσεων τέλη Απριλίου αμέσως μετά την Κυριακή του άπιστου Θωμά για να σταλεί το μήνυμα στους πολίτες ότι η ζωή επιστρέφει σιγά-σιγά. Της επαναλειτουργίας θα προηγηθούν όμως μαζικά τεστ κορωνοϊού στα οποία θα υποβληθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν ώστε να διασφαλισθεί ότι η επανεκκίνησις δεν γίνεται πρόχειρα και δεν θα μας βυθίσει σε νέα δίνη.

Πριν τα πράγματα όμως πάνε κάπως καλύτερα, θα πάνε λίγο χειρότερα. Ο Πρωθυπουργός εν όψει Πάσχα σταθμίζει την πιθανότητα να επιβάλλει νέο κύμα περιορισμών όπως αυτό που ανεκοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τις καραντίνες της Καστοριάς και της Ξάνθης: Περιορισμός των μετακινήσεων βάσει της περιπτωσιολογίας των εντύπων που συμπληρώνουν οι πολίτες, μείωσις του χρόνου που μένουν εκτός οικίας για βόλτα με τα κατοικίδια, κλείσιμο των εθνικών δρόμων κατά τις ημέρες του Πάσχα. Από το Μαξίμου καθίσταται σαφές ότι ο συρρίκνωσις της ελευθερίας είναι απόλυτος όρος για την ανάκτηση της ελευθερίας. Αν οι αριθμοί της καμπύλης μετά και το Άγιον Πάσχα στις 20 Απριλίου είναι ενθαρρυντικοί τότε η Ανάστασις της οικονομίας θα αρχίσει αμέσως μετά. Κίνησις η οποία θα συνδυασθεί και με άλλες στρατηγικές αποφάσεις της οικονομίας.

Τα ορόσημα της Κυβερνήσεως είναι συνεπώς τέσσερα:

α) Σάββατο του Λαζάρου θα υπάρχει η πρώτη αποτίμησις της εφαρμογής των μέτρων. Θα έχει παγιωθεί η εικόνα (ή όχι αν χαλαρώσουμε) πως η Ελλάς αξιοποίησε τον χρόνο που κέρδισε από τις έγκαιρες αποφάσεις Μητσοτάκη και δεν έγινε Ιταλία.

β) Κυριακή του Θωμά. Τότε θα σταθμίσει η Κυβέρνησις αν θα αποτολμήσει την επανεκκίνηση ορισμένων κλάδων της οικονομίας.

γ) αρχές Ιουνίου όταν θα κριθεί το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας. Τότε θα ανακοινωθεί η μεγάλη δέσμη οικονομικών μέτρων για την κοινωνία και την οικονομία.

δ) τέλη Ιουνίου όταν θα απαιτηθεί σε συνδυασμό με το γενικώτερο ευρωπαϊκό κλίμα να ληφθούν αποφάσεις. Είτε δανεισμού με έξοδο στις αγορές είτε με χρήση κονδυλίων από το ”μαξιλάρι” ασφαλείας. Η Κυβέρνησις απεύχεται το δεύτερο σενάριο και εργάζεται για το πρώτο.

Κεντρικό θέμα

Ὁ Πρόεδρος τῆς Τουρκίας μηνύει τόν Ὅμιλο «Ἑστία»

Εφημερίς Εστία
Ὁ Σουλτάνος προσέφυγε κατά τῶν διευθυντῶν τῆς «Ἑστίας» καί τῆς «Δημοκρατίας» Μανώλη Κοττάκη, Δημήτρη Ριζούλη καί τῶν διευθυντῶν συντάξεως τῆς «Δημοκρατίας» Ἀνδρέα Καψαμπέλη, Γιώργου Πατρουδάκη

Ρωγμές στό ἐθνικό μέτωπο

Μανώλης Κοττάκης
ΣΤΗΝ τελευταία του συνέντευξη στήν ΔΕΘ ὁ Πρωθυπουργός ἐξέφρασε τήν ἄποψη…

Ἡ Κύπρος ὄρθωσε τό ἀνάστημά της στήν ΕΕ

Εφημερίς Εστία
Μπλόκο στίς κυρώσεις στήν Λευκορωσσία λόγω τῆς Ἄγκυρας

Περί συνωμοσιῶν καί ἡλικιῶν ὁ λόγος…

Δημήτρης Καπράνος
Μακρυά ἀπό ἐμᾶς κάθε προσπάθεια –ἔστω καί ψῆγμα– συνωμοσιολογίας περί τῆς ὑπάρξεως τοῦ θανατηφόρου ἰοῦ

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 1960

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ