Σκληρή διαπραγμάτευσις για την α΄κατοικία

Οι δανειστές δεν δέχονται παράταση του υφισταμένου καθεστώτος

ΜΑΧΗ για να παραταθεί τουλάχιστον για ένα τετράμηνο το υφιστάμενο πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας είναι έτοιμη να δώσει η Κυβέρνησις μετά την πρώτη αρνητική απάντηση που έλαβε από τους επί κεφαλής των δανειστών κατά την διάρκεια τηλεδιασκέψεως. Πρόκειται για ένα άκρως ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα με σοβαρότατο κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς ένα κύμα πλειστηριασμών σε τέτοιες ακραίες συνθήκες κρίσεως δεν θα επιθυμούσε κανείς και θα έβλαπτε σοβαρά την εικόνα της Κυβερνήσεως. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά στην περίπτωση που οι δανειστές εξακολουθήσουν να έχουν αντιρρήσεις τότε η λύσις θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Η ελληνική πλευρά που διαπραγματεύθηκε με το φλέγον θέμα της παρατάσεως στην προστασία της πρώτης κατοικίας ευρέθη μπροστά σε ένα ισχυρό τείχος αρνήσεως μετά από σχεδόν πέντε ώρες διαβουλεύσεων. Aν και οι Έλληνες διαπραγματευτές ανέδειξαν με επιχειρήματα την ανάγκη προστασίας των νοικοκυριών λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί ο κορωνοϊός στην οικονομία, οι επί κεφαλής των δανειστών έδειξαν σκληρή στάση και υπεστήριξαν τις γνωστές θέσεις τους , ότι με αυτό τον τρόπο πλήττεται η κουλτούρα πληρωμών ενώ δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μειώσεως των «κόκκινων» δανείων.

Οι επί κεφαλής των δανειστών επιμένουν στην θέση που εκφράσθηκε και σε επίπεδο κλιμακίων την περασμένη Δευτέρα συμφώνως προς την οποία το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό πλαίσιο πρέπει να έχει ψηφισθεί 1,5 μήνα μετά την λήξη του συναγερμού για την πανδημία. Ταυτοχρόνως θέλουν να λήξει στα τέλη Απριλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο το καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα μεταξύ 1ης Μαϊου και ψηφίσεως του νέου πτωχευτικού θα αποτελέσει ένα διάστημα άτυπης παράτασης της πρώτης κατοικίας.

Πάντως, με τα δικαστήρια κλειστά και τους πλειστηριασμούς, όπως και όλα τα μέτρα αναγκαστικής εισπράξεως «παγωμένους», πρακτικά ακόμη και η αλλαγή του πλαισίου δεν θα είχε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πτωχευτικό πλαίσιο, η προστασία της κυρίας κατοικίας του πτωχεύσαντος θα αποσυνδέεται πλήρως από την δανειακή σύμβαση και την σχέση δανειολήπτoυ – πιστωτού και θα αποτελεί κρατική μέριμνα, με την μορφή επιδοτήσεως ενοικίου ή αγοράς από το κράτος της κατοικίας των πτωχευμένων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κατά το αμερικανικό μοντέλο.

Πρόσθετο πρόβλημα στις συζητήσεις προκαλεί το γεγονός ότι η τρέχουσα αξιολόγησις που έχει να κάνει κυρίως με το πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας συνδέεται με την εκταμίευση περίπου 640 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των ANFA- SMP. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει η εκταμίευσις εάν η Κυβέρνησις δεν προχωρήσει στην υλοποίηση της δεσμεύσεώς της και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα στερηθεί πολύτιμης ρευστότητος σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Βόμβα ἀπό τήν Ἀρχή Προστασίας Δεδομένων: Ἐπί θητείας Κεραμέως διέρρευσαν τά 20.000 mails

Εφημερίς Εστία
Γιατί ὁ πρόεδρός της Κωνσταντῖνος Μενουδάκος ἀρνήθηκε νά λάβει ὑπ’ ὄψιν του τό πόρισμα ἐσωτερικοῦ ἐλέγχου πού συνέταξε τό Ὑπουργεῖο Ἐσωτερικῶν γιά νά ἐπιρριφθεῖ ἡ εὐθύνη στόν Διευθυντή Ἐκλογῶν, μέ παραπομπή σέ χρόνο πρό τῆς ἀναλήψεως καθηκόντων τῆς σημερινῆς ὑπουργοῦ – Καί οἱ 300 προσφυγές συνδέονται μέ τήν ἐπιστολική ψῆφο – Μόνον 45.000 ὁμογενεῖς ἐνεγράφησαν στήν πλατφόρμα

Τό Αἰγαῖο τῶν ψευδαισθήσεων καί ἡ τουρκική «θάλασσα τῶν νησιῶν»

Εφημερίς Εστία
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ἐπιθετικότης δέν περιορίζεται σέ αὐτά πού λέγει ἤ πράττει σήμερα ὁ Ταγίπ Ἐρντογάν.

Συνδικαλιστές ἔδωσαν ἄδεια γιά περιγραφή ἀγῶνος τοῦ Τσάμπιονς Λήγκ, ἀλλά ἡ ΕΡΤ εἶπε ὄχι στήν Ἐκκλησία γιά τήν Ἀκολουθία τοῦ Νιπτῆρος

Εφημερίς Εστία
Πρό δυσάρεστης ἐκπλήξεως εὑρέθησαν χιλιάδες πιστοί πού προχθές, Μεγάλη Τετάρτη, ὅταν ἄνοιξαν τούς τηλεοπτικούς δέκτες τους γιά νά παρακολουθήσουν τήν Ἀκολουθία τοῦ Νιπτῆρος, εἶδαν ἐπαναλήψεις τηλεοπτικῶν σειρῶν.

Ἡ λαϊκή ποίηση καί τό Θεῖον Δρᾶμα

Δημήτρης Καπράνος
«Ἀπό τήν καρδιά βγαίνουνε τά στιχάκια» ἔλεγε ἡ κυρία Τάσια Κουράκου, ἡ δασκάλα μας, πού κάθε τόσο μᾶς διάβαζε κάποιους στίχους ἀπό τήν λαϊκή, τήν δημώδη ποίηση.

Σάββατον, 2 Μαΐου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΕΛΗΣΜΟΝΗΣΕ;