Σε καραντίνα ετέθη το Κρανίδι

Προσεβλήθη από τον ιό το 1/3 δομής μεταναστών

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού, χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς συμπληρώνοντας: «Από την Μεγάλη Πέμπτη θέσαμε σε καραντίνα τη δομή. Είναι όλα υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή, πρέπει ληφθούν κάποια προληπτικά μέτρα», ενώ απηύθυνε έκκληση στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους να μην βγουν για κανένα λόγο από το σπίτι τους για τις επόμενες 14 ημέρες. Στα μέτρα που ανεκοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς είναι και η απαγόρευσις μετακινήσεως για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, η μετάβασις σε τελετές και η σωματική άσκησις.

Επίσης ανεκοίνωσε ότι ετέθησαν σε καραντίνα 14 ημερών τα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι του δήμου Μύκης στην Ξάνθη. Εκεί εντοπίσθηκαν δύο γυναίκες, με συγγενική σχέση, οι οποίες είχαν πυρετό και μετεφέρθησαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Η μια έχει υποκείμενο νόσημα και της έγιναν εξετάσεις, οι οποίες ήσαν θετικές στον ιό. Αυτό που ανησυχεί τις υγειονομικές Αρχές είναι να μην «πληγεί» μεγάλο μέρος του πληθυσμού των μειονοτικών χωριών, ειδικώς δε όταν οι οικογένειες μένουν κάτω από την ίδια στέγη. Ο συγκεκριμένος δήμος έχει πολλά κρούσματα αφού και άλλα χωριά, όπως ο Ένιχος, είχαν τεθεί σε καραντίνα το προηγούμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, άρχισε η αντίστροφη μέτρησις για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η αρχή θα γίνει την προσεχή Δευτέρα οπότε και θα λειτουργήσουν εκ νέου ειρηνοδικεία, πρωτοδικεία και υποθηκοφυλακεία. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις εισηγήσεις των κ.κ. Τσιόδρα, Χαρδαλιά και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στο ελληνικό λαό και θα ανακοινώσει την σταδιακή άρση των μέτρων. «Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει στις 27 ή μετά τους Έλληνες. Το σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα για να αποφύγουμε το πισωγύρισμα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναλυτικώτερα επεσήμανε πως η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που συμφώνως προς τις υποδείξεις των ειδικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγώτερο συνωστισμό όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία. Υπεγράμμισε ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα». Διευκρίνισε ότι για την αποφυγή συνωστισμού στα ειρηνοδικεία, στα υποθηκοφυλακεία και στα πρωτοδικεία, οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται θα γίνονται μέσω των γραμματειών χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων.

Ειδήσεις / Άρθρα

Κάθαρσις μέ ἀστερίσκους γιά τήν δολοφονία Λυγγερίδη

Εφημερίς Εστία
Γιά σύσταση «ἐγκληματικῆς ὀργανώσεως» κατηγοροῦνται 25 ἡγετικά στελέχη τῆς «Θύρας 7» τοῦ Ὀλυμπιακοῦ μετά ἀπό εἰσαγγελική ἔρευνα συνενώσεως δικογραφιῶν ὀπαδικῆς βίας κατά τό νομικό πρότυπο τῆς «Χρυσῆς Αὐγῆς» Ἤρθησαν τό τραπεζικό καί τό τηλεφωνικό ἀπόρρητο τῶν συλληφθέντων – Ἀνοικτό τό ἐνδεχόμενο γιά τό πόσο ψηλά θά φθάσει ἡ ἔρευνα ΕΛ.ΑΣ.-Δικαστῶν – Στοῦ Ρέντη τήν ὥρα τῶν προσαγωγῶν χθές ὁ κ. Μητσοτάκης

Τό σαμάρι καί ὁ γάιδαρος

Μανώλης Κοττάκης
Πῦρ Ομαδόν δέχεται ἀπό χθές στό διαδίκτυο ἡ προσχωρήσασα στήν ΝΔ ὑποψήφια εὐρωβουλευτής Εὔη Χριστοφιλοπούλου, ἐπειδή ὁμολόγησε τηλεοπτικῶς ὅτι ἡ ὑποψηφιότητα Μπελέρη δέν ἔχει ἐθνικό συμβολισμό ἀλλά στοχεύει κυρίως νά ἀνακόψει τίς διαρροές πού ἔχει ἡ ΝΔ στά δεξιά της.

Κλιμακώνει τίς προκλήσεις ἡ Τουρκία ἐκδίδοντας Navtex

Εφημερίς Εστία
Η Τουρκία ἀποδεικνύει ἐμπράκτως ὅτι δέν ἐπιδιώκει τήν ἐξομάλυνση τῶν ἑλληνοτουρκικῶν σχέσεων καί προκαλεῖ μέ κάθε εὐκαιρία τήν Ἑλλάδα, ἀδιαφορώντας ἐάν οἱ ἡγέτες τῶν δύο χωρῶν τόν ἑπόμενο μῆνα θά συναντηθοῦν στήν Ἄγκυρα.

Ἡ σημερινή «παραβατική» νεολαία καί ἐμεῖς

Δημήτρης Καπράνος
Πολλά διαβάζουμε καί περισσότερα ἀκοῦμε γιά τήν περίφημη «παραβατικότητα τῶν ἀνηλίκων».

Πέμπτη, 23 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙΑ!