ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ούτε οι μισοί δεν προμηθεύθηκαν τα δωρεάν self test!

Πυρ ομαδόν της αντιπολιτεύσεως στην Κυβέρνηση

ΜΕΓΑΛΟ ενδιαφέρον θα έχει η αποτελεσματικότητα του μέτρου των δύο δωρεάν self test που ανεκοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός. Κυρίως για το πόσοι θα προσέλθουν τελικά στα φαρμακεία για να τα προμηθευθούν. Στις 6 Δεκεμβρίου άρχισε η διανομή των δωρεάν self test με στόχο την καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αποφυγή της διασποράς του ιού. Ο αριθμός που πήγε να τα πάρει πρέπει να προβλημάτισε άπαντες, πλην της κυβερνήσεως. Από τα 7,5 εκατ. δικαιούχων μόνο οι 3,05 πήγαν στα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ τους. Δηλαδή λιγώτεροι από τους μισούς ανταποκρίθηκαν. Άγνωστο μετά την αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια, πόσοι θα πεισθούν για να τα προμηθευθούν.

Τα δωρεάν self test και γενικώτερα ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνησις αντιμετωπίζει την πανδημία προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολιτεύσεως και την πρώτη τοποθέτηση από τον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος τόνισε ότι «η στήριξη του ΕΣΥ παραμένει ανεπαρκής». Κατελόγισε στην Κυβέρνηση ατολμία κάνοντας λόγο για «συνεχείς παλινωδίες της κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα νέα μέτρα υγειονομικής προστασίας και υπονομεύουν το ίδιο το εμβολιαστικό πρόγραμμα, βάζοντας την κοινωνία σε μεγάλο κίνδυνο». Συμφώνως προς τον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ «η στήριξη του ΕΣΥ παραμένει ανεπαρκής, όπως όλοι γνωρίζαμε, αλλά και επιβεβαίωσε την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα».

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για το «απόλυτο μπάχαλο ερήμην των επιστημόνων». «Αφού ο εκπρόσωπός του και ο υπουργός Υγείας χθες άφησαν τις εγκληματικές ανοησίες περί πανδημίας ανεμβολίαστων και προανήγγειλαν υποχρεωτικά rapid test και για τους εμβολιασμένους με επιβάρυνση των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε να τα μαζέψει μετά τη θύελλα αντιδράσεων», υπεγράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τις γιορτές δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ακόμη μία απόδειξη της προσωπικής του αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, για τα χειρότερα προειδοποιεί ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, λόγω της εμφανίσεως της «Όμικρον». «Η παραλλαγή ‘’Δέλτα’’ χρειάστηκε έξι εβδομάδες για να εκτοπίσει την ‘’Αλφα’’. Η ‘’Ομικρον’’ φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη ΄΄Δέλτα’’. Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα», είπε ο κ. Λύτρας. Και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμά ότι τα κρούσματα θα εκτοξευθούν τις επόμενες ημέρες. «Περιμένω έκρηξη και πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να είναι και μέσα στις εορτές» τόνισε χαρακτηριστικά. Πιστεύει δε ότι τα κρούσματα από την «Ο» είναι δεκαπλάσια από αυτά που καταγράφονται.

Αναφορές στην πανδημία έκανε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του. «Η επιστήμη, εφ’ όσον λειτουργεί ως διάκονος του ανθρώπου, είναι πολύτιμον δώρον του Θεού. Οφείλομεν να δεχώμεθα ευγνωμόνως το δώρον» σημείωσε ο Πατριάρχης και προσέθεσε: «Να μη παρασυρώμεθα από τας ανευθύνους φωνάς των μη επαιόντων και των αυτοανακηρυχθέντων εις εκπροσώπους του Θεού και της γνησίας πίστεως «πνευματικών συμβούλων», αυτοαναιρουμένων όμως οικτρώς, λόγω της απουσίας αγάπης προς τον αδελφόν, την ζωήν του οποίου εκθέτουν εις μέγαν κίνδυνον». Τέλος, εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός θανάτων σε διάστημα λιγώτερο από έναν μήνα σε γηροκομείο της Πάτρας. Οκτώ τρόφιμοι έχουν πεθάνει από κορωνοϊό και άλλοι δύο από άλλες αιτίες. Μάλιστα επτά από τους οκτώ ηλικιωμένους δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Δυστυχώς χθες ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασε τους 20.000!

Ειδήσεις / Άρθρα

Λοβέρδος κατά Γεραπετρίτη γιά τό «ἔνοχος ἔνοχον οὐ ποιεῖ»

Εφημερίς Εστία
Τί θέλει νά πεῖ ὁ «ποιητής»; Ὁμολογεῖ ἐνοχήν ἡ Κυβέρνησις γιά τίς ὑποκλοπές; Γκρίνια καί στήν Kοινοβουλευτική Ὁμάδα τῆς ΝΔ γιά τήν γκάφα τοῦ ὑπουργοῦ Ἐπικρατείας

Ὥστε λοιπόν, γιά αὐτό;

Εφημερίς Εστία
ΜΟΝΟΝ εἰκόνα σοβαρότητος δέν δίδει τό ἑλληνικό κοινοβούλιο, καθώς ἐξελίσσεται σέ αὐτό μία ἀπό τίς πλέον σημαντικές πολιτικές συζητήσεις, πού ἔχει νά κάνει μέ τήν ἐμπιστοσύνη τοῦ σώματος πρός τήν Κυβέρνηση.

Ἀνοίγει ὁ δρόμος γιά μαζικούς πλειστηριασμούς ἀκινήτων

Εφημερίς Εστία
ΣΕ ΔΥΟ μῆνες ἀναμένεται νά ἐκδοθεῖ ἀπό τόν Ἄρειο Πάγο ἡ ἀπόφασις γιά τό δικαίωμα τῶν ἑταιρειῶν διαχειρίσεως νά διενεργοῦν πλειστηριασμούς, ἀλλά τά πρῶτα μηνύματα εἶναι ἀρνητικά γιά τούς «κόκκινους» δανειολῆπτες.

Περί ἀνεξαρτησίας, περί Ἀδυνάτου καί δυσπιστίας

Δημήτρης Καπράνος
Δέν σᾶς ἔχουμε συνηθίσει ἀπό τήν στήλη αὐτή στά πολιτικά, ἀλλά ἡ ἀτμόσφαιρα πού ἔχει δημιουργηθεῖ τόν τελευταῖο καιρό δέν ἐπιτρέπει ὁποιασδήποτε μορφῆς σιωπή…

Σάββατον, 26 Ἰανουαρίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΙ ΚΕΝΝΕΔΙΣΚΟΙ