ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού από την «Κιβωτό της Ρωμιοσύνης»

ΟΤΙ πιο αντιπροσωπευτικό από την ιστορία και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού επιθυμεί να διασώσει και να αναδείξει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης», όπως δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική της εμφάνιση η πρόεδρος της «Κιβωτού» Έφη Μαυροπούλου.

Συμφώνως προς την ίδια, το Μουσείο θα είναι «το μοναδικό στην Ελλάδα που θα καλύπτει όλο τον Προσφυγικό Ελληνισμό, δηλαδή από την περιοχή του Πόντου μέχρι την κεντρική Ανατολία, Καππαδοκία, τα Παράλια και την Θράκη». Θα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία της Ευρώπης, έναν ανεξάρτητο οργανισμό, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και θα στεγάζεται σε δικό του αυτόνομο χώρο, στο γήπεδο της Αγιά-Σοφιάς, στην Νέα Φιλαδέλφεια. Θα είναι έτοιμο εντός του 2022, για να τιμηθεί η συμπλήρωσις ενός αιώνος από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα αντικείμενα που θα εκτίθενται θα είναι κειμήλια – δωρεές στο Μουσείο από απογόνους Μικρασιατών προσφύγων. Η διαδικασία συλλογής αντικειμένων έχει ήδη ξεκινήσει κατόπιν σχετικού καλέσματος, και μέχρι στιγμής έχουν παραχωρηθεί από απογόνους προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Κιλικία, την Πισιδία, την Καρία-Λυκία, την Ιωνία, την Αιολία και απογόνους εκείνων που συμμετείχαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία, περισσότερα από 800 κειμήλια, τα οποία αρχικώς συντηρούνται από μουσειολόγους σε αυτόνομο σύγχρονο χώρο.

Στόχος είναι, τα κειμήλια που θα εκτεθούν να «μιλούν» από μόνα τους. Καθένα έχει την δική του προσωπική ιστορία στον καμβά της Ιστορίας, και δίδει πληροφορίες για τον/την κάτοχο, τον πολιτισμό, την κοινωνική τάξη, την οικονομική κατάσταση της οικογενείας και της εποχής γενικώτερα. Ένα από αυτά τα κειμήλια είναι ένα «ταπεινό ψαλίδι», όπως το χαρακτήρισε η κα. Μαυροπούλου. «Ανήκε σε μία μοδίστρα από την Τραπεζούντα, η οποία το πήρε μαζί της, όταν έφυγε με την οικογένειά της για την τότε Σοβιετική Ένωση, την περίοδο που ξεκίνησαν οι διωγμοί. Διέσωσε το ίδιο αντικείμενο επιστρέφοντας» στην πατρίδα της, «δείχνοντάς μας πόσο σημαντικό ήταν το ψαλίδι για εκείνη, καθώς βιοποριζόταν χρησιμοποιώντας το».

Ανάμεσα στα αντικείμενα που έχουν επίσης μέχρι στιγμής παραχωρηθεί, είναι ένα ευαγγέλιο που χρονολογείται στο 1884, μία αυθεντική φορεσιά από το Αϊβαλί, μία ελληνική σημαία (2μ.) του 1900, ένα σαντούρι από την Κωνσταντινούπολη, το οποίο δώρησε ο εγγονός του σαντουροπαίκτη.
Η συλλογή των αντικειμένων συνεχίζεται. Όσοι έχουν κάποιο που σχετίζεται με τις αλησμόνητες πατρίδες ή με την Μικρασιατική Εκστρατεία, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να επικοινωνήσουν με την «Κιβωτό της Ρωμιοσύνης» (210-6855850, [email protected], [email protected])

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἡ γελοιοποίησις τοῦ δημοσίου βίου

Εφημερίς Εστία
Ἡ «περιοδεία» Κασσελάκη στούς διαδρόμους τοῦ Κοινοβουλίου – Τό κινητό τοῦ «Μαυρογιαλούρου» – Ἡ ἀναζήτησις τῆς… «πεθερᾶς» του στίς ΗΠΑ ἀπό πρωινές ἐκπομπές – Οἱ κυβιστήσεις ὑποστηρίξεως πρός τόν νεαρό ἀπό βουλευτές – Ἡ «θεία» πού ἰσχυρίζεται πώς ὁ Στέφανος «ἦταν ΝΔ», καί ἡ γιαγιά πού ἀμφισβητεῖται…

Μείζων ἐπαρχιωτισμός

Μανώλης Κοττάκης
ΚΟΙΤΩ στόν χάρτη τί εἴδους συγκλονιστικές ἀνατροπές γίνονται αὐτές τίς μέρες στήν περιοχή μας, ποιές νέες μακρόπνοες συμμαχίες ἐπισφραγίζονται, ποιές ἄλλες δοκιμάζονται, πῶς ὁ καθένας παίρνει τόν δρόμο του στόν νέο κόσμο, καί εἰλικρινῶς ἀπογοητεύομαι ἀπό τήν ρηχότητα τοῦ ἑλληνικοῦ δημοσίου βίου.

Ἐπίδομα προσωπικῆς διαφορᾶς 100-200 εὐρώ σέ 750.000 συνταξιούχους

Εφημερίς Εστία
ΕΠΙΔΟΜΑ κυμαινόμενο ἀπό 100 ἕως 200 εὐρώ θά λάβουν τόν προσεχῆ Δεκέμβριο 750.000 συνταξιοῦχοι μέ προσωπική διαφορά πάνω ἀπό 10 εὐρώ, ὅπως ἀνεκοίνωσε ὁ ὑπουργός Ἐθνικῆς Οἰκονομίας Κ. Χατζηδάκης κατά τήν ἐξειδίκευση τῶν μέτρων πού ἀνακοινώθηκαν στήν ΔΕΘ.

Μεγάλη ἀναταραχή, ὑπέροχη κατάσταση

Δημήτρης Καπράνος
Κι ἐκεῖ πού ὅλα ἔβαιναν καλῶς γιά τήν «κυβερνῶσα Ἀριστερά» (κυβερνήσασα, μᾶλλον) καί «ἔβραζε στό ζουμί της», ἀπολαμβάνοντας τήν καλοκαιρινή ραστώνη, ὅπως ταιριάζει σέ κάθε συνεπῆ ὀπαδό τῆς ἀρχῆς «δέν θά χαλάσουμε τίς διακοπές μας γιά τό κόμμα», ἔρχονται, μέσα σέ εἴκοσι μέρες, «τά πάνω-κάτω».

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΡΟΥΛΕΤΤΑΝ!