Η Λεώνη Γιαγδζόγλου παρουσιάζει μεγάλη επιλογή έργων της με τίτλο «Ceramystique»

Στο πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενακη

CERAMYSTIQUE – Με αυτόν τον τίτλο παρουσιάζει η Λεώνη Γιαγδζόγλου στο πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενακη μια μεγάλη επιλογή έργων της, ανάμεσα στα οποία και τελευταίες της δημιουργίες.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 21 Μαρτίου, ώρα 19:00 με ελεύθερη είσοδο. Η παρουσίαση θα διαρκέσει έως τις 4 Απριλίου. Κεραμικά έργα αλλά και αριθμημένα σχέδια σε εκτύπωση Giclée θα είναι προς πώληση.

Η Λεώνη έδωσε τον τίτλο CΕRAMYSTIQUE γιατί κάθε έργο περιέχει δικούς του κώδικες και συμβολισμούς, συχνά και με αναφορές σε άλλους πολιτισμούς. Ο τίτλος CERAMYSTIQUE είναι το αόρατο μυστικό νήμα που συνδέει όλα τα έργα μεταξύ τους.

Οι κώδικες και οι συμβολισμοί αυτοί πηγάζουν τόσο μέσα από την επιλογή των χρωμάτων και τον συνδυασμό τους αλλά και μέσα από τα αρθρωτά στοιχεία που συνθέτουν ένα γλυπτό όπως το τοτέμ “I am all ears” ή ακόμα ένα χρηστικό αντικείμενο όπως τα κηροπήγια “Lavalamp23”. Η δυνατότητα που έχει κάποιος να αποδομήσει και να συνθέσει το αντικείμενο είναι χαρακτηριστικό του τελικού σχεδιασμού.

“Ιδανικά τίποτα μόνιμο. Όλα να μπορούν να αλλάζουν σαν παιχνίδι” είναι η φράση που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία της Λεώνης. Κυρίαρχη είναι ακόμη η μαύρη γραμμή που γεννάει το πλήθος με το όνομα Peoplakia, μια από τις αγαπημένες (αλλά και πολύ δημοφιλείς) σειρές της Λεωνής.

Ποιοι είναι όλοι αυτοί, χωμένοι ο ένας μέσα στον άλλο, που συνωστίζονται τη μια στιγμή γύρω από ένα αντικείμενο και την άλλη ξεχειλίζουν από μια επιτοίχια εκτύπωση? Τι λένε μεταξύ τους και ποιοι ακούνε όσα λένε… Ακούει άραγε κανείς?

Η δυσκολία της επικοινωνίας αλλά και της συνύπαρξης είναι πάντα ένα κεντρικό θέμα αναζήτησης για τη Λεώνη. Αυτό όμως αποτελεί και την έμπνευση της. Έτσι γεννήθηκαν τα Peoplakia, μέσα από μια ανάγκη να εκφράσει σαρκάζοντας αυτό που όλοι ζούμε: Την σπάνια έως ανύπαρκτη επικοινωνία της ανθρώπινης φυλής.

Η Λεώνη Γιαγδζόγλου είναι εικαστικός, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, έχει αφοσιωθεί στην κεραμική, η οποία συνδυάζει τα δύο βασικά στοιχεία της καλλιτεχνικής της έκφρασης, το design και τη ζωγραφική. Έχει κάνει τέσσερις ατομικές εκθέσεις: “My self as a room” στη DEPAM, Μύκονος το 2017, “Objects born not made” στο KARYBU, Τήνος το 2019, “Narratives from ceramic creations” στην Art Appel Gallery, Αθήνα το 2020 και “The Queen undressed” στην Iris Gallery το 2022.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως Ceramic Again στο Hermes, Just Art στο Showroom10, When Law goes pop(!)_Project {Just/Art} στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, το Εmergency στο Sealed Earth, “The big blue dot”art residency στο Κουφονήσι 2022, το Rebirth στο Sealed Earthκαι το Mirror Project στο Μπενακη. Είναι απόφοιτος της σχολής Βακαλό και του Art Center Europe στο Montreux με εξειδίκευση στον Communication Design.

Για περισσότερες πληροφορίες www.leonieart.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Επιμελήτρια παρουσίασης: Τατιάνα Σαρλή

Φωτογράφος: Ζωή Γαμπιερακη

Ειδήσεις / Άρθρα

Τά μυστικά πρακτικά τῆς Κομμισσιόν γιά τό δυστύχημα τῶν Τεμπῶν

Μανώλης Κοττάκης
Οἱ ψευδεῖς ὑποσχέσεις πού ἔδιναν κυβερνητικοί ἀξιωματοῦχοι στήν ἁρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακῆς Πολιτικῆς τόν Δεκέμβριο τοῦ 2021, σύμφωνα μέ τίς ὁποῖες ἡ τηλεδιοίκησις, μεταξύ ἄλλων καί γιά τά τμήματα Δομοκός-Λάρισα καί Λάρισα-Πλατύ, θά ἐτίθετο σέ λειτουργία τόν Ὀκτώβριο τοῦ 2022 τό ἀργότερο! Οἱ ὀθόνες καί οἱ κεραῖες πού δέν παραδόθηκαν ποτέ – Γιατί ἐξετέθη ὁ κ. Κυρανάκης

Δεκαετίες ὑποκλοπῶν, ἀλλά πρώτη φορά τέτοιας μορφῆς

Εφημερίς Εστία
Oποια καί ἄν θά εἶναι ἡ ἐξέλιξις τῆς ὑποθέσεως τῶν ὑποκλοπῶν, μετά τήν χθεσινή δικαστική ἀπόφαση, τό ἐρώτημα πού συνεχίζει νά πλανᾶται εἶναι τί ἀκριβῶς περιμένουν οἱ ἑλληνικές Κυβερνήσεις ἀπό τίς ὑπηρεσίες πληροφοριῶν τῆς χώρας.

Θορυβημένη παραμένει ἡ Κυβέρνησις ἀπό τίς δηλώσεις Σαμαρᾶ

Εφημερίς Εστία
Θορυβημένη παραμένει ἡ Κυβέρνησις ἐξ αἰτίας τῶν δηλώσεων τοῦ κ. Ἀντώνη Σαμαρᾶ, μετά τίς ἀποκαλύψεις τῆς «Ἑστίας τῆς Κυριακῆς» γιά τήν σύμβαση μέ τήν Chevron καί τίς προβλέψεις της οἱ ὁποῖες ἐμπεριέχουν στοιχεῖα τά ὁποῖα δημιουργοῦν φόβους ἀπωλείας κυριαρχικῶν δικαιωμάτων στίς θαλάσσιες ζῶνες τοῦ Αἰγαίου καί τῆς ἀνατολικῆς Μεσογείου.

Εὐγενίδειον Ἵδρυμα: Ἑπτά δεκαετίες προσφορᾶς στήν πατρίδα

Δημήτρης Καπράνος
Ἑβδομῆντα χρόνια ζωῆς, γεμάτης δράση, προσφορά καί φροντίδα πρός τίς νεώτερες γενεές, συμπλήρωσε τό «Ἵδρυμα Εὐγενίδου». Μέ συγκίνηση θυμᾶμαι τήν πρώτη φορά πού μᾶς πῆγε ὁ πατέρας μας νά δοῦμε «Τό πλανητάριο».

Σάββατον 26 Φεβρουαρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΑ