ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025

Φύκια γιά μεταξωτές, γκουρμέ, κορδέλλες…

Καθώς οἱ Ἕλληνες μαθαίνουν ἀπό τήν τηλεόραση νά…

… μαγειρεύουν σούσι καί φιούζιον καί πληρώνουν ἕνα ἄδειο πιάτο μέ μιά στολισμένη πατάτα στή μέση πανάκριβο, ἀλλά γκουρμέ, ἄς δοῦμε τί λέει ὁ βραβευμένος Σέφ Ἀριστοτέλης Μέγκουλας. Προσυπογράφω κάθε λέξη!

Ἔχοντας μεγαλώσει μέ τήν ἑλληνική κουζίνα πού δέν εἴμαστε ἱκανοί νά τήν ἀποδώσουμε σωστά, πόσο, ἀλήθεια, ἱκανοί εἴμαστε νά τό κάνουμε γιά τήν Μαλαισιανή, τήν Ἰαπωνική, τήν Χιλιανή, τήν Μεξικανική, τήν Σκανδιναβική; Πραγματικά, ἀναρωτιέμαι πόσοι ἀπό ἐμᾶς μποροῦμε… Μέ θράσος καί ἀφέλεια τίς εἰσάγουμε στά μενού μας καί στά ἑστιατόριά μας. Ἀλήθεια αὐτή ἡ ἐφήμερη ἐπιτυχία ἀξίζει τήν θυσία νά ὑπηρετεῖς αὐτό τό ἐπάγγελμα; Ἀξίζει τό ρίσκο νά χαθεῖ ἡ ἐπαφή μέ τήν ἑλληνική πραγματικότητα; Δέν χρειάζεται πολύ γιά αὐτό…

Ἀξίζει νά χάνονται ὅλη αὐτή ἡ ἐνέργεια καί τό ταλέντο ἀπό τό χτίσιμο τῆς νέας ἑλληνικῆς κουζίνας πού θά ὑποστηρίξει τήν οἰκονομία, τόν πρωτογενῆ τομέα καί τόν ὑπερπολύτιμο τουρισμό; Ἀναρωτιέμαι ποιό εἶναι τό μοναδικό ἴσως δυνατό σημεῖο σέ σχέση μέ τόν ὑπόλοιπο κόσμο. Τί εἶναι αὐτό πού θά μᾶς κάνει νά ξεχωρίσουμε καί νά ἱκανοποιήσουμε αὐτή τήν ἀνάγκη γιά ἀναγνώριση καί ἐπιτυχία. Εἶναι ἡ μοναδικότητα στό φυσικό περιβάλλον; Εἶναι οἱ τεχνικές; Εἶναι τά βότανα τά ὁποῖα κατά τήν γνώμη μου μποροῦν νά δώσουν ἄλλη διάσταση στίς γεύσεις; Κατ’ ἐμέ πρέπει νά ξεχωρίσουμε τήν ἑλληνική κουζίνα ὅπως αὐτή ἐκφράζεται σήμερα μέ τήν ἀντίστοιχη αὐτοκαταστροφική εὐκολία μέ τήν ὁποία υἱοθετήσαμε σέ κάθε ἄκρη τῆς χώρας τό τζατζίκι, τόν μουσακᾶ κ.λπ., ἀπό τήν τοπική ἐποχική κουζίνα πού οἱ προγενέστεροι ἀπό ἐμᾶς μάγειροι, χρησιμοποιῶντας τήν εὐφυΐα καί τό ταλέντο τους γιά νά κάνουν θαύματα, μᾶς ἔχουν κληροδοτήσει. Ἐκεῖ, πιστεύω, βρίσκεται τό δυνατό μας χαρτί, καί αὐτός εἶναι ὁ τρόπος νά ξεχωρίσουμε, σέ συνδυασμό μέ τήν φρεσκάδα τῶν ἐποχικῶν τοπικῶν προϊόντων. Εἶναι ἀδιανόητο νά προσπαθοῦμε ἀπό ἄκρη σέ ἄκρη τῆς χώρας νά πουλᾶμε ἀποξηραμένα φύκια ἀγνώστου ποιότητας, καί νά κάνουμε ζυμώσεις σέ λαχανικά πού οἱ ἄλλοι κάνουν, πολύ ἁπλά, ἐπειδή δέν ὑπάρχει ἄλλος τρόπος νά συντηρήσουν τά ἐλάχιστα πού διαθέτουν! Ναί, φυσικά καί στήν δική μας παράδοση ὑπάρχουν καί ἔχουν νόημα, ἀλλά ποῦ, πῶς, πότε καί μέ τί συνδυασμούς; Μέ φύκια στό νησί κάναν’ σούπα καί μέ τουρσί, τρατάρανε τό τσίπουρο στήν Θεσσαλία, ἀπό ἐκεῖ νά ξεκινήσουμε τήν σκέψη καί τήν δημιουργία ὄχι ἀπό τό τί κάνει ὁ Χ καί ὁ Ψ στήν δική του χώρα. ΝΑΙ φυσικά στήν ἀνταλλαγή τεχνικῶν καί ἰδεῶν, ΟΧΙ στήν ἀνούσια ἀντιγραφή καί τήν μαϊμουδίστικη γαστρονομία.

Ὅταν προσφέρω λαυράκι στό ἑστιατόριο ἡ πρώτη ἐρώτηση πού μοῦ γίνεται συνοδεύεται ἀπό τήν ἀπαξιωτική ἔκφραση: Εἶναι ἰχθυοτροφείου; Γιά τίς γαρίδες ἀπό τόν βοῦρκο καί τά αὐγά σολομοῦ μέ σφαιροποίηση καί χρήση ἀντιβιοτικῶν καί χρωστικῶν δέν ἔχω ἀκούσει κανένα νά ρωτάει! Γιά τά μπέργκερ ἀπό wagu τῶν 20 εὐρώ δέν ἔχω ἀκούσει ὅτι εἶναι ἀκριβά, ἀλλά τό ἀρνάκι τό ἅγιο Πάσχα τό θέλαμε τζάμπα. Ἀγαπητοί συνάδελφοι, νέοι καί λιγότερο νέοι στό ἐπάγγελμα, μέσα καί ἔξω ἀπό τίς κουζίνες, ζοῦμε μιά προνομιούχα ἱστορική στιγμή γιά τήν βιομηχανία τῆς ἑστιάσεως καί τῆς φιλοξενίας στήν χώρα μας. Ἡ πληροφορία ὑπάρχει παντοῦ, τίς πρῶτες ὗλες ἀρκεῖ νά τίς ἀπαιτήσουμε καί ἡ ἀγορά θά ἀνταποκριθεῖ ἀμέσως, ἐνῶ, εὐτυχῶς, πελάτες νά μᾶς στηρίξουν ὑπάρχουν. Ἄς ὁδηγήσουμε γιά μία φορά τήν κούρσα!..

Απόψεις

Νίκος Βισκαδουράκης: «Ο καθρέφτης του κ. Χάιντ» τελευταία μέρα της έκθεσης στη Roma Gallery

Εφημερίς Εστία
Η Roma Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου Βισκαδουράκη με τίτλο «Ο καθρέφτης του κ. Χάιντ», σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης καθηγητή Μάνου Στεφανίδη.

ΠΟΙΗΣΗ και ΧΡΩΜΑ από τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο στο χώρο τέχνης Αγκάθι -Καρτάλος

Εφημερίς Εστία
Μια συνεργασία –έκπληξη επιφύλαξαν για το φιλότεχνο κοινό ο διδάκτορας Βιολογίας, εικαστικός και λογοτέχνης -στιχουργός Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος και ο γκαλερίστας Γιώργος Καρτάλος. Την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025 στις 19:00, παρουσίασαν μια βραδιά ζωγραφικής και ποίησης στην αίθουσα τέχνης Αγκάθι -Καρτάλος, Μηθύμνης 12 και Επτανήσου με έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη. Παράλληλα με το ποιητικό έργο του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, ασχολήθηκαν ο Χάρης Ρώμας, ο Γιώργος Χρανιώτης, ο Χρήστος Φερεντίνος, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους ένα πολυδιάστατο πολιτιστικό γεγονός. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Οι σκηνοθέτες Δημήτρης Αρβανίτης και Γιώργος Παπαθεοδώρου, ο Κωνσταντίνος -Κάρολος Αρμένης ,διευθυντής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου, οι ηθοποιοί Δημήτρης Μαυρόπουλος, Χάρης Σώζος, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Πέτρος Ιωάννου, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Αγγέλα Σιδηροπούλου, η τραγουδίστρια Νάντια Καραγιάννη, η πρωταθλήτρια Ελλάδος στο βάδην Ελευθερία Ζαπαντιώτη, ο ηθοποιός και εικαστικός Γιάννης Γούνας, οι εικαστικοί Ολυμπία Μπουχλαριώτου, Αφροδίτη Δρακοπούλου Σάρδη και Κατερίνα Μωυσή. Φυσικα δεν έλειπε η πρώην Βουλευτής και Υπουργός Κατερίνα Παπακώστα, μητέρα του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου.

Ν. Φιλαδέλφεια: Τα παιδιά πρωταγωνιστές στο άναμμα του δέντρου

Εφημερίς Εστία
Με βασικούς πρωταγωνιστές τα παιδιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου (στις 19.00) το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας στο πάρκο Μνημείου Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων!

«Ἄν ποῦμε στά μπλόκα ὅσα μᾶς λές, δέν θά προλάβουμε νά ἀρθρώσουμε λέξη!»

Εφημερίς Εστία
Ἐξέγερσις τῆς Κοινοβουλευτικῆς Ὁμάδoς κατά τοῦ ὑπουργοῦ Ἀγροτικῆς Ἀναπτύξεως – «Ἄν ἴσχυαν ὅσα ὑποστήριξες γιά τήν τεχνική λύση, ὁ Βορίδης θά εἶχε παραπεμφθεῖ στήν Προανακριτική» – «Πότε θά ἔρθει νά μᾶς ἐνημερώσει ὁ Πρόεδρος τοῦ ΟΠΕΚΕΠΕ;» – «Δέν ἔχουμε στρατηγική ἐκτόνωσης» – Σέ ὑποχώρηση τό Μαξίμου

«Ἀκυρώνονται τά Χριστούγεννα!»…

Μανώλης Κοττάκης
ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ κλισέ, τό ὁποῖο εἴθισται νά χρησιμοποιεῖται καμμιά φορά καθ’ ὑπερβολήν γιά νά δοθεῖ ἔμφαση σέ ἕνα θέμα, ἀλλά ἐδῶ, στήν προκειμένη περίπτωση, ἰσχύει κυριολεκτικῶς: ἡ Κυβέρνηση εἶναι σέ πραγματικό πανικό ἀπό τήν ἔκταση πού ἔχουν λάβει στήν ἐπικράτεια οἱ πανελλαδικές κινητοποιήσεις τῶν ἀγροτῶν, φοβᾶται τήν μετεξέλιξή τους σέ παλλαϊκά συλλαλητήρια τύπου Τεμπῶν καί κάνει σπασμωδικές κινήσεις γιά νά τίς περιορίσει.