Όταν Χρουστσόφ και Γλέζος μιλούσαν για την ΕΣΤΙΑ

Ο Μανώλης Γλέζος και η εφημερίδα <<Εστία>> διατηρούσαν μια αμοιβαία σχέση αποδοχής και αναγνωρίσεως…

… με αρχή ήδη από την άνοιξη του 1945, όταν επανεξεδόθη η <<Εστία>> μετά την διακοπή της κυκλοφορίας της κατά την Κατοχή. Σε κύριο άρθρο του τότε διευθυντού της εφημερίδας, αείμνηστου Αχιλλέως Αδ. Κύρου, για το κατόρθωμα των Γλέζου και Σάντου, νεαρών φοιτητών τον Μάιο του 1941, να αφαιρέσουν από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, αιώνιο σύμβολο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, τη μισητή <<σβάστικα>> των δυνάμεων του σκότους, είχε χαρακτηριστεί ως << κορυφαία συμβολική ενέργεια αντιστάσεως της κατεχόμενης Ευρώπης>> και <<μήνυμα ελπίδας για ένα αναστάσιμο μέλλον>>. Παρέθετε, μάλιστα, σχετικό απόσπασμα της οργίλης ανακοινώσεως των κατοχικών αρχών για το πρώτο αυτό αντιστασιακό κατόρθωμα, τονίζοντας την ευαισθησία των χιτλερικών δυνάμεων για το σύμβολο του Τρίτου Ράιχ, όπως εκδηλώθηκε και κατά την ημέρα της αποχωρήσεώς τους από την Αθήνα, στις 3 Οκτωβρίου 1944, με την ιδιαίτερη μέριμνα για την συναποκόμιση της σημαίας τους.

Είκοσι χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 1965, ο Μανώλης Γλέζος ήταν επίσημος προσκεκλημένος, στη Μόσχα, για τους εορτασμούς των είκοσι χρόνων της νίκης της Σοβιετικής Ενώσεως επί της ναζιστικής Γερμανίας. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, ο Γλέζος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση, στο Κρεμλίνο, με τον τότε Γενικό Γραμματέα του Κουμουνιστικού Κόμματος της Ε. Σ. Σ. Δ., τον πανίσχυρο Νικήτα Χρουστσώφ. Χωρίς δισταγμούς και δουλοπρέπεια, ο Μανώλης Γλέζος εισηγήθηκε να συμπεριληφθεί στη δέσμη κάποιων ισχνών μέτρων <<φιλελευθεροποιήσεως>> , που είχε δρομολογήσει ο Σοβιετικός ηγέτης , την έκδοση και μιας εφημερίδας εκτός του απόλυτου κομματικού ελέγχου όπως η << Πράβδα>> και τα <<Ισβέστια>>.

Η απάντηση του Χρουστσώφ ήταν κοφτή και απόλυτη: <<Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, όσο οι οπορτουνιστές ενεδρεύουν έστω και για χαραμάδα που θα διευκόλυνε τις προβοκάτσιες του καπιταλισμού>>. .. Ο Γλέζος δεν δίστασε και συνέχισε, ενώ ο διερμηνέας κόμπιαζε: << Σύντροφε Γενικέ Γραμματέα, στη χώρα μου υπάρχει μια παλαιά εφημερίδα της συντήρησης, χωρίς όμως τα συνηθισμένα ψεγάδια και με ακεραιότητα γνώμης. Σε περίπτωση που θα έρθουμε στην εξουσία, πολλοί σύντροφοι θα αξιώσουν τη διακοπή της κυκλοφορίας της, εγώ όμως θα υψώσω απόλυτη άρνηση για να ακούμε κι άλλη φωνή>>!

Ο διερμηνέας δεν πρόλαβε να μεταφράσει τα όσα είπε ο Γλέζος, γιατί ο Χρουστσώφ έστρεψε αλλού την προσοχή του, ενώ οι άλλοι παριστάμενοι, Σοβιετικοί και Έλληνες, έμειναν σκυθρωποί και παγεροί…

Ας είναι οι λίγες αυτές γραμμές αποχαιρετισμός της <<Εστίας>> σε έναν γενναίο και άξιο αντίπαλο.

*Πρώην Διευθυντής της <<Εστίας>>

Ειδήσεις / Άρθρα

Πέτρος Γαϊτάνος: «Χαίρε Νίκαια – Κλέος Ορθοδοξίας»

Εφημερίς Εστία
Ένας Ύμνος στην Πίστη, την Ιστορία και τη Μουσική

Ἡ ἐθνική Πινακοθήκη προκαλεῖ ἡ Νέα Δημοκρατία «εὐλογεῖ»

Μανώλης Κοττάκης
Ὁ φιλελεύθερος δογματισμός κοστίζει – Ὁ σεβασμός στά σύμβολα, ἡ ἐπανάστασις τῶν ἱερέων, ἡ αὐτονόμησίς τους ἀπό τούς Μητροπολῖτες καί τό σφυροκόπημα πρός τό Ὑπουργεῖο Πολιτισμοῦ – Μέ ταχύτητα πρός τόν τοῖχο τό Μαξίμου!

Ὁ Βενιζέλος καί ἡ Μικρά Ἀσία

Εφημερίς Εστία
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, διάφοροι συγγραφεῖς, ἀνταγωνίζονται στήν ἄσκηση κριτικῆς κατά τοῦ Ἐλ. Κ. Βενιζέλου. Σ’ ἀντίλογο ἀναγκαῖο εἶναι ὅ,τι ἀκολουθεῖ.

Αἰχμές Καραμανλῆ γιά τά ἐξωτερικά μέσῳ… Μολυβιάτη

Εφημερίς Εστία
ΣΥΣΣΩΜΗ ἡ πολιτειακή καί πολιτική ἡγεσία τῆς χώρας ἀπένειμε χθές τό ὕστατο χαῖρε στόν πρώην ὑπουργό Ἐξωτερικῶν Πέτρο Μολυβιάτη.

Καλά τά κίντς γουόλλετ, ἀλλά ὑπάρχει καί ἡ «ψυχούλα»…

Δημήτρης Καπράνος
Ὡραῖα εἶναι ὅλα ἐτοῦτα μέ τά κίντς γουόλλετ καί τά λοιπά «ὅπλα» στά ὁποῖα καλοῦνται νά ἐκπαιδευθοῦν οἱ γονεῖς προκειμένου νά κρατήσουν τά παιδιά τους ὅσο τό δυνατόν μακρυά ἀπό τήν βία.