Διεύρυνση της πλειοψηφίας με μικρό ανασχηματισμό

“Φλερτ” μεταξύ ΝΔ και βουλευτών του ΚΙΝΑΛ

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Κινήματος Αλλαγής πυροδοτεί ο άτυπος διάλογος που άρχισε στο εσωτερικό του κόμματος για προγραμματική σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών της απλής αναλογικής. Μετά την τοποθέτηση Γεννηματά στην Βουλή ότι ”η έξυπνη σοσιαλδημοκρατία θα κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελυθερισμό” και μετά την πρόσφατη ανάρτηση Γεννηματά στα social media ”κατά του κράτους της Δεξιάς” μια δήλωσις του Δημήτρη Ρέππα έρχεται τώρα να προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση , αντισυσπειρώσεις και τάσεις αναχωρητισμού βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Η ανάρτησις της κ. Γεννηματά που επιβεβαίωσε την ανάλυση της ”Εστίας” περί συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ως εξής :

«Ένας νέος διχασμός είναι προ των πυλών.

Η Κυβέρνηση εμφανίζει όλο και περισσότερο τάσεις αλαζονείας και αυταρχισμού.

Με επικοινωνιακή εκμετάλλευση κάθε γεγονότος με τη βοήθεια όσων, με το αζημίωτο, τη λιβανίζουν.

Με πελατειακές λογικές, χωρίς προσχήματα, που οδηγούν σε εξυπηρετήσεις ημετέρων, αδιαφανείς συμβάσεις. Προκλητικές αποφάσεις στην παιδεία, στο μεταναστευτικό, στο περιβάλλον, στον κατώτερο μισθό χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο.

Με ανεπαρκή μέτρα που αφήνουν το βάρος της κρίσης στους πιο αδύναμους.

Με αδικαιολόγητη συχνά βία στις πλατείες, χωρίς μέτρα πρόληψης.

Η πολιτική αυτή είναι στη φύση της συντηρητικής παράταξης που κάθε φορά που αισθάνονται ισχυροί, λόγω συγκυρίας, εγκαταλείπουν το προσωπείο της συναίνεσης και του φιλελευθερισμού.

[…] Για δεύτερη φορά, τα τελευταία δέκα χρόνια, η δεξιά ακολουθεί δρόμο πόλωσης και διχασμού. Βούτυρο στο ψωμί των λαϊκιστών.

[…] Στην πολιτική είμαστε αντίπαλοι όχι εχθροί.

Το ”ποτέ ξανά” το τιμάμε στην πράξη».

Η συνέντευξη του παπανδρεικού Δημήτρη Ρέππα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega προβλημάτισε ακόμη περισσότερο ορισμένα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως αυτό δεν φαίνεται πιθανό, συμπλήρωσε ωστόσο πως ”πολλές φορές οι εξελίξεις είναι τέτοιες που πράγματα που φαίνονται απίθανα, γίνονται αυτομάτως πιθανά ή και αναγκαία” .

Ο κ. Ρέππας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι το ΚΙΝΑΛ κυβέρνησε μαζί με τη ΝΔ για μια ολόκληρη κοινοβουλευτική περίοδο, κάτι που επηρέασε το ΚΙΝΑΛ ”τραυματικά” όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

”Αυτό τραυμάτισε την ταυτότητα του Κινήματος γιατί στέρησε από το ΚΙΝΑΛ ένα μεγάλο τμήμα της εκλογικής-κοινωνικής βάσης του, που προσανατολίστηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο κ. Ρέππας είπε σε άλλο σημείο ότι αυτό πληρώθηκε στις εκλογές ακόμη και στις πρόσφατες, καθώς η φημολογία για συνεργασία με τη ΝΔ έκανε ζημιά στο ΚΙΝΑΛ.
Για τα θέματα προσανατολισμού και ταυτότητας του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το Κίνημα πρέπει να ξαναγίνει πολυσυλλεκτικό, ενώ για τα στελέχη που έφυγαν από το ΚΙΝΑΛ προς άλλους πολιτικούς χώρους, διατύπωσε την παρατήρηση ότι όσοι μετακινούνται προς τη ΝΔ θεωρείται ότι πράττουν καλώς, ενώ όσοι μετακινούνται προς τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι».

Συμφώνως προς πληροφορίες της ”Εστίας” το Μαξίμου παρατηρεί την κινητικότητα που επικρατεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, ενώ πληροφορείται ότι γι’ αυτή την εξέλιξη είναι σκεπτικοί (αν δεν διαφωνούν πλήρως) ο αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η τομεάρχης βουλευτής Δράμας ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, η βουλευτής Μεσσηνίας του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας, ο τέως βουλευτής Γιάννης Μανιάτης κ.α. Οι συγκεκριμένοι διαφωνούν και για ιδεολογικούς λόγους -αποστρέφονται τον ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και γιατί γνωρίζουν ότι σε συνθήκες πολώσεως μόνον εαν πολιτευτούν με την ΝΔ έχουν πιθανότητες επανεκλογής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις βενιζελικές αντέννες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει άριστα την ατμόσφαιρα που επικρατεί και συμφώνως προς πληροφορίες της ”Εστίας” ετοιμάζει μια κίνηση-μάτ ως συνέχεια της προελάσεώς του στο Κέντρο: Διεύρυνση της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίες με μικρό ανασχηματισμό διά του οποίου θα μετακινηθούν απ’ ευθείας στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εκλεγμένοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ! Διεύρυνσις που θα συμπληρωθεί για λόγους ισορροπίας και με κινήσεις από τα δεξιά. Αν ο Πρωθυπουργός αποδεχθεί την εισήγηση που του έχει γίνει αυτή θα είναι μια κίνησις μάτ, κατά τους επιτελείς του. Πολύ δε περισσότερο αν σε ικανό χρόνο μετά την διεύρυνση γίνουν εκλογές. Το Κέντρο δεν φεύγει από το μυαλό του Πρωθυπουργού. Πολύ δε περισσότερο που τώρα σχεδιάζουν να τον διεκδικήσουν από κοινού Γεννηματά-Τσίπρας.

Κεντρικό θέμα