Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Μέλη της Ένωσης είναι οι μεγαλύτεροι φορείς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Ευρώπης

Αντιπρόεδρος της πανίσχυρης Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (EVBB), αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οικονομολόγος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος.

Μέλη της Ένωσης είναι οι μεγαλύτεροι φορείς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Ευρώπης. Ο Φορέας έχει παρουσία σε 3 από τις 5 Ηπείρους, με ενεργά μέλη στην Ασία και την Αφρική, αποτελεί δε προνομιακό συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).

Σκοπός του EVBB είναι η βελτίωση της ποιότητας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ευρώπη και η ενίσχυση των προσπαθειών που αποσκοπούν στην προώθηση της ΕΕΚ ως πρώτη επιλογή για τους νέους. Ο EVBB έχει δεκάδες ενεργά μέλη, τα οποία προέρχονται τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα καλύπτοντας όλους τους τομείς που σχετίζονται με την αρχική και τη συνεχιζόμενη ΕΕΚ.

Υποστηρίζει το διάλογο και τη συνεργασία της ΕΕΚ με την αγορά, ενισχύοντας τη διασύνδεσή τους. Ενθαρρύνει έτσι τη βελτίωση της πρόσβασης των αποφοίτων ΕΕΚ στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας των νέων.

Πρόεδρος της Ένωσης είναι ο Γερμανός Thiemo Fojkar που ηγείται ενός εκ των μεγαλύτερων Φορέων Κατάρτισης στην Ευρώπη, του Internationaler Bund (IB) που ιδρύθηκε το 1949, απασχολεί σχεδόν 14.000 συνεργάτες με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 700Μ ευρώ και παρουσία σε πάνω από 60 χώρες παγκοσμίως. Ο Fojkar στο πλαίσιο της ανάληψης της αντιπροεδρίας του EVBB από τον κο Ροδόπουλο επισκέφθηκε και επέβλεψε προσωπικά τις εγκαταστάσεις και τις μεθόδους εκπαίδευσης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, διατυπώνοντας την ικανοποίησή του για το εξαιρετικό επίπεδο κατάρτισης που παρέχεται από την ΑΚΜΗ, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα εφάμιλλο των καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.

Η ανάληψη της αντιπροεδρίας  του EVBB  από τον Κωνσταντίνο Ροδόπουλο αποτελεί αναγνώριση της πολύ επιτυχημένης πορείας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στον ευρωπαϊκό χώρο στον οποίο και έχει διακριθεί συμμετέχοντας σε σημαντικά Έργα και Πρωτοβουλίες.

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει ξεχωρίσει ως ο μοναδικός ελληνικός φορέας κατάρτισης που το καλοκαίρι του 2021 έλαβε αναγνώριση Αριστείας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκπαίδευσης (ETF), συμμετέχοντας στο σχετικό Δίκτυο για την Αριστεία στην ΕΕΚ.

Ταυτόχρονα, η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με την εμπειρία της εξομοίωσης επαγγελματικών ξενοδοχειακών χώρων με πλήρως εξοπλισμένα εστιατόρια αποτέλεσε εργαλείο πρακτικής σε σχετικό πανευρωπαϊκό συνέδριο. Επιπλέον, η πρωτοβουλία για την προστασία της διαφορετικότητας στην ΕΕΚ, προξένησε το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προσκάλεσε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ να παρουσιάσει την εμπειρία της σε κλειστή συνεδρίαση.

Την ίδια περίοδο το ΙΕΚ ΑΚΜΗ επιλέχθηκε ως ο μοναδικός από την Ελλάδα φορέας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε επιλεγμένα ιδρύματα ΕΕΚ στην Αφρική. Μάλιστα τον Ιούνιο συμμετείχε σε σχετική συνάντηση μεταφοράς πρακτικών εκπαίδευσης στο Ναϊρόμπι της Κένυας, ενώ έχει δεσμευθεί να φιλοξενήσει καθηγητές και μαθητές από επιλεγμένες αφρικανικές χώρες στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα εκπαίδευσης και κατάρτισης μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Στην Ελλάδα, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ επιλέχθηκε να είναι ο Εθνικός Υποστηρικτής (National Contact Point) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2020-2021,  τη κορυφαία ετήσια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την οποία τοπικοί, περιφερειακοί και εθνικοί οργανισμοί προωθούν τα οφέλη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από την τριετή θητεία του έως το 2024, ο κος Ροδόπουλος, φιλοδοξεί να ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφεια της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Προς τούτο, θα συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες και σχετικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκπαίδευσης (EΤF), το CEDEFOP, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και άλλους θεσμικούς φορείς.

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του o κ. Ροδόπουλος είχε διατελέσει εμπειρογνώμονας στον ΟΟΣΑ σε θέματα Οικονομικής, Κοινωνικής και Εργασιακής Πολιτικής. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως σύμβουλος σε Επιτελικές Υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Τα τελευταία τριάντα χρόνια δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης έχοντας δημιουργήσει, μαζί με την οικογένειά του, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό εκπαιδευτικό Όμιλο της χώρας, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ- ΑΚΜΗ.

Η ανάληψη των καθηκόντων του κου Ροδόπουλου έγινε η αφορμή να πραγματοποιηθεί η επόμενη Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο του EVBB, στην Αθήνα από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2021.

Ειδήσεις / Άρθρα

Κάθαρσις μέ ἀστερίσκους γιά τήν δολοφονία Λυγγερίδη

Εφημερίς Εστία
Γιά σύσταση «ἐγκληματικῆς ὀργανώσεως» κατηγοροῦνται 25 ἡγετικά στελέχη τῆς «Θύρας 7» τοῦ Ὀλυμπιακοῦ μετά ἀπό εἰσαγγελική ἔρευνα συνενώσεως δικογραφιῶν ὀπαδικῆς βίας κατά τό νομικό πρότυπο τῆς «Χρυσῆς Αὐγῆς» Ἤρθησαν τό τραπεζικό καί τό τηλεφωνικό ἀπόρρητο τῶν συλληφθέντων – Ἀνοικτό τό ἐνδεχόμενο γιά τό πόσο ψηλά θά φθάσει ἡ ἔρευνα ΕΛ.ΑΣ.-Δικαστῶν – Στοῦ Ρέντη τήν ὥρα τῶν προσαγωγῶν χθές ὁ κ. Μητσοτάκης

Τό σαμάρι καί ὁ γάιδαρος

Μανώλης Κοττάκης
Πῦρ Ομαδόν δέχεται ἀπό χθές στό διαδίκτυο ἡ προσχωρήσασα στήν ΝΔ ὑποψήφια εὐρωβουλευτής Εὔη Χριστοφιλοπούλου, ἐπειδή ὁμολόγησε τηλεοπτικῶς ὅτι ἡ ὑποψηφιότητα Μπελέρη δέν ἔχει ἐθνικό συμβολισμό ἀλλά στοχεύει κυρίως νά ἀνακόψει τίς διαρροές πού ἔχει ἡ ΝΔ στά δεξιά της.

Κλιμακώνει τίς προκλήσεις ἡ Τουρκία ἐκδίδοντας Navtex

Εφημερίς Εστία
Η Τουρκία ἀποδεικνύει ἐμπράκτως ὅτι δέν ἐπιδιώκει τήν ἐξομάλυνση τῶν ἑλληνοτουρκικῶν σχέσεων καί προκαλεῖ μέ κάθε εὐκαιρία τήν Ἑλλάδα, ἀδιαφορώντας ἐάν οἱ ἡγέτες τῶν δύο χωρῶν τόν ἑπόμενο μῆνα θά συναντηθοῦν στήν Ἄγκυρα.

Ἡ σημερινή «παραβατική» νεολαία καί ἐμεῖς

Δημήτρης Καπράνος
Πολλά διαβάζουμε καί περισσότερα ἀκοῦμε γιά τήν περίφημη «παραβατικότητα τῶν ἀνηλίκων».

Πέμπτη, 23 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙΑ!