ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Προς έκτακτη ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις

Σε ένα «πακέτο» τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Υπερρύθμιση για τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές από τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και των επιχειρήσεων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο επεξεργάζονται τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Οι παρατάσεις καταβολής των τρεχουσών οφειλών από φόρους και εισφορές, που έχουν χορηγηθεί λήγουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και μοιάζει ανέφικτο να εξοφληθούν με δεδομένο ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν επιπροσθέτως τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους, προ πανδημίας οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ,574 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως μεγάλα είναι τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί οφειλές που ξεπερνούν τα 35,5 δισ. ευρώ, ενώ στην ρύθμιση των 120 δόσεων, έχουν ενταχθεί λιγώτερα από 5 δισ. ευρώ.

Η πληρωμή των φόρων απλώς αναστέλλεται και η υποχρέωσις εξοφλήσεως θα κτυπήσει την πόρτα των φορολογουμένων, καθιστώντας επιτακτική την καθιέρωση νέων ρυθμίσεων. Σχετικές πρωτοβουλίες έχει ήδη προαναγγείλει το Υπουργείο Οικονομικών και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τους απλήρωτους φόρους το πρώτο δίμηνο του έτους έρχονται απλώς να αναδείξουν την επιτακτική διάσταση νέων διευκολύνσεων.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που ευρίσκονται επί τάπητος:

1. Να υπάρξει μια έκτακτη ρύθμισις έως και 10 δόσεων για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που έχουν ανασταλεί.

2. Να αναβιώσει μια έκτακτη ρύθμισης των 120 δόσεων που θα αφορά αποκλειστικώς τα χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Υπάρχει βέβαια η πάγια ρύθμισις των 24 δόσεων, αλλά εκτιμάται ότι αυτή δεν θα βοηθήσει, λόγω των υψηλών χρεών και για τον λόγο ότι θα πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα, που θα έχουν βγει λαβωμένα από την πανδημία. Σημειώνεται ότι παρετάθησαν μέχρι το τέλος Αυγούστου οι προθεσμίες πληρωμής των φόρων που επρόκειτο να πληρωθούν τέλη Μαρτίου και Απριλίου. Εναλλακτικώς εδόθη η δυνατότης να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, όσοι μπορούσαν, με μεγάλη έκπτωση 25%. Επίσης έχει λάβει παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο η υποχρέωσις πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών που επρόκειτο να καταβληθούν Μάρτιο και Απρίλιο.

Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται τον Μάιο για το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί έως σήμερα. Ωστόσο αβεβαιότης επικρατεί για την καταβολή των φόρων και των εισφορών και των επομένων μηνών, καθώς η «κανονικότητα» δεν θα επανέλθει αυτομάτως και το πιθανώτερο είναι να παραταθούν και αυτές. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η αβεβαιότης σχετικώς με το πόσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά και πόσες θα βάλουν λουκέτο, που σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουν τους νέους φόρους αλλά και δύσκολα θα πληρωθούν εκείνοι που ανεβλήθησαν.

Ειδήσεις / Άρθρα

Κοσσυφοπέδιο: Ἡ Κύπρος κατεψήφισε, ἡ Ἑλλάς …ὑπερεψήφισε!

Εφημερίς Εστία
Ὑπέρ τῆς ἐντάξεώς του στό Συμβούλιο τῆς Εὐρώπης ἐτάχθησαν οἱ βουλευτές τῆς ΝΔ στήν Κοινοβουλευτική Συνέλευση – Ἀποχή ἐπέλεξε ὁ Ἀλέξης Τσίπρας – Ὀργή Βελιγραδίου κατά Ἀθηνῶν – Ὁ γερμανικός δάκτυλος, ἡ Μεγάλη Ἀλβανία καί τό παρασκήνιο τῆς ψηφοφορίας – Στό Συμβούλιο Ὑπουργῶν ὁ τελικός λόγος

Ἐθνικιστής ὁ Καζαντζάκης; Σωβινιστής ὁ Βελουχιώτης;

Μανώλης Κοττάκης
Ὅταν ἡ Δημοκρατία ἀπαγορεύει, ἐξελίσσεται σέ ἄκρο

Ειρων o Δένδιας κατά τῆς Αγκύρας: «Θά σᾶς ἐρωτοῦμε καί γιά νά …ψαρεύουμε;»

Εφημερίς Εστία
Ἐπίθεσις τοῦ τουρκικοῦ Τύπου στόν κ. Μητσοτάκη γιά τά θαλάσσια πάρκα

Πῶς λειτουργεῖ ληστρικά τό βαθύ κράτος

Δημήτρης Καπράνος
Σήμερα θά σᾶς διηγηθῶ μία ἀρκετά περίεργη, ἀλλά 100% ἑλληνική ἱστορία.

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ