ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: 100 χρόνια ιστορίας για την κορυφαία οικονομική εφημερίδα

Η Ναυτεμπορική είναι έτοιμη για τον δεύτερο αιώνα της!

Τα 100 χρόνια από την έκδοσή της, στις 8 Μαρτίου του 1924, γιορτάζει σήμερα η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, η ιστορική οικονομική εφημερίδα της χώρας, που έχει εξελιχθεί πλέον σε πολυσχιδή Όμιλο, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για έγκυρη και νηφάλια ενημέρωση.

100 χρόνια γεμάτα πρωτιές, που έκαναν το όνομά της ταυτόσημο με την ποιότητα, την ακρίβεια των πληροφοριών και την αποφυγή άσκοπων εντυπωσιασμών, όπως επίσης και με την πρωτοπορία στις λεωφόρους του Διαδικτύου και πλέον και της Τηλεόρασης.

Στις σελίδες της αποτυπώθηκαν οι πιο σημαντικές εξελίξεις της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας και του «επιχειρείν» ενός ολόκληρου αιώνα, ακολουθώντας και υιοθετώντας πάντοτε και η ίδια τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

Για τα επόμενα… 100 χρόνια η συντακτική ομάδα του φύλλου, του site και του τηλεοπτικού καναλιού αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ υπόσχονται να υπηρετούν την εμπεριστατωμένη ενημέρωση με την ίδια ποιότητα και αφοσίωση.

Σημείωμα εκδότη

Δεσμεύσεις

Το σημερινό φύλλο της «Ναυτεµπορικής» σηματοδοτεί το πέρασμα της ιστορικής αυτής εφημερίδας στον δεύτερο αιώνα ζωής. Όλοι έχουμε λόγο να είμαστε περήφανοι για αυτό. Αναγνώστες, δημοσιογράφοι, εν γένει οι εργαζόμενοι, αλλά και η οικογένειά µου, που επενδύει στην ποιοτική ενημέρωση χωρίς συμβιβασμούς.
Ως εκδότης δεσμεύομαι ότι θα παραμείνουμε, µε όλα τα Μέσα της «Ν» -εφημερίδα, ιστοσελίδα, τηλεόραση- στην ίδια γραμμή πλεύσης, όπως και στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, µε συνέπεια, πληρότητα, ακρίβεια, παρεµβατικότητα, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο που µας προσφέρει η σύγχρονη εποχή. Κυρίως, όμως, θα σταθούμε πιστοί στις παραδοσιακές αρχές της αντικειμενικής ενημέρωσης.

Γιώργος Μελισανίδης

Τα ιστορικά ορόσημα και οι πρωτιές της «Ν», που σήμερα γιορτάζει 100 χρόνια κυκλοφορίας

Πλώρη για τον δεύτερο αιώνα της ιστορίας της βάζει η «Ναυτεµπορική», που γιορτάζει σήμερα τα 100 χρόνια από την κυκλοφορία της µε την αρχική της μορφή ως «Ναυτικόν και Εµπορικόν ∆ελτίον Πειραιώς» στις 8 Μαρτίου 1924.

Δύο μόλις χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε μία Ελλάδα εμπλουτισμένη πλέον µε το «φως» και τον πολιτισμό των Ελλήνων των μικρασιατικών παραλίων, οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες επιχειρηματίες αρχίζουν ήδη να συμβάλουν δραστικά στην οικονομία της χώρας, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη: βιομήχανοι, έμποροι, βιοτέχνες, τεχνίτες, εφοπλιστές και τραπεζίτες δίνουν νέα πνοή στο ελληνικό «επιχειρείν».

Σε αυτήν την πολύτιμη «δεξαμενή» επιχειρηματικότητας και νέας αντίληψης των πραγμάτων αντλεί τις ρίζες της και η «Ναυτεµπορική», η πρώτη σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα οικονομική εφημερίδα της χώρας, που χωρίς υπερβολή έθεσε τα θεμέλια του οικονομικού Τύπου στην Ελλάδα. Και η μοναδική που συνεχίζει να πλέει ακάθεκτη στα πελάγη της παγκοσµιοποιηµένης ενημέρωσης -ξεπερνώντας τις φουρτούνες- και έχοντας εξελιχθεί σε πολυσχιδή Όμιλο.

Οι ιδρυτές

Γεννημένος στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας το 1899 και αξιοποιώντας τις σπουδές του στην Εµπορική Σχολή της Χάλκης, ο Πάνος Αθανασιάδης εκδίδει δελτίο στην αγγλική και γαλλική γλώσσα για τις θαλάσσιες µεταφορές. Ο κλοιός για το ελληνικό στοιχείο στενεύει, όµως, από τις εξελίξεις στο μικρασιατικό μέτωπο και η απόφαση για μετοίκηση στην Ελλάδα αποτελεί μονόδρομο. Στην Κωνσταντινούπολη του 1912 είχε γεννηθεί, επίσης, ο Τζώρτζης Αθανασιάδης.

Στις 8 Μαρτίου 1924 κυκλοφορεί το πρώτο δαχτυλογραφημένο φύλλο µε τίτλο «Ναυτικόν και Εµπορικόν ∆ελτίον Πειραιώς», µε έδρα φυσικά τον Πειραιά.

Η κυκλοφορία του διακόπτεται από την επέλαση του Χίτλερ και επαναλαμβάνεται στις 8 Μαρτίου 1945, ενώ στις 2 Αυγούστου 1948 μετονομάζεται σε «Ναυτεµπορική» και είναι η πρώτη εφημερίδα στον ελλαδικό χώρο που εκδόθηκε από το πρώτο φύλλο της σε σχήμα tabloid.

Σήμα κατατεθέν της αποτελούσε ανέκαθεν και παραμένει η υπεύθυνη και ψύχραιμη ενημέρωση, κρατώντας τις παραδοσιακές αρχές της δημοσιογραφίας, αλλά ενσωματώνοντας παράλληλα στη σύγχρονη εποχή τα εργαλεία του ψηφιακού περιβάλλοντος. Παράλληλα προσφέρει στους αναγνώστες της περισσότερες από 30 Ειδικές Εκδόσεις τον χρόνο και διαθέτει ανταποκριτές στη Θεσσαλονίκη επί σειρά δεκαετιών μέχρι και σήμερα, παρακολουθώντας στενά το ρεπορτάζ του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και των παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Μετά τον θάνατο του Πάνου Αθανασιάδη τον Ιούλιο του 1981 και τη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη τον Μάρτιο του 1983, τα ηνία αναλαμβάνει η δεύτερη γενιά της Οικογένειας Αθανασιάδη.

Το 2000 η εταιρεία μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο ταμπλό του οποίου παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ενώ το 2007 εγκατέστησε νέα σύγχρονη εκτυπωτική μονάδα στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στο Κορωπί, αναλαμβάνοντας και την παραγωγή εντύπων τρίτων.

Νέος «καπετάνιος»

Τον Σεπτέμβριο του 2021 αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και µε νέο «καπετάνιο» την Οικογένεια Μελισανίδη η «Ναυτεµπορική» επιστρέφει στον φυσικό της χώρο και σημείο εκκίνησης, τον Πειραιά, όπου χτυπάει η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας, ιστορικά συνυφασμένη µε την πορεία της εφημερίδας.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2022 η «Ν» πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά, αφού τότε κάνει το ντεμπούτο του το Naftemporiki TV, το νέο διαδικτυακό τηλεοπτικό εγχείρημα του Ομίλου, που για μια ακόμη φορά πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

Παράλληλα, το naftemporiki.gr αναβαθμίζεται και εμπλουτίζει την ύλη του και η εφημερίδα χάρη στην πείρα και την κατάρτιση των συντακτών της εντείνει την ενημέρωση του κοινού της µε πρωτόλεια θέματα, έρευνες και συνεντεύξεις.

Το 2024, η χρονιά-σταθμός για τη Ναυτεμπορική οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έκδοσή της, σηματοδοτείται από ένα ακόμα σπουδαίο γεγονός: Η Ναυτεμπορική αναδείχθηκε σε διεθνές διαγωνισμό European Newspaper of the Year 2024 ανάμεσα σε 136 τίτλους από 22 χώρες.

Η Ναυτεμπορική είναι έτοιμη για τον δεύτερο αιώνα της!

Ειδήσεις / Άρθρα

Γροθιές στό Κοινοβούλιο γιά πρώτη φορά μετά τό 1965!

Εφημερίς Εστία
Ἑξῆντα χρόνια πίσω «πῆγε» ἡ Ἐθνική Ἀντιπροσωπεία μετά τήν ἐπίθεση τοῦ ἀνεξαρτήτου βουλευτοῦ Λαρίσης Κ. Φλώρου ἐναντίον τοῦ βουλευτοῦ τῆς «Ἑλληνικῆς Λύσης» Βασίλη Γραμμένου ἐπειδή τοῦ ὕβρισε τήν μητέρα – Στήν Δικαιοσύνη μέ τήν διαδικασία τοῦ αὐτοφώρου ὁ δράστης τῆς πρωτοφανοῦς πράξεως – Μπόξ μετά τά χαστούκια

Ὑπερατλαντικά μηνύματα

Μανώλης Κοττάκης
ΟΙ Εκθέσεις ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων τοῦ Σταίητ Ντηπάρτμεντ ἀπό τήν δεκαετία τοῦ 1990 μᾶς «δίνουν» ἕνα συγκεκριμένο συμπέρασμα: Στό περιεχόμενό τους καθρεφτίζεται ἡ διακύμανση τῶν σχέσεων μεταξύ Ἑλλάδος καί Ἡνωμένων Πολιτειῶν.

Ὄπλα, μαχαίρια καί φυσίγγια στά χέρια τῶν δολοφόνων τοῦ Λυγγερίδη

Εφημερίς Εστία
Φωτογραφίες μέ τά πειστήρια πού κατασχέθηκαν ἀπό τίς Ἀρχές κατά τίς ἔρευνες γιά τήν ἐξιχνίαση τῆς δολοφονίας τοῦ 31χρονου ἀστυνομικοῦ Γιώργου Λυγγερίδη στοῦ Ρέντη ἔδωσε στήν δημοσιότητα ἡ Ἑλληνική Ἀστυνομία.

Ἄς τήν λέμε «Λαμπρή» μήπως ἀλλάξει κάτι…

Δημήτρης Καπράνος
Τέτοιες μέρες, πού χαίρεται ἡ φύση ὅλη, τέτοιες μέρες πού «στήνει ὁ ἔρωτας χορό μέ τόν ξανθόν Ἀπρίλη», ἡ πατρίδα αὐτή συνήθιζε νά «τό ρίχνει ἔξω».

Σάββατον 25 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ