«Μπούμερανγκ» γυρνούν οι λεηλασίες στις ΗΠΑ

Σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες που κατεστράφησαν

Νέα Υόρκη.- Οι καθημερινές λεηλασίες που πραγματοποιούνται από ταραξίες μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον του φόνου του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόυντ έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες. Η κατάστασις είναι πλέον ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα η έκκλησις Τραμπ για επιστράτευση του στρατού για την προστασία των περιουσιών των απλών πολιτών να βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν βγει στους δρόμους για πάνω από μια εβδομάδα διαμαρτυρόμενοι για την δολοφονία από λευκό αστυνομικό του 46χρονου Τζωρτζ Φλόυντ. Ένα από τα βασικά τους συνθήματα είναι το «Black Lives Matter» (Οι ζωές των μαύρων μετρούν), ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντα. Συγκεκριμένως, πολλές από τις διαδηλώσεις δεν έκλεισαν ειρηνικά, με κάποιους να βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωσις μιας έγχρωμης γυναίκας, συνιδιοκτήτριας καταστήματος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, που είδε τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά. Στο ξέσπασμά της, αναφέρει: «Μην μου λέτε ότι οι ζωές των μαύρων μετράνε. Λέτε ψέματα. Δείτε τι έκαναν στο μαγαζί μου. Θέλατε να καταστρέψετε το μαγαζί μου. Θέλατε λεφτά. Βρείτε δουλειά, όπως έκανα κι εγώ. Όχι να καταστρέφετε τους κόπους άλλων».

Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε αποδοκιμάσει τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών που δεν απεδέχθησαν την πρότασή του να στείλει τον αμερικανικό στρατό για να καταστείλει τις ταραχές. Ομάδες ταραχοποιών έσπασαν παράθυρα και λεηλάτησαν καταστήματα στην πόλη της Νέας Υόρκης, ενώ πυρπόλησαν καταστήματα στο Λος Άντζελες. «Η Νέα Υόρκη χάθηκε στους πλιατσικολόγους, τα κακοποιά στοιχεία, την Ριζοσπαστική Αριστερά, και όλες τις άλλες μορφές Ρεμαλιών και Αποβρασμάτων. Οι Κυβερνήτες αρνούνται να αποδεχθούν την προσφορά μου μιας Εθνοφρουράς που θα υπερισχύσει. Η πόλις της Νέας Υόρκης έχει γίνει κομμάτια», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Επίσης σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο ραδιόφωνο του δικτύου Fox ο Ντόναλντ Τραμπ υπεστήριξε ότι δεν ζήτησε να απομακρυνθούν από την Πλατεία Λαφαγιέτ της Ουάσιγκτων οι διαδηλωτές προκειμένου να πάει ο ίδιος σε μια ιστορική εκκλησία που είχε υποστεί ζημιές την προηγούμενη ημέρα και να φωτογραφηθεί εκεί, κρατώντας στο χέρι μια Βίβλο. Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος διέψευσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, όπως αναφέρουν πολλοί από αυτούς αλλά και δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες. «Όταν πήγα (σ.σ. στην εκκλησία) δεν είπα: Διώξτε τους. Δεν ήξερα ποιος ήταν εκεί», προσέθεσε.

Συμφώνως προς την εφημερίδα Washington Post, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ ήταν εκείνος που ζήτησε να απωθηθούν οι διαδηλωτές από την Πλατεία Λαφαγιέτ, αφού διεπίστωσε προηγουμένως ότι δεν είχε εφαρμοσθεί η απόφασις να διευρυνθεί η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ διέψευσε ακόμη ότι τον μετέφεραν σε ένα ασφαλές καταφύγιο λόγω των διαδηλώσεων που ήταν σε εξέλιξη έξω από τον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι πήγε όντως εκεί αλλά απλώς για να επιθεωρήσει τον χώρο. «Πρόκειται για ψευδή πληροφορία», είπε ο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ήταν ημέρα όταν πήγε στο καταφύγιο. Προσέθεσε, δε, ότι έχει πάει «δύο ή τρεις φορές» τις τελευταίες ημέρες, όμως πάντα για να κάνει «επιθεώρηση».

Ειδήσεις / Άρθρα

Ξεχάστε τίς ἐκλογές τῆς παραγραφῆς τό «στικάκι» ἔχει ἀφήσει ἴχνη

Μανώλης Κοττάκης
Τό Σύνταγμα ἄλλαξε, ἀλλά ὄχι ὁ νόμος περί εὐθύνης Ὑπουργῶν! – Εἶναι ἀλήθεια ὅτι «κομιστής» τῶν μονταρισμένων διαλόγων στά ΜΜΕ εἶναι Βουλευτής τῆς ΝΔ; – Ἡ πανομοιότυπος τακτική: Στά «σκυλιά» οἱ χαμηλόβαθμοι λειτουργοί γιά νά γλυτώνουν οἱ ἔνοχοι: ὁ σταθμάρχης στά Τέμπη, ἀξιωματοῦχοι τῆς ΕΥΠ στίς ὑποκλοπές, ἡ συνεργάτις τοῦ Γραμματέως τοῦ Ὑπουργείου Ἐσωτερικῶν στά «μαίηλ» τῆς ἐπιστολικῆς ψήφου – Σύστημα ἡ καταστροφή τῶν ἀποδείξεων

Πληθωρισμός: Νύχτα σπαρμένη …μάγια!

Εφημερίς Εστία
ΜΙΑ ἀπίστευτη καί, συγχρόνως, μελαγχολική διαπίστωση: ἡ τελευταία ἀνακοίνωση τῆς Eurostat γιά τόν πληθωρισμό στήν χώρα μας τόν περασμένο Φεβρουάριο συμπύκνωσε πολλαπλές καί πολύμορφες ἁμαρτίες κυβερνώντων πενῆντα ἐτῶν.

Τήν μικρότερη ἀγοραστική δύναμη στήν ΕΕ ἔχουν οἱ Ἕλληνες

Εφημερίς Εστία
ΤΗΝ ΔΕΙΝΗ κατάσταση πού εὑρίσκονται οἱ Ἕλληνες λόγῳ τῆς ἀκρίβειας καί τῶν χαμηλῶν εἰσοδημάτων ἐπιβεβαίωσαν τά στοιχεῖα πού δημοσιοποίησε σήμερα ἡ Eurostat.

Ὁ «βασικός μέτοχος» καί οἱ μοιραῖοι συμμέτοχοι

Δημήτρης Καπράνος
Πόσο καλύτερα θά ἦταν ὅλα γιά τήν Ἑλλάδα ἄν δέν εἶχε χαθεῖ ἡ εὐκαιρία γιά τόν «βασικό μέτοχο»!

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ