«Μπούμερανγκ» γυρνούν οι λεηλασίες στις ΗΠΑ

Σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες που κατεστράφησαν

Νέα Υόρκη.- Οι καθημερινές λεηλασίες που πραγματοποιούνται από ταραξίες μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον του φόνου του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόυντ έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες. Η κατάστασις είναι πλέον ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα η έκκλησις Τραμπ για επιστράτευση του στρατού για την προστασία των περιουσιών των απλών πολιτών να βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν βγει στους δρόμους για πάνω από μια εβδομάδα διαμαρτυρόμενοι για την δολοφονία από λευκό αστυνομικό του 46χρονου Τζωρτζ Φλόυντ. Ένα από τα βασικά τους συνθήματα είναι το «Black Lives Matter» (Οι ζωές των μαύρων μετρούν), ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντα. Συγκεκριμένως, πολλές από τις διαδηλώσεις δεν έκλεισαν ειρηνικά, με κάποιους να βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωσις μιας έγχρωμης γυναίκας, συνιδιοκτήτριας καταστήματος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, που είδε τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά. Στο ξέσπασμά της, αναφέρει: «Μην μου λέτε ότι οι ζωές των μαύρων μετράνε. Λέτε ψέματα. Δείτε τι έκαναν στο μαγαζί μου. Θέλατε να καταστρέψετε το μαγαζί μου. Θέλατε λεφτά. Βρείτε δουλειά, όπως έκανα κι εγώ. Όχι να καταστρέφετε τους κόπους άλλων».

Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε αποδοκιμάσει τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών που δεν απεδέχθησαν την πρότασή του να στείλει τον αμερικανικό στρατό για να καταστείλει τις ταραχές. Ομάδες ταραχοποιών έσπασαν παράθυρα και λεηλάτησαν καταστήματα στην πόλη της Νέας Υόρκης, ενώ πυρπόλησαν καταστήματα στο Λος Άντζελες. «Η Νέα Υόρκη χάθηκε στους πλιατσικολόγους, τα κακοποιά στοιχεία, την Ριζοσπαστική Αριστερά, και όλες τις άλλες μορφές Ρεμαλιών και Αποβρασμάτων. Οι Κυβερνήτες αρνούνται να αποδεχθούν την προσφορά μου μιας Εθνοφρουράς που θα υπερισχύσει. Η πόλις της Νέας Υόρκης έχει γίνει κομμάτια», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Επίσης σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο ραδιόφωνο του δικτύου Fox ο Ντόναλντ Τραμπ υπεστήριξε ότι δεν ζήτησε να απομακρυνθούν από την Πλατεία Λαφαγιέτ της Ουάσιγκτων οι διαδηλωτές προκειμένου να πάει ο ίδιος σε μια ιστορική εκκλησία που είχε υποστεί ζημιές την προηγούμενη ημέρα και να φωτογραφηθεί εκεί, κρατώντας στο χέρι μια Βίβλο. Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος διέψευσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, όπως αναφέρουν πολλοί από αυτούς αλλά και δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες. «Όταν πήγα (σ.σ. στην εκκλησία) δεν είπα: Διώξτε τους. Δεν ήξερα ποιος ήταν εκεί», προσέθεσε.

Συμφώνως προς την εφημερίδα Washington Post, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ ήταν εκείνος που ζήτησε να απωθηθούν οι διαδηλωτές από την Πλατεία Λαφαγιέτ, αφού διεπίστωσε προηγουμένως ότι δεν είχε εφαρμοσθεί η απόφασις να διευρυνθεί η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ διέψευσε ακόμη ότι τον μετέφεραν σε ένα ασφαλές καταφύγιο λόγω των διαδηλώσεων που ήταν σε εξέλιξη έξω από τον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι πήγε όντως εκεί αλλά απλώς για να επιθεωρήσει τον χώρο. «Πρόκειται για ψευδή πληροφορία», είπε ο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ήταν ημέρα όταν πήγε στο καταφύγιο. Προσέθεσε, δε, ότι έχει πάει «δύο ή τρεις φορές» τις τελευταίες ημέρες, όμως πάντα για να κάνει «επιθεώρηση».

Ειδήσεις / Άρθρα

Την Κυριακή 26.05 με την Εστία της Κυριακής: Διπλή προσφορά!

Εφημερίς Εστία
Στις 26.05 η Εστία της Κυριακής παρουσιάζει: Αφιέρωμα στον ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ!

Ἔκαψε καί βεβήλωσε τήν σημαία ἑπτάκις, ἀλλά ἡ Δικαιοσύνη τόν ἀθώωσε!

Εφημερίς Εστία
Αἴσθησις ἀπό τήν ἀπόφαση τοῦ Πλημμελειοδικείου Ροδόπης, στό ὁποῖο προσήχθη μέ τήν διαδικασία τοῦ αὐτοφώρου 21χρονος φοιτητής, ὁ ὁποῖος «κατέβασε» τήν Γαλανόλευκη ἀπό τά κτήρια τῆς Περιφερείας Ἀνατολικῆς Μακεδονίας- Θράκης, τοῦ Δήμου Κομοτηνῆς, καί ἀπό ἰδιωτικά καταστήματα – Τοῦ ἀνεγνωρίσθη τό ἐλαφρυντικό τῆς μεταμελείας – Τό δικαστήριο «ἄδειασε» μέ τήν ἀπόφασή του τήν Ἑλληνική Ἀστυνομία, πού ἐφήρμοσε τόν νόμο καί τόν συνέλαβε! – «Πράσινο φῶς» σέ ὅποιον θέλει νά ρίπτει τήν σημαία στήν πυρά ἀτιμωρητί

Ἡ ἕλξις τοῦ κακοῦ

Μανώλης Κοττάκης
Σκοτεινά μυαλά διοικοῦν τόν κόσμο – Διά τῆς πτώσεως ἡ κάθαρσις καί τό Φῶς τό ἀληθινόν

Ἄγνωστη λέξις ἡ «γενοκτονία» στό λεξιλόγιο Γεραπετρίτη γιά τούς Ποντίους!

Εφημερίς Εστία
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ διαρκῶς ὁ τρόπος μέ τόν ὁποῖο ὁ ὑπουργός Ἐξωτερικῶν κ. Γιῶργος Γεραπετρίτης προσεγγίζει μείζονα ἐθνικά θέματα, εἰδικῶς δέ αὐτά πού ἀφοροῦν στήν Τουρκία.

Τέτοιες μέρες, πρό πενῆντα ἑνός ἐτῶν

Δημήτρης Καπράνος
Πέρασαν πενῆντα ἕνα χρόνια ἀπό τό κίνημα τοῦ Ναυτικοῦ, τόν Μάιο τοῦ 1973. Ἀκόμη θυμᾶμαι τήν συνέντευξη πού μοῦ εἶχε δώσει, τό 1975, στήν «Βραδυνή» τοῦ Τζώρτζη Ἀθανασιάδη ὁ Ἀλέκος Παπαδόγγoνας, ἐκ τῶν πρωτεργατῶν τοῦ Κινήματος, τότε ὑπουργός Ἐμπορικῆς Ναυτιλίας στήν κυβέρνηση τοῦ Κωνσταντίνου Καραμανλῆ.