ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Η νέα απειλητική συμμαχία του Ισλάμ

ΜΙΑ νέα απειλητική συμμαχία σχηματίζουν η Τουρκία, το Πακιστάν, η Μαλαισία και το Κατάρ

Πρόκειται για μια στροφή προς τον ακραίο ισλαμισμό μακριά από τα πιο μετριοπαθή αραβικά καθεστώτα. Η Άγκυρα, το Ισλαμαμπάντ και η Κουάλα Λουμπούρ με το Κατάρ ως επιπρόσθετο εταίρο, συνιστούν ένα αναδυόμενο σύμπλεγμα ισχύος, με προσανατολισμό προς ένα συντηρητικό Σουνιτικό πολιτικό Ισλάμ. Συνδετικός κρίκος της συμμαχίας αυτής είναι οι κοινοί εχθροί: η Ινδία, το Ισραήλ και η Χριστιανική Δύσις.  Εντός του ισλαμικού κόσμου αντίπαλοί τους είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία παραδοσιακά κυριαρχεί στον Οργανισμό Ισλαμικής Διασκέψεως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η νέα συμμαχία έχει ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα στην διεθνή πολιτική σκηνή. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Μαχαθίρ Μοχάμαντ και ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν συναντήθηκαν στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Οι τρεις συμφώνησαν στην θέσπιση ενός αγγλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου για την καταπολέμηση της «ισλαμοφοβίας» στην Δύση. Ο Μαχαθίρ εν συνεχεία διοργάνωσε μία Σύνοδο Κορυφής στην Κουάλα Λουμπούρ τον Δεκέμβριο του 2019, στην οποία προσεκλήθησαν η Τουρκία, το Πακιστάν, το Κατάρ και η Ινδονησία. Το Πακιστάν δεν παρευρέθη μετά από πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας. Πάντως, ο Μαλαισιανός ηγέτης περιέγραψε τις χώρες αυτές ως «τις λίγες που έχουν την ίδια αντίληψη για το Ισλάμ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μουσουλμάνοι». Οι κοινές διπλωματικές δραστηριότητες των χωρών που προσεκλήθησαν συνεχίζονται απρόσκοπτα. Μέχρι στιγμής, αυτές οι προσπάθειες έχουν κατά κύριο λόγο επικεντρωθεί στην Ινδία, με εστίαση στο θέμα της αμφισβητούμενης περιοχής του Κασμίρ. Το Κασμίρ απασχολεί ιδιαιτέρως τον Ερντογάν στο πλαίσιο της προσπαθείας του να παρουσιασθεί ως ηγέτης όλου του Ισλάμ, καθώς και να προσελκύσει στενότερα το Πακιστάν. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία διεξήγαγε Διεθνή Διάσκεψη επί του θέματος στις 21 Νοεμβρίου 2019. Κατά την επίσκεψή του στο Πακιστάν στις αρχές του 2020, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε το Κασμίρ, έξι φορές κατά την 25λεπτη ομιλία του, σε κοινή Σύνοδο του Κοινοβουλίου του Πακιστάν. Συνέδεσε μάλιστα το Κασμίρ με την μάχη της Τουρκίας για τον έλεγχο της Καλλιπόλεως κατά των Βρεταννών και των Γάλλων στον 1οΠαγκόσμιο Πόλεμο αναφέροντας: «χθες ήταν τα Δαρδανέλια και σήμερα είναι το Κασμίρ. Δεν υπάρχει διαφορά». Η Μαλαισία υιοθέτησε, επίσης έντονο επικριτικό τόνο στο θέμα του Κασμίρ. Αντιθέτωςη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ υποστηρίζουν ότι το Κασμίρ παραμένει ένα εσωτερικό ζήτημα της Ινδίας. Το γεγονός αυτό απεικονίζει την αυξανόμενη εγγύτητα μεταξύ Ρυάντ και Νέου Δελχί, η οποία εξεφράσθη επίσης με τις μεγάλες επενδύσεις στην Ινδία, οι οποίες ανεκοινώθησαν από τον πρίγκηπα διάδοχο του Θρόνου, Μοχάμμεντ Μπιν Σαλμάν κατά την επίσκεψη του στην Ινδία το 2019.

Η αναδυόμενη συμμαχία μεταξύ Τουρκίας, Πακιστάν, Μαλαισίας και Κατάρ, έχει και στρατηγικό και ιδεολογικό νόημα, ενώ σηματοδοτεί τις ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ασία, καθώς φθίνει η αμερικανική ηγεμονία στην περιοχή. Η Τουρκία και το Κατάρ, όντως έχουν εμπλακεί σε μία εκ των πραγμάτων συνεργασία κατά την τελευταία δεκαετία, η οποία βασίζεται στην εναντίωση στην Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Επίσης τους ενώνει η υποστήριξις στο Σουνιτικό πολιτικό Ισλάμ αλλά και στο παλαιστινιακό, η υποστήριξις της Χαμάς. Το Πακιστάν και η Μαλαισία είναι οι φυσικοί σύμμαχοι σ’ αυτόν τον αναδυόμενο Συνασπισμό. Η Ινδία φαίνεται επί του παρόντος να αποτελεί τον κύριο διπλωματικό στόχο τους. Αυτή η συμμαχία έχει επίσης μία βαθειά εχθρότητα για το εβραϊκό κράτος.

Ειδήσεις / Άρθρα

Reggeborgh: Επίσημη εξώδικη διαμαρτυρία προς όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Εφημερίς Εστία
Με επίσημη εξώδικη διαμαρτυρία της προς όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απάντησε σήμερα η Reggeborgh στη φημολογία σχετικά με τη λήψη απόφασης περί ελέγχου της για υποτιθέμενη συντονισμένη δράση της με την Atlas, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στό ράφι τῆς ἱστορίας ἡ Μεγάλη Ἰδέα γιά τήν κατασκευή τοῦ ἀγωγοῦ ΕastMed

Εφημερίς Εστία
Κατέρρευσε καί ἐπισήμως μέ τήν συμφωνία Ἑλλάδος-Αἰγύπτου γιά δημιουργία ὑποθαλασσίου ἀγωγοῦ – Τά δέκα χρόνια μιᾶς «χαμένης ἐπενδύσεως» στήν ἐξωτερική πολιτική μας

Ἡ Κεντροαριστερά ἀνέβαλε τό Συνέδριο τῆς Νέας Δημοκρατίας!

Μανώλης Κοττάκης
ΓΙΑΤΙ ἀνεβλήθη τό Συνέδριο τῆς ΝΔ;

«Μακρά χεῖρα» τῆς Τουρκίας οἱ ΜΚΟ

Εφημερίς Εστία
Τίς ἐπικαλεῖται γιά νά μᾶς κατηγορήσει γιά «ἀπάνθρωπες πρακτικές»!

Οἱ «Μπήτλς», ὁ Μίκης, ὁ Μᾶνος καί ὁ Πλέσσας

Δημήτρης Καπράνος
Ἄν εἶναι κάτι τό ὁποῖο ἐπικαλοῦμαι ὅταν…