Απειλή χρεωκοπίας για ξενοδοχεία

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ μηδέν ευρίσκεται ο τουρισμός με τoυς ξενοδόχους να εκπέμπουν δραματικό SOS…

… αφού το 65% εξ ΄αυτών εκτιμά ότι είναι πιθανό το λουκέτο λόγω της πανδημίας.

Συμφώνως προς τον 3ο κύκλο της ερεύνης «COVID-19 και ελληνικά ξενοδοχεία» του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που δημοσιοποίησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και διενεργήθη στο διάστημα 1-1 0 Απριλίου 2020 σε δείγμα 1.779 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.954 μελών του Επιμελητηρίου στα 4,46 δισ. ευρώ ανεβαίνει η εκτίμησις για την απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020, με πάνω από 45.000 χαμένες θέσεις εργασίας.

Συμφώνως προς τα στοιχεία το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει μείωση του τζίρου κατά μέσον όρο 56,3%. Αντιστοίχως το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά 56,1%. Όπως διαπιστώνεται μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεωκοπία (46, 6 % πιθανή, 18,3 % πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 % (40,5% πιθανή, 11, 3 % πολύ πιθανή).

Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχολήσεως κατά 40%. Αντιστοίχως , το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχολήσεως κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Επίσης το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά ΜΟ στο 31,1 % του τζίρου τους. Αντιστοίχως 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδοτήσεως στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδοτήσεως φθάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1.29 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικώς η ανάγκη χρηματοδοτήσεως διαμορφώνεται στα 1.79 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΞΕΕ ζητεί την λήψη άμεσων μέτρων που θα καταστήσουν εφικτή την επανεκκίνησή του τουρισμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται αναστολή των ενήμερων ρυθμίσεων ΕΦΚΑ από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και μεταφορά τους στο τέλος της συνολικής διαρκείας της ρυθμίσεως με παράταση .

Για τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών από το άνοιγμα μέχρι 04/2021 ενώ για αυτά που δεν θα ανοίξουν παροχή επιδόματος ανεργίας δωδεκάμηνης διάρκειας, μέχρι την έναρξη της επομένης τουριστικής περιόδου.

Επίσης, άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην διαμονή και στο 13% στην εστίαση με μακροπρόθεσμη ισχύ αλλά και αναστολή πληρωμής ενήμερων φορολογικών ρυθμίσεων σε ισχύ μέχρι τον 06/2021 και αποπληρωμή των υπολειπόμενων δόσεων από 06/2021 σε 36 δόσεις.

Ακόμη ζητεί χορήγηση κεφαλαίων κινήσεως με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και χαμηλό επιτόκιο.

Ειδήσεις / Άρθρα

Τό πιό κοφτερό μαχαίρι τό βαμβάκι «Δέν εἶναι καθῆκον σας οἱ ἀπάτες»

Εφημερίς Εστία
Κατήγγειλε τήν «οἰκογενειοκρατία», τήν «κατάχρηση ἐξουσίας» καί τό «ἐμπόριο ἐπιρροῆς» τῆς πολιτικῆς μας τάξεως – Κάλεσε τόν Ἄρειο Πάγο νά προσφύγει στό Εὐρωδικαστήριο ἄν δέν συμφωνεῖ μέ τήν ἀνανέωση τῆς θητείας τῶν τριῶν Εὐρωπαίων Εἰσαγγελέων «Ἀπομαγνητοφωνοῦμε ἐπισυνδέσεις μέ ἕναν μόνο ἀστυνομικό» – «Ἡ κοκαΐνη στό λιμάνι δέν πέφτει ἀπό τόν οὐρανό»

Μᾶς ἔκανε νά πιστέψουμε ξανά στήν Εὐρώπη

Μανώλης Κοττάκης
Καί νά νιώσουμε ντροπή γιά τήν Ἑλληνική Δημοκρατία

Προβεβλημένο θέμα στόν γαλλικό Τύπο τό δημοσίευμα τῆς «Ἑστίας» γιά τά Mirage

Εφημερίς Εστία
ΟΙ γαλλικές ἱστοσελίδες Le Parisien καί Le Parisien Matin ἀναπαρήγαγαν τό δημοσίευμα τῆς «Ἑστίας» τῆς 21ης Ἀπριλίου, συμφώνως πρός τό ὁποῖο ὁ Γάλλος Πρόεδρος Ἐμμανυέλ Μακρόν, κατά τήν ἐπίσκεψή του στήν Ἀθήνα αὔριο, θά προτείνει στόν Κυριάκο Μητσοτάκη νά ἀνταλλάξει τά 43 Mirage (τά ὁποῖα προτίθεται νά στείλει στήν Οὐκρανία) μέ 43 Rafale.

«Δέν ὑπάρχει καθαρή χώρα», εἶπε ἡ Εἰσαγγελεύς

Δημήτρης Καπράνος
Ἄς μᾶς ἐπιτραπεῖ νά ἀσχοληθοῦμε μέ τήν χθεσινή συνέντευξη τῆς συμπαθοῦς κυρίας Κοβέσι.

Σάββατον, 23 Ἀπριλίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ