ΑΔΜΗΕ: Συμβασιοποιήθηκαν τα καλωδιακά τμήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Φολεγάνδρου-Μήλου-Σερίφου

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις συνολικού ύψους 345 εκατ. ευρώ με τους Ομίλους Hellenic Cables και Prysmian για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV AC

Ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων πέτυχε ο ΑΔΜΗΕ, με τη συμβασιοποίηση των καλωδιακών τμημάτων της διασύνδεσης Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου. Τις σχετικές συμβάσεις υπέγραψαν  σήμερα στην έδρα του Διαχειριστή, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξης Αλεξίου και ο Senior Vice President Projects Business του Ομίλου Prysmian κ. Detlev Waimann.

Στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας φάσης του μεγάλου ενεργειακού έργου συνολικού προϋπολογισμού 524 εκατ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ θα διασυνδέσει τα τρία νησιά με τη Σαντορίνη και το Λαύριο έως το 2025, ολοκληρώνοντας την ενσωμάτωση των Κυκλάδων στο ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης.

Η σύναψη των συμβάσεων για τη μελέτη, κατασκευή και εγκατάσταση των υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV AC, ύψους 345 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε μετά την προβλεπόμενη έγκρισή τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και με τη σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης – Ελλάδα 2.0, που συγχρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο με 106,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων συγχρηματοδοτείται επίσης με 265 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εκ των οποίων τα 108 εκατ. ευρώ αφορούν σε κεφάλαια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με τη λειτουργία του έργου αυτού, που βρίσκεται στον πυρήνα του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, θα δημιουργηθεί μία νέα αξιόπιστη διαδρομή για την ενεργειακή τροφοδότηση των Κυκλάδων και θα θωρακιστεί η ηλεκτροδότηση του νησιωτικού συμπλέγματος, ακόμη και σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης.

Ανάλογα οφέλη θα αποκομίσουν τέσσερα ακόμη έμμεσα διασυνδεόμενα νησιά (Ίος, Κίμωλος, Σίφνος και Κύθνος), ενώ λόγω της σταδιακής απόσυρσης των παλαιών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στο σύνολο των Κυκλάδων έως και κατά 200 χιλ. τόνους σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ο ηλεκτρικός χώρος για την ανάπτυξη ΑΠΕ θα υπερβεί τα 600 MW.

Με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Με τη συμβασιοποίηση του καλωδιακού τμήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου, κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την πλήρη ενσωμάτωση των Κυκλάδων στην Υψηλή Τάση. Η πράσινη αυτή επένδυση του Διαχειριστή θα προσφέρει αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια στα νησιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα επιτρέψει την απόσυρση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ρεύματος στις Κυκλάδες που χρησιμοποιούν μαζούτ και θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το πολύτιμο τουριστικό προϊόν τους».

(Κεντρική φωτό: Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο CEO της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξης Αλεξίου και ο Senior Vice President Projects Business του Ομίλου Prysmian κ. Detlev Waimann, κατά τη σημερινή υπογραφή των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου)

Ειδήσεις / Άρθρα

Βορίδης: Μόνο μέ διαφορά 4% ἀπό τόν Σύριζα ἐφικτή ἡ αὐτοδυναμία τῆς ΝΔ

Εφημερίς Εστία
Ὁ ὑπουργός Ἐσωτερικῶν θέτει δημοσίως ἐκλογικό πῆχυ στόν Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη Ἄλλο νά λάβουμε 30%, ἄλλο 34% καί ἄλλο 37% – Θνησιγενές οἱοδήποτε σχῆμα συνεργασίας μέ τόν Κυριάκο Βελόπουλο Προανήγγειλε ὅτι ὑπηρεσιακός Πρωθυπουργός θά ἀναλάβει ὁ Πρόεδρος τοῦ Ἐλεγκτικοῦ Συνεδρίου, κ. Ἰωάννης Σαρμᾶς

Μία ἄνοιξη πού πασχίζει νά ἔρθει

Μανώλης Κοττάκης
Οἱ νέοι στήν ἐξίσωση τῆς 21ης Μαΐου

Νέα μεγάλη προσφορά στήν Ἐκκλησία ἀπό τόν κ. Ν. Πατέρα

Εφημερίς Εστία
Σέ κλῖμα συγκινήσεως ἐπραγματοποιήθη χθές ἡ τελετή παραχωρήσεως τοῦ Ι.Ν. Ἁγίου Νικολάου Πτωχοκομείου στό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο μέ τήν συμβολή τοῦ Δήμου Ἀθηναίων.

Κατάσκοποι, τρομοκράτες καί μυστικές ὑπηρεσίες

Δημήτρης Καπράνος
Ἐπιτρέψτε μας νά διαφωνήσουμε μέ τούς «ἐξυπνακισμούς» διαφόρων, μεταξύ των δυστυχῶς καί ἐπαγγελματιῶν δημοσιογράφων, οἱ ὁποῖοι ἔσπευσαν νά διακωμωδήσουν τήν ἐξάρθρωση ὁμάδας μουσουλμάνων, οἱ ὁποῖοι, ὅπως ἀναφέρουν τά στοιχεῖα τῶν ἑλληνικῶν ἀρχῶν οἱ ὁποῖες συνεργάστηκαν ἄψογα μέ τίς ἰσραηλινές μυστικές ὑπηρεσίες, σχεδίαζαν ἐπίθεση κατά ἰσραηλινοῦ στόχου στό κέντρο τῶν Ἀθηνῶν.

Σάββατον, 30 Μαρτίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΝ