Υφέρπων εθνοκεντρισμός

Δε θεωρώ καθόλου τυχαία τα δύο χριστουγεννιάτικα επεισόδια του διαδικτύου.

Την θύελλα για τις αναρτήσεις Στεφανίδου περί Αντετοκούμπο. Τον θόρυβο για την ανάρτηση Μόσιαλου περί κρίνου Παναγίας. Οι διαμάχες αυτές που αφορούν ζητήματα ταυτότητας κατά βάθος και εθνικής φυσιογνωμίας είναι όψεις του μέλλοντος που έρχεται. Το δε κυρίαρχο συναίσθημα που επικράτησε και εξεφράσθη διά και κατά αυτών είναι η αποκαρδίωση. Η αποκαρδίωση για την απόρριψη της βαθιάς ελληνικότητας . Ο Ηλίας Μόσιαλος, τον οποίο γνωρίζω και εκτιμώ, έκανε κακής ποιότητος χιούμορ με ένα θρησκευτικό σύμβολο που ευρίσκεται με κάθε αφορμή στα χείλη εκατομμυρίων ορθοδόξων. Είμαι βέβαιος ότι ευρισκόμενος στην Μεγάλη Βρεττανία δε θα τολμούσε ποτέ να κάνει αντίστοιχο χιούμορ για τον Μωάμεθ και το Κοράνι . Το οποίο σημειωτέον σέβεται την Παναγία μας ως θεότητα και την αναγνωρίζει. Χιούμορ με την Παναγία και την γέννηση του Ιησού παραμονές Χριστουγέννων δεν είναι καλή ιδέα. Δεν νοείται . Αλλά επειδή ζούμε σε μια φιλελεύθερη κοινωνία και η έκφραση προστατεύεται, τότε όποιος παίζει με θεολογικά σύμβολα- εν προκειμένω ο αγαπητός Ηλίας- ας είναι έτοιμος να γνωρίζει την βαθιά αποδοκιμασία της Ιερούς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Κρήτης. Τα σύμβολα ακουμπούν τις ψυχές των ανθρώπων. Είναι πολύ ευαίσθητα για να τα κάνουμε πλάκα στο Twitter. Η δε Ορθοδοξία γενικότερα είναι τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας. Γι αυτό όλο και περισσότερο δημόσια πρόσωπα άλλωστε προβαίνουν σε συνεντεύξεις τους σε ομολογία πίστεως .

Ανάλογα είναι τα πράγματα και με την διαμαρτυρία της Στεφανίδου, η οποία τίμησε όσο κανείς τα εθνικά μας χρώματα . Όλοι θαυμάζουμε τον Έλληνα πολίτη και ευχόμεθα Έλληνα στην συνείδηση Γιάννη Αντετοκούμπο για όσα επιτυγχάνει σε νεαρά ηλικία στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Το πιο σκληρό και πλέον ανταγωνιστικό . Αλλά ο Γιάννης, επιτυχία μεγάλη με τα εθνικά χρώματα σε ατομικό συλλογικό επίπεδο αντίστοιχη με αυτές που πέτυχαν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Σπανούλης δεν έχει επιτύχει. Σε Παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό , Ολυμπιακό . Προσφάτως μάλιστα τοποθέτησε αυτοβούλως τον εαυτό του στην κορυφαίο τριάδα του μπάσκετ με Γκάλη-Σπανούλη εξαιρώντας τον μεγάλο σε ψυχή και ήθος Γιαννάκη. Όταν λοιπόν η Στεφανίδου θέτει θέμα Αντευτοκούμπο και υποστηρίζει πως η διάκριση έπρεπε να απονεμηθεί στον σπουδαίο Ολυμπιονίκη του μήκους Μίλτο Τέντογλου, εγείρει το εξής ζήτημα: ακόμη δεν έχεις προσφέρει σε διεθνή διοργάνωση κάτι για τα εθνικά χρώματα κύριε Αντετοκούμπο. Όπως δεν προσέφερε και ο Τσιτσιπάς ( εθεάθη να τραγουδά προσφάτως τον ρωσικό εθνικό ύμνο ) που με το ζόρι φόρεσε φανέλα με το εθνόσημο στους Ολυμπιακούς . Θα έρθει η στιγμή που θα προσφέρουν στην Ελλάδα πέρα από τον εαυτό τους ο Γιάννης και ο Στέφανος; Σίγουρα ναι. Αλλά ακόμη δεν έφθασαν εκεί για να δικαιούνται το αντίστοιχο βραβείο. Ο Τέντογλου, η Στεφανίδου, ο Πετρούνιας, ο Ντούσκος έφθασαν με τρεις και εξήντα. Γι αυτό δεν αντέχουν την «αντετοκουμπίαση» των βραβείων . Την βράβευση Ελλήνων από επιλογή και την αρνητική διάκριση εις βάρος των Ελλήνων εξ αίματος. Των γηγενών . Αν δεν προσέξουμε αυτή θα είναι η νέα διαίρεση. Ήδη διχάζει τις ΗΠΑ . Κάπου διάβασα ότι η Στεφανίδου δεν δικαιούται δια να ομιλεί επειδή είναι «συριζαία». Όταν πηδούσε πάνω από 5.80 στο επί κοντώ πάντως εγώ δεν είδα τον Τσίπρα να απογειώνεται με το κοντάρι. Μια δυναμική Ελληνίδα είδα. Και μετά φουσκώναμε σαν τα παγώνια όλοι μαζί για τα κατορθώματα της . Ήμασταν υπερήφανοι για το μετάλλιο . Αν είναι να συζητάμε, ας μην το κάνουμε με αυτούς τους όρους !

Απόψεις

Την Κυριακή 28.04 με την Εστία: Διπλή προσφορά!

Εφημερίς Εστία
Μη χάσετε στις 28.04 με την Εστία της Κυριακής μία διπλή προσφορά!

Στόν «ἀέρα» ἡ στρατηγική τῆς προσεγγίσεως μετά τήν ρήξη Ἐρντογάν – ΗΠΑ

Εφημερίς Εστία
Πρωτοφανής κλιμάκωσις – Ὁ Τοῦρκος Πρόεδρος ἀκύρωσε τήν συνάντησή του μέ τόν Πρόεδρο Μπάιντεν στήν Οὐάσιγκτων μετά τήν ἔγκριση πακέτου οἰκονομικῆς βοηθείας στό Ἰσραήλ – Ὁ ἄξων Ἀγκύρας-Καΐρου-Χαμάς – Τί σημαίνει αὐτό γιά τίς ἑλληνο-τουρκικές σχέσεις

Χριστοδουλίδης: Μετανάστες τό 7% τοῦ πληθυσμοῦ τῆς Κύπρου!

Εφημερίς Εστία
«ΕΙΜΑΣΤΕ στά ὅριά μας.» Αὐτός εἶναι ὁ τίτλος τῆς συνεντεύξεως πού παρεχώρησε ὁ Κύπριος Πρόεδρος κ Νῖκος Χριστοδούλίδης στά γερμανικά ΜΜΕ γιά τίς ηὐξημένες μεταναστευτικές ροές ἀπό τόν Λίβανο, εἰδικά μετά τήν ἔναρξη τοῦ πολέμου στό Ἰσραήλ.

Σχετικά μέ τήν Ἐπέτειο καί κάτι ψιλά…

Δημήτρης Καπράνος
Ἄνοιξα χθές τό ἀρχεῖο μου, λόγῳ τῆς ἡμέρας, (21η Ἀπριλίου), καί χάζευα πρωτοσέλιδα καί ἀποκόμματα ἐφημερίδων τῆς ἐποχῆς. Πῶ, πῶ, πῶ!

Τετάρτη, 22 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
O ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΟΙΚΟΦΑΓΟΙ