ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Το Μαξίμου εξορκίζει το κακό

KΟΡΥΦΑΙΟΣ Υπουργός, με θώκο πολύ ψηλά στην κυβερνητική επετηρίδα, μου έλεγε προχθές με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ το εξής: ”Τελικώς ο κόσμος αγαπητέ μου είναι μη χειραγωγήσιμος, μη ελέγξιμος”.

Του είχε κάνει ισχυρότατη εντύπωση η αποδοκιμασία της βάσης του ΚΙΝΑΛ προς το ” φαβορί” των δημοσκοπήσεων Ανδρέα Λοβέρδο αλλά και προς τον πρώην πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου. Τον είχαν εκπλήξει τα ανακλαστικά της κοινωνίας που έφερε στην πρώτη θέση έναν ”νέο” για να ξεμπερδέψει συνοπτικώς με το παλιό και το πολύ παλιό. Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο , άκουσα στον ΣΚΑΙ τον Υπουργό Επικρατείας κύριο Άκη Σκέρτσο να επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά την θεωρία που διακινείται με non paper από την Κυριακή το βράδυ στα Μέσα Ενημερώσεως. Πρώτα από κάτι ληγμένους αναλυτές της προηγούμενης δεκαετίας, οι οποίοι με βαρύγδουπο και περισπούδαστο ύφος δικηγόρου επαρχιακού ειρηνοδικείου, υποστήριζαν ότι η εκλογή Ανδρουλάκη επηρεάζει μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από ορισμένους δυστυχείς δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν θα έβρισκαν θέση σε πάνελ της ΕΡΤ αν δεν έλεγαν τα αυτά κατά Τσίπρα και στο τέλος από την ίδια την κυβέρνηση. Καρμπόν η φρασεολογία όλων. Ούτε τα προσχήματα. Μάλιστα λοιπόν! Ο μόνος που πρέπει να άγχεται από την εκλογή Ανδρουλάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Για να το λένε.. Αλλά το ερώτημα που ακολουθεί είναι απλό: Που το ξέρουν; Που το ξέρετε;
Πάντα κάθε φορά που όλοι όσοι μετέχουμε στον δημόσιο διαλογο προεξοφλούμε ότι θα συμβεί το ένα η το άλλο και διερμηνεύουμε τις μελλοντικές διαθέσεις των πολιτών με βασανίζει αυτό το ερώτημα: Που το ξέρουμε; Πως μπορούμε να είμαστε μέσα στα μυαλά χιλιάδων πολιτών και να διαβάζουμε τις σκέψεις τους, χωρίς δεδομένα, μήνες πριν την διεξαγωγή των εκλογών; Η απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε και όταν αναλαμβάνουμε το ρίσκο της πρόβλεψης καλόν είναι να μην είμαστε κατηγορηματικοί , αξιωματικοί , απόλυτοι τουλάχιστον.

Ο επικοινωνιακός τρόπος που διαχειρίστηκε σε πρώτη φάση η κυβέρνηση την διαφαινόμενη εκλογή Ανδρουλάκη με non paper, στημένους αναλυτάδες οι οποίοι έκαναν περιοδεία σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς για να επαναλαμβάνουν την κασέττα, με δυστυχείς συναδέλφους συγκροτημάτων που έλεγαν τα ίδια ένα μόνο συναίσθημα δημιουργούσε σε όποιον παρακολουθούσε την ενορχήστρωση: Το Μαξίμου εξόρκιζε το κακό που του έτυχε με τον απρόβλεπτο Ανδρουλάκη. Διότι στις προσεχείς εκλογές ειδικώς στις δεύτερες το μείζον δεν θα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δει το ποσοστό του Να μειώνεται από το 32% στο 28% ή στο 25%. Το μείζον θα είναι ότι ο Ανδρουλάκης μέλος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και αυθεντικός εκπρόσωπος του βαθέος σοσιαλισμού είτε λάβει 5% στις κάλπες είτε 15% θα κάνει δύσκολη την ζωή της ΝΔ για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Το μείζον είναι ότι εκτός από τους συνυποψηφίους του, έχει και εκείνος πίσω του επιχειρηματικές δυνάμεις για στήριξη -δεν θα πάει σαν το σκυλί στο αμπέλι. Το μείζον είναι ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη με μικρότερη δύναμη από το ΠΑΣΟΚ της Γεννηματά ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Το μείζον είναι ότι θα θέλει η Νέα Δηνοκρατία σας κύριε Σκέρτσο μας να συγχωνεύσει μετεκλογικώς Πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δικαστήρια της περιφέρειας για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες και να αποκτήσετε την επενδυτική βαθμίδα και το κρατικίστικο ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη , αν τυχόν είναι εταίρος σας , θα λέει ” όχι” στις μεταρρυθμίσεις. Το μείζον είναι τελικώς κύριε Σκέρτσο μου ότι θα έρθει η μέρα που θα νοσταλγείτε την αντιπολίτευση του κυρίου Τσίπρα, ο οποίος δύο χρόνια δεν σας ενόχλησε καθόλου. Κυβερνάτε χωρίς πεζοδρόμιο. Και το καλύτερο που έχετε να κάνετε αντί να ξορκίζετε το κακό και να μελλοντολογείτε αστόχως για τις διαθέσεις των πολιτών, λες και το ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόβλημα της χώρας, είναι να επικεντρωθείτε σε κάτι ευκολότερο : Αντί να βασανίζεστε για το πως θα συμπεριφερθούν οι πολλοί, καλύτερο θα ήταν να αναλογίζεστε πως θα συμπεριφερθεί ο ένας. Και να ακτινογραφήσετε στο μυαλό του ενός. Του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ ! Ο οποίος θα γίνει ο νέος νωματαίος της πολιτικής μας ζωής χάρη στον αλαζονικό και ανόητο εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ και προβλέπει αυτοδυναμία 151 εδρών με ποσοστό 38%. Να με συγχωρείτε αγαπητοί αναγνώστες για την διατύπωση αλλά έχει καταντήσει αηδία δυόμισυ χρόνια τώρα :” Ο Τσίπρας το ένα, ο Τσίπρας το άλλο, ο Τσίπρας το τρίτο” , έχετε καταστήσει τον πολιτικό λόγο της ΝΔ ” τσιπροκεντρικό” σε καιρό διακυβέρνησης της κεντροδεξιάς . Αλλά αυτός ο Τσίπρας και αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον απειλή ούτε για την χώρα, ούτε για την ΝΔ. Απειλή για την ΝΔ είναι ο εαυτός της, οι επιλογές της, η επιφανειακή ανάγνωση των γεγονότων, οι αιφνιδιασμοί, ο δογματισμός. Για όση αξία έχει λοιπόν ο λόγος μας αν θέλετε περιοριστείτε σε αυτό : Παρακολουθήσατε και αναλύσατε τον σκακιστή, όχι την σκακιέρα. Τον στρατηγό, όχι το στράτευμα.

Απόψεις

Λοβέρδος κατά Γεραπετρίτη γιά τό «ἔνοχος ἔνοχον οὐ ποιεῖ»

Εφημερίς Εστία
Τί θέλει νά πεῖ ὁ «ποιητής»; Ὁμολογεῖ ἐνοχήν ἡ Κυβέρνησις γιά τίς ὑποκλοπές; Γκρίνια καί στήν Kοινοβουλευτική Ὁμάδα τῆς ΝΔ γιά τήν γκάφα τοῦ ὑπουργοῦ Ἐπικρατείας

Ὥστε λοιπόν, γιά αὐτό;

Εφημερίς Εστία
ΜΟΝΟΝ εἰκόνα σοβαρότητος δέν δίδει τό ἑλληνικό κοινοβούλιο, καθώς ἐξελίσσεται σέ αὐτό μία ἀπό τίς πλέον σημαντικές πολιτικές συζητήσεις, πού ἔχει νά κάνει μέ τήν ἐμπιστοσύνη τοῦ σώματος πρός τήν Κυβέρνηση.

Ἀνοίγει ὁ δρόμος γιά μαζικούς πλειστηριασμούς ἀκινήτων

Εφημερίς Εστία
ΣΕ ΔΥΟ μῆνες ἀναμένεται νά ἐκδοθεῖ ἀπό τόν Ἄρειο Πάγο ἡ ἀπόφασις γιά τό δικαίωμα τῶν ἑταιρειῶν διαχειρίσεως νά διενεργοῦν πλειστηριασμούς, ἀλλά τά πρῶτα μηνύματα εἶναι ἀρνητικά γιά τούς «κόκκινους» δανειολῆπτες.

Περί ἀνεξαρτησίας, περί Ἀδυνάτου καί δυσπιστίας

Δημήτρης Καπράνος
Δέν σᾶς ἔχουμε συνηθίσει ἀπό τήν στήλη αὐτή στά πολιτικά, ἀλλά ἡ ἀτμόσφαιρα πού ἔχει δημιουργηθεῖ τόν τελευταῖο καιρό δέν ἐπιτρέπει ὁποιασδήποτε μορφῆς σιωπή…

Σάββατον, 26 Ἰανουαρίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΙ ΚΕΝΝΕΔΙΣΚΟΙ