Πώς θα ήταν η ζωή χωρίς καλλιτέχνες;

Να με συμπαθάτε, αλλά την φασαρία με την κυρία Πρωτοψάλτη, δεν την καταλαβαίνω!

Θα σας πω ότι η ιδέα της «εν κινήσει συναυλίας» δεν είναι καινούρια. Τα δυο τελευταία χρόνια την έχει υιοθετήσει η Λυρική Σκηνή. Και μπορώ να πω οτι ενθουσιάσθηκα όταν, προ καιρού, στην Βαρβάκειο αγορά, εκεί που απολάμβανα τους πάγκους των ιχθυοπωλών (είναι απόλαυση το ιχθυοφθαλμόλουτρο στην Βαρβάκειο), εισέρχεται στον χώρο μια ομάδα καλλιτεχνών της Λυρικής και, πίσω από κρεμασμένα τεμάχια βοοειδών, ακούω «La dona e mobile» και εν συνεχεία «Κουρέα της Σεβίλλης»! Μαγεία!

Επιτρέψτε μου επίσης να σας πω ότι με τον Γιάννη Καραχισαρίδη (δυστυχώς μας έφυγε προχθές από έμφραγμα στα 65 του), όταν είχαμε την ευθύνη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2004-2006) σκεφθήκαμε να κάνουμε το ίδιο (γινόταν τότε στο Λονδίνο) αλλά τελικά ήταν τόσο ζεστός ο καιρός, που σε ένα ανοιχτό λεωφορείο, οι καλλιτέχνες θα υπέφεραν! Και (καλώς) δεν το τολμήσαμε! Δεν είναι λοιπόν «κάτι το πρωτότυπον» αυτό που επεχείρησε -και καλώς το έπραξε- η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η οποία-σημειωτέον- διετέλεσε και υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού (με κυβέρνηση ΣΡΙΖΑ) επί πρωθυπουργίας Βασιλικής Θάνου!

Το «έγκλημα» της καλλιτέχνιδος είναι-και δεν χωρεί αμφιβολία- το ότι το όχημα (με τους καλλιτέχνες να τηρούν τις δέουσες αποστάσεις στην «καρότσα») διήλθε (και στάθμευσε λιγάκι) από την οδό Ηρώδου του Αττικού και το Μέγαρο Μαξίμου, από το οποίο εξήλθε για λίγο ο πρωθυπουργός και άκουσε κάποιες νότες από «Τα πιο ωραία λαϊκά»…
Αν δεν περνούσε από εκεί και αν επισκεπτόταν μόνο τα Νοσοκομεία, για να απευθύνει ένα μουσικό «Ευχαριστώ» στους ιατρούς και τους νοσηλευτές, ουδείς θα είχε εξεγερθεί ούτε θα είχαμε τους παραλληλισμούς με το «Αγροτικό» το οποίο (κακώς και χωρίς σεβασμό και αισθητική) περιέφερε την εικόνα της Παναγίας στο Αίγιο! Ναι, οι ιερωμένοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για την συμπεριφορά των Αρχών απέναντί τους (έγιναν αχαρακτήριστες υπερβολές, αλλά ας σκεφθεί και η Ιεραρχία την «έτσι-κι έτσι» στάση της στην μετά -Χριστόδουλο εποχή) αλλά ουδεμία σχέση το «χάπενινγκ» της Πρωτοψάλτη με την ασεβή μεταχείριση ( άποψή μου) της θείας Εικόνα!

Γιατί ήταν τόσο κακό που το φορτηγό θέλησε να πει κι ένα «ευχαριστώ» σε εκείνον που ηγείται της -μέχρι τώρα- επιτυχημένης στρατηγικής;

Έχοντας περάσει αρκετά μεγάλο διάστημα πολύ κοντά στον καλλιτεχνικό χώρο, έμαθα να σέβομαι τους καλλιτέχνες και να τους δέχομαι με τα «κουσούρια» τους, τα οποία δεν με ενδιαφέρουν! Βαρέθηκα να ακούω τους συμπλεγματικούς να «ξεσκίζουν» τον Σαββόπουλο «που έβγαλε λεφτά και έγινε δεξιός», τον Μικρούτσικο « που έγινε υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ξαναγύρισε στο ΚΚΕ», τον Μίκη «που έγινε υπουργός του Μητσοτάκη», τον Κραουνάκη «που έχει γίνει πιο Συριαζαίος από τον Σκουρλέτη», τον Χατζιδάκι «που ήταν δεξιός κι έπαιζε στα φεστιβάλ της ΚΝΕ», τον Ξαρχάκο «που πήγε κι έγινε ευρωβουλευτής της ΝΔ», την Μούσχουρη «που πήγε να πάρει ένσημα στην ευρωβουλή», τον Γαβρά «που έκανε φίρμα τον Βαρουφάκη»! Δεν με ενδιαφέρουν αυτά! Μάθετε να αγαπάτε τους καλλιτέχνες ΜΟΝΟ για την τέχνη τους. Και σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτούς!

Απόψεις

Ἡγετικό στέλεχος τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ ὁ νέος Συνήγορος τοῦ Πολίτη

Εφημερίς Εστία
Ἰσχυρές πιέσεις κοινοβουλευτικῶν παραγόντων σέ ἀρχηγούς κομμάτων, προκειμένου νά ψηφισθεῖ ὁ κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος στήν σημερινή διάσκεψη τῶν προέδρων καί νά ἐξασφαλίσει πλειοψηφία τριῶν πέμπτων

Ζήτημα ἁρμοδιοτήτων τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας ἄνοιξε ἡ κ. Σακελλαροπούλου

Μανώλης Κοττάκης
ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ πού εἶδα προχθές τό βράδυ, στήν ἐκπομπή «Ἐπίλογος» τῆς ΕΡΤ, τήν Πρόεδρο τῆς Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου νά παραχωρεῖ συνέντευξη στόν ἀξιόλογο συνάδελφο Ἀπόστολο Μαγγηριάδη.

Περί τηλε-μαγειρικῆς καί πραγματικότητος…

Δημήτρης Καπράνος
Προχθές ἔγινε πρῶτο θέμα σέ κάποιες ἐφημερίδες ἡ αἰφνίδια ἀπώλεια μιᾶς νέας γυναίκας.

Σάββατον, 25 Ἰουλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΩΖΑΝ ΚΑΧΡΑΜΑΝΙ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ίωνα Δραγούμη στην Αθήνα

Εφημερίς Εστία
Με τη συμπλήρωση εκατόν τεσσάρων (104) ετών από την άνανδρη και φρικώδη δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη από τα βενιζελικά παρακρατικά τάγματα του Γύπαρη, η «Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων» και ο ακομμάτιστος πατριωτικός Σύλλογος «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία-Ε.Ο.Ν.» αποτίουν από κοινού μετά σέβας φόρο τιμής στον εμβληματικό Έλληνα θεωρητικό του Εθνικισμού του οποίου οι μνημειώδεις μάχες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, τις παραδοσιακές κοινότητες και την ενύλωση της Μεγάλης Ιδέας χάραξαν τις σύγχρονες αγωνιστικές διαδρομές για την ελευθερία της Φυλής μας και την θυσιαστική υπηρέτηση του συμφέροντός της.