Όταν μιλούν οι «σκιές» των μεγάλων πολιτικών…

Συγκλονιστική η συνέντευξη του Μανούσσου Γρυλλάκη στον Δημήτρη Δανίκα

Γνώριζα, βεβαίως, πολλά από όσα αφηγήθηκε (ήμουν στην αποστολή στο Πάλε, ήμουν κοντά στον Κων. Μητσοτάκη στις «παγιδευμένες» προεκλογικές εξέδρες, και σε πολλές από τις κρίσιμες στιγμές της θητείας του στην αρχηγία του κόμματος και στην πρωθυπουργία. Κάλυπτα το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας και, επί πρωθυπουργίας του, το «κυβερνητικό» στην «Καθημερινή»…

Δεν τα είπε «όλα» ο Μανούσος. Και καλώς δεν τα είπε. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ποιά «δεν έπρεπε» να πει. Σαράντα χρόνια δίπλα σε έναν από τους τελευταίους «μεγάλους» της ελληνικής πολιτικής σκηνής, μπορείς να πεις πολλά και να «κρατήσεις» περισσότερα.

Η «σκιά» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μίλησε ακριβώς σαν …σκιά. «Μου εμπιστεύτηκε την ζωή του, την ζωή των παιδιών του, της οικογένειάς του!»Ιδού η πλευρά που ο πολύς κόσμος δεν συλλαμβάνει. Το πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη για την ζωή του πρωθυπουργού της χώρας!

Τον θυμάμαι, που ξεκινήσαμε για ένα ταξίδι «αυθημερόν» στο Πάλε, και τελικά βρεθήκαμε στην εμπόλεμη ζώνη! «Μανούσσο τί γίνεται;» τον ρωτούσαμε, όποτε έβγαινε από την αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι ηγέτες (στρατιωτικοί και πολιτικοί) των Σέρβων και ο Κων. Μητσοτάκης προσπαθούσε να βρει μια συμβιβαστική λύση (σε συνεννόηση με Κολ, Σιράκ και Θάτσερ) για να τελειώσει ο πόλεμος στην Βοσνία.

«Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα» μας είπε και είχε απόλυτο δίκιο, καθώς ,με τον καιρό, είχε αποκτήσει υψηλό πολιτικό αισθητήριο. Θυμάμαι ακόμη τον φορτισμένο επίλογο του Κων. Μητσοτάκη, απευθυνόμενος στους Σέρβους αξιωματούχους, οι οποίοι «δεν έπαιρναν χαμπάρι»…

-Με τον τρόπο που φέρεστε, ο μόνος που μπορεί να είναι ικανοποιημένος, είναι ο Αλία Ιζετμπέγκοβιτς (ο ηγέτης των Βοσνίων μουσουλμάνων). Και να ξεχάσετε τις συμφωνίες. Δεν πρόκειται να δεχθεί και να εφαρμόσει καmμία, αν δεν βρεθεί εδώ η λύση! είπε και έφυγε οργισμένος! Αργότερα, ο Ιζετμπέγκοβιτς, που είχε συμφωνήσει για την ίδρυση ενός «τριεθνικού» κράτους, δεν εφήρμοσε την συμφωνία της Λισσαβώνας, προκήρυξε δημοψήφισμα και έγινε πρόεδρος της ενιαίας Βοσνίας! 100% «μέσα» ο Μητσοτάκης!

Εντυπωσιακή η αφήγηση του Μανούσσου σε ό,τι αφορά στις σχέσεις του Κων. Μητσοτάκη με τα άλλα κόμματα και τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Ποτέ δεν τον άκουσα να μιλήσει άσχημα για τον Ανδρέα Παπανδρέου» είπε η «σκιά». Είναι αλήθεια! Ο «ψηλός» είχε τον δικό του, ήπιο και πολιτισμένο, τρόπο επικοινωνίας στην πολιτική. Αποστομωτική η τοποθέτησή του Μανούσσου στο θέμα της προσωνυμίας «Γκαντέμης» που είχε εφευρεθεί από τους «επικοινωνιολόγους» του ΠΑΣΟΚ: «Πώς μπορεί κάποιος να είναι γκαντέμης όταν φτάνει μέχρι τα 99 του και φεύγει όρθιος, αφήνει τέσσερα παιδιά, δεκατρία εγγόνια και 14 δισέγγονα ; Αυτό δεν είναι γκαντεμιά. Είναι ο πιο πλήρης βίος ανθρώπου που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Πολλοί θα τον ζήλευαν. Πολλοί θα επιθυμούσαν να έχουν την καλοτυχιά του. Με σκαμπανεβάσματα φυσικά. Με χαρές και με λύπες. Ηξερε και να κερδίζει αλλά και να χάνει» είπε ο Μανούσος.  Και έχει όλα τα δίκια του κόσμου!

Απόψεις

Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων από την Παγκρήτια Τράπεζα

Εφημερίς Εστία
Σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προχωρά η Παγκρήτια Τράπεζα, ακολουθώντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η άνοδος του Euribor στην Ευρωπαϊκή αγορά χρήματος.

Ἡ σημαία τῆς Σμύρνης τοῦ 1922 εὑρέθη σέ ἀποθήκη στρατιωτικοῦ ὑλικοῦ στό Κιλκίς!

Εφημερίς Εστία
Ἐντοπίσθηκε σέ «κιβώτιο διοικητοῦ», εἶναι 2,2×3,8 μ., καί σήμερα φυλάσσεται στίς Οἰνοῦσσες, στήν Σχολή Ἐμπορικοῦ Ναυτικοῦ

Τί πᾶς νά κάνεις στήν Μακεδονία, Ἀλέξη;

Μανώλης Κοττάκης
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ τῆς ἀξιωματικῆς Ἀντιπολίτευσης Ἀλέξης Τσίπρας…

Σύγκρουσις γιά τίς παρακολουθήσεις στίς Ἔνοπλες Δυνάμεις

Εφημερίς Εστία
«Μῦθοι τοῦ Αἰσώπου» ἀπαντᾶ ἡ Κυβέρνησις στόν ΣΥΡΙΖΑ

Ἀγνοεῖται ἡ νηφάλια καί ἐποικοδομητική κριτική

Δημήτρης Καπράνος
Ὅταν ἀσκεῖς ἐπί σχεδόν πενῆντα χρόνια τό ἐπάγγελμα τοῦ δημοσιογράφου…