Ο αθλητής Πρόεδρος, που δίδαξε στη ζωή του το ήθος…

Ο Κάρολος Παπούλιας, υπήρξε στα νιάτα του αθλητής του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, του “Συλλόγου των Ολυμπιονικών”.

Υπηρέτησε, ως έφηβος, το άλμα επί κοντώ ένα άθλημα το οποίο, λίγα χρόνια αργότερα, εξελίχθηκε στο “εθνικό άθλημα” της χώρας, αφού ο επικοντιστής του Πανελληνίου Γιώργος Ρουμπάνης, κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, το 1956, το χάλκινο μετάλλιο, με άλμα στα 4.50 μέτρα, έπειτα από αγώνα που διήρκεσε οκτώ ώρες! Με τον Κάρολο Παπούλια γνωρίστηκα το 1983 και έκτοτε είχα μια καλή σχέση μαζί του. Βεβαίως, ήταν τυπικός και λιγομίλητος, αλλά είχα την ευκαιρία- σε ένα ταξίδι του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, να μιλήσω μαζί του για τον αθλητισμό. Ήταν, λοιπόν, ενήμερος για όλες τις λεπτομέρειες του αγωνίσματος , γνώριζε τους αθλητές μας, γνώριζες τις τεχνικές, ήξερε τα πάντα γύρω από τη εξέλιξη των κονταριών.

“Δεν υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής η ενασχόλησή μου με το επί κοντώ, αλλά ήταν το πρώτο άθλημα με το οποίο επιχείρησα να ασχοληθώ συστηματικά. Τότε, τα κοντάρια ήταν πολύ βαριά(υπήρχαν ακόμη τα μεταλλικά) και για να σηκωθείς μέχρι τον πήχη έπρεπε πρώτα να μπορέσεις να σηκώσεις το κοντάρι!” μου είχε πει, γελώντας. Ωστόσο, πίστευε ότι το “επί κοντώ” ήταν από τότε δημοφιλές, καθώς “ο άνθρωπος ήθελε ανέκαθεν να πετάει ψηλότερα”… Γνώριζε τους αθλητές που είχαν διακριθεί, μιλήσαμε για τον αξέχαστο Ρήγα Ευσταθιάδη, που τον είχα γνωρίσει ως προπονητή των επικοντιστών, στο Στάδιο Καραϊσκάκη (όταν ήταν ακόμη αθλητική κυψέλη και όχι ποδοσφαιρικό γήπεδο-χάρισμα από τους πολιτικούς σε μια ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρεία)…

“Ήταν μια εποχή, που ο Ρήγας πηδούσε 4.30 μ. Με σιδερένιο κοντάρι. Σκέψου πόσο θα πηδούσε σήμερα με τα ελαφρά κοντάρια, από ανθρακονήματα! Πάντα πίστευα ότι το “επί κοντώ” ταιριάζει στους Έλληνες. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από την διάκριση του Ρουμπάνη για να φανεί η δουλειά που γινόταν. Έτσι, αποκτήσαμε την γενιά του Χρήστου Παπανικολάου, με μια σειρά πολύ καλών αθλητών, που διακρίθηκαν στο αγώνισμα. Είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι” μου είχε πει. Και επαληθεύθηκε, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Φιλιπππίδη και τον Καραλή, αλλά και με τα εξαιρετικά μας κορίτσια, με πρώτη την Ολυμπιονίκη μας και παγκόσμια πρωταθλήτρια Κατερίνα Στεφανίδη.

Ο Κώστας Καραμανλής, το 2004, αποφάσισε να προτείνει τον Κάρολο Παπούλια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εκλογή του από την Βουλή έγινε στις 12 Δεκεμβρίου 2004. Εξελέγη από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους, ενώ επανεξελέγη το 2010, συγκεντρώνοντας αυτή τη φορά 266 ψήφους και πάλι από την πρώτη ψηφοφορία. Πριν ένα περίπου μήνα, φίλος, περίμενε στην “ουρά” του Φαρμακείου, στην οδό Ασκληπιού. Μια ηλικιωμένη κυρία, περίμενε μπροστά του. Όταν έφθασε η σειρά της, η υπάλληλος του φαρμακείου άρχισε να της εξηγεί ότι είχε γίνει κάποιο λάθος και έπρεπε να κάνει κάποιες πρόσθετες ενέργειες, ώστε να μπορέσει να προμηθευθεί τα φάρμακα που ζητούσε για τον ασθενούντα σύζυγό της. “Πλησίασα και κοίταξα την συνταγή που είχε απλώσει στο γκισέ. Έγραφε : Ασθενής, Κάρολος Παπούλιας” μου είπε.Αυτός ήταν ο Κάρολος Παπούλιας. Δίδαξε ήθος ως τα τελευταία του…

Απόψεις

Ἀπίστευτης ἰσχύος μήνυμα γιά τό ἐλεύθερο φρόνημα καί τήν ἀνεξαρτησία τῶν δικαστῶν ἀπό τίς ἐξουσίες

Εφημερίς Εστία
Ἡ Δικαιοσύνη βγαίνει πιό δυνατή μετά τήν ἀπόφαση τοῦ πενταμελοῦς δικαστικοῦ συμβουλίου γιά τήν ὑπόθεση τῆς Novartis

«Ἄν μᾶς δώσεις τόν Παπαγγελόπουλο…»

Μανώλης Κοττάκης
ΠΑΝΤΟΤΕ πίστευα ὅτι ἕνα ἀπό τά χαρακτηριστικά πού…

Φρένο στήν πρόωρη συνταξιοδότηση στό Δημόσιο

Εφημερίς Εστία
Στό Ὑπουργεῖο Ἐργασίας ἡ εὐθύνη τῆς τελικῆς ἀποφάσεως

Ἄς μήν ἀναμασᾶμε κάθε τουρκική «μπαλαφάρα»

Δημήτρης Καπράνος
Πόσο στά σοβαρά μπορεῖ νά παίρνει κανείς –ἄς ποῦμε– τόν Κιλιτσντάρογλου ἤ τόν Μπαχτσελί;

Τετάρτη, 4 Ἰουλίου 1962

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ