Καποδίστριας και Ρωσσοφοβία

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ του 2008 ζήτησα από τον αγαπημένο φίλο τέως υπουργό Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο…

… γνώριμο μου από τον καιρό που ως απλός ρεπόρτερ είχα το… ”χαρτοφυλάκιο” της Δημόσιας Διοίκησης στην ”Απογευματινή”, να ταξιδέψουμε αυθημερόν στην Αίγινα. Παρουσίαζα τότε μια εβδομαδιαία εκπομπή συνεντεύξεων με προσωπικότητες στην ΕΡΤ, την ”Άλλη Όψη” και στο πλαίσιο της περιπατητικής συζήτησης που είχα καθιερώσει παρακάλεσα τον Αλέκο να κάνουμε στο νησί μια συνέντευξη για τον Καποδίστρια. Το άξιζε δικαιωματικώς. Ήταν αρχιτέκτων του νόμου για τις συνενώσεις που έφερε το όνομα του πρώτου μας Κυβερνήτη.

Όλα κύλησαν υπέροχα. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και το γύρισμα με Steddycome (φορητή κάμερα) σούπερ. Η Αίγινα ως πρώτη προσωρινή πρωτεύουσα του νεωτέρου ελληνικού κράτους είναι ένα ζωντανό μουσείο Ιστορίας. Πήγαμε στον Μητροπολιτικό Ναό της νήσου του οποίου ο εφημέριος και καθηγητής μου στο σχολείο Παπα-Μανώλης έδειξε στον φίλο Αλέκο το Ευαγγέλιο που ορκίστηκε ο Καποδίστριας. Του έδειξε το στασίδι του στον Ναό στο οποίο από τότε έως σήμερα δεν κάθισε ουδείς, είναι ασφαλισμένο. (Εξαίρεση στα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας μας έγινε μία και μόνη φορά για υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Ρωσσικής Εκκλησίας με επί κεφαλής Μητροπολίτες). Του έδειξε την Εκκλησία στην οποία συνεδρίασε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων –ιδού και οι ιστορικοί δεσμοί Ορθοδοξίας- Πολιτείας. Έως και τα σκαλιά που κατέβαινε ο Καϊρης για να λάβει μέρος στις διεργασίες της συγκρότησης του κράτους μας έδειξε ο Παπα-Μανώλης. Ακολούθως μια τοπική γαλλόφωνη ιστορικός η κ. Γιαννούλη μας ξενάγησε στα ίχνη του Καποδίστρια. Πήγαμε ακριβώς δίπλα από την ιστορική εκκλησία, στο πρώτο Μαξίμου της εποχής, στο Κυβερνείο το οποίο προσφάτως ανακαινίστηκε δαπάναις του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής επί Δούρου. Πήγαμε στο Ευνάρδειο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο που ίδρυσε ο Καποδίστριας με χορηγία ενός μεγάλου Ελβετού εθνικού ευεργέτη. (πίσω ακριβώς είναι η αίθουσα ενός μικρού θεάτρου στην οποία μιλήσαμε μαζί σε εκδήλωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2004 αμέσως μετά την εκλογή του στην Βουλή, αμφιβάλλω αν το θυμάται). Η εκπομπή έκλεισε με περιήγηση στις φυλακές Αίγινας τις οποίες ο Καποδίστριας ίδρυσε ως Ορφανοτροφείο. Ακόμη και σήμερα φιγουράρει στα ερείπιά τους η αναμνηστική επιγραφή με την υπογραφή του Καποδίστρια.

Πέντε χρόνια αργότερα το 2013 θα επέστρεφα στον ίδιο τόπο για νέα εκπομπή μαζί με τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Βασίλη Ράπανο ο οποίος φυλακίστηκε εκεί κατά την διάρκεια της δικτατορίας για τα δημοκρατικά του φρονήματα. Μιλήσαμε πολύ για τον Καποδίστρια με τον Αλέκο Παπαδόπουλο εκείνη την μέρα. Τον θεωρούσε εκτός από πρώτο Κυβερνήτη κοσμοπολίτη (έχει ανακηρυχθεί εθνικός ευεργέτης της Ελβετίας λόγω της καθοριστικής του συμβολής στην κατάρτιση του Συντάγματός της) και μέγα μεταρρυθμιστή. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έστησε διοικητική δομή κράτους στην πρώτη προσωρινή πρωτεύουσα. Διοικητικό Κέντρο. Έως και νόμισμα έκοψε, τον Φοίνικα . Το νησί φημίζεται άλλωστε για την νομισματική ιστορία του. Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν είχε εξομολογηθεί στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι η διδακτορική του διατριβή ήταν πάνω στην Χελώνη, το νόμισμα της Αρχαίας Αίγινας, το πρώτο ελληνικό αλλά και πρώτο ευρωπαϊκό νόμισμα . Η συνέντευξη Παπαδόπουλου έκανε διψήφια νούμερα όπως δείχνει το αρχείο μου. Ο χειμαρρώδης λόγος του Ηπειρώτη πολιτικού σε συνδυασμό με το μάθημα Ιστορίας προσέλκυσε και συγκίνησε τους τηλεθεατές. Έδειξε ότι ο Καποδίστριας ”πουλάει”. Η 20ή Ιανουαρίου ημέρα άφιξης του Καποδίστρια στο νησί καθιερώθηκε το 2011 ως τοπική εορτή με υπογραφή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Το 2017 παρέστη στον εορτασμό ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ιδρύθηκε έως και Δίκτυο Πόλεων ”Καποδίστρια”. ( Ναύπλιο, Κέρκυρα, Αίγινα, Αμμόχωστος, Κoper Σλοβενίας).

Θεωρούσα, λοιπόν, περίπου αυτονόητο ότι η Επιτροπή του 2021 θα περιλάβει στις εορταστικές εκδηλώσεις το ”σημείο-μηδέν” της ίδρυσης του νεώτερου ελληνικού κράτους, για να μιλήσουμε με όρους εποχής. Τον τόπο ορκωμοσίας του Πρώτου Κυβερνήτη. Αν και το προαίσθημά μου δεν ήταν καλό με βάση όσα άκουσα προσκεκλημένος της Επιτροπής 2021 στην εναρκτήρια Ολομέλεια της στην αίθουσα Γερουσίας –η ιστορία χωρίς ήρωες ξέρουμε τι εξυπηρετεί και το επισήμανα από την πρώτη στιγμή– εν τέλει απόδιωχνα την σκέψη. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να τα προσπεράσεις, αποκλείεται, θεωρούσα. Φαίνεται πως ενώ στο ”γενικό” έπεσα μέσα, στο ”ειδικό” έπεσα έξω. Η Επιτροπή μισό χρόνο τώρα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διαγράφει πρόσωπα της νεώτερης Ιστορίας από τον σχεδιασμό της. Πιστεύει ότι μπορεί να γίνει εορτασμός χωρίς Κολοκοτρώνη, χωρίς Καποδίστρια , χωρίς Καραϊσκάκη, χωρίς… χωρίς. Η ανάγνωση της Ιστορίας όπως την προωθεί ο στενός συνεργάτης του 2021 καθηγητής Κωστής Κοντογιάννης (αναθεωρητής, με συριζέικη ρίζα, τέως Διευθυντής του Κολλεγίου Ψυχικού, δάσκαλος διάσημων γόνων) είναι μονομερής, ιδεολογική και… συμμαχική. Εξυπηρετεί ατζέντες. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Έκπληκτος διαπιστώνω -για να είμαι απολύτως δίκαιος- ότι υπάρχει “γραμμή” όχι μόνο στην επίσημη Επιτροπή 2021 αλλά και στην ανεπίσημη Επιτροπή 2021 για την “αποκαθήλωση” του Κυβερνήτη. Είναι ήδη έτοιμη προς έκδοση νέα βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια που εκπόνησε Μορφωτικό Ίδρυμα συστημικής Τραπέζης στο οποίο ηγείται μάλιστα ”εγγονός” πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδος του 1855. Αν μπει κανείς στον κόπο να διαβάσει στο site του Ιδρύματος ένα εισαγωγικό σημείωμα για το περιεχόμενο της βιογραφίας θα διαπιστώσει έκπληκτος πως αυτή καταλογίζει στον Καποδίστρια πως ήταν άνθρωπος των Ρώσσων!!! Και μας προειδοποιεί ότι δεν θα είναι αγιογραφία, λες και χρειάζεται ο Καποδίστριας αγιογράφους. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε! Αυτό είναι το μέγα έγκλημα λοιπόν: Πως ο πρώτος Κυβερνήτης του νεώτερου Ελληνικού κράτους υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσσίας. Εξ ου και το μένος. Αν δείτε, μάλιστα, ποιος πρωταγωνίστησε στους λιβέλλους κατά του Καποδίστρια με την κατηγορία του …δικτάτορος θα ανακαλύψετε εκεί έναν τακτικό φιλοξενούμενο μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων κατόπιν …υποδείξεων γνωστών κέντρων βεβαίως βεβαίως. Κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα Αμερικανός ρεπόρτερ, τι σύμπτωση, πάντα πέφτει πάνω στον συγκεκριμένο καθηγητή, δεν υπάρχει άλλος να μιλήσει!

Δεν πάει έτσι αγαπητοί. Δεν γράφονται έτσι οι Ιστορίες των λαών. Με βιβλία που έχουν βεβαία τύχη, την πολτοποίηση. Με tweets που καταλήγουν στα σκουπίδια του διαδικτύου. Η με ανόητους καλαμπουρτζήδες διασκεδαστές που χλευάζουν την Θεία Κοινωνία. Εδώ είναι αλλιώς. Και για όση αξία έχει αυτό στέλνουμε ένα μήνυμα στους εμπνευστές αυτών των σχεδίων: Η Ελλάς δεν είναι Ρωσσία αλλά δεν είναι και Ουκρανία. Καταλάβετε το καλά.

Απόψεις

ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑΙ

Παύλος Νιρβάνας
Ἀπό τό ἀρχεῖο τῆς «Ἑστίας», 22 Ἰουλίου 1924

Δευτέρα, 20 Ἰουλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΚΛΟΜΠΣ

Ἡ Δέσποινα πού δέν σώπασε ἀλλά πολυδακρύζει

Εφημερίς Εστία
Τό ὄχι τῆς δημοφιλοῦς τραγουδίστριας κ. Βανδῆ νά μετάσχει σέ ἐκδήλωση ὑπό τό βλέμμα τοῦ Κεμάλ γεμίζει ὑπερηφάνεια τούς Ἕλληνες καί ἐκθέτει τήν πολιτική ἡγεσία τῆς χώρας

Θά σᾶς ξεχνᾶμε κάθε μέρα

Μανώλης Κοττάκης
Ἕνα πολύ ὡραῖο μυθιστόρημα τοῦ ἀείμνηστου Ἕλληνος «Παριζιάνου» συγγραφέως Βασίλη Ἀλεξάκη, τά κείμενα τοῦ ὁποίου κυκλοφοροῦν στήν Ἑλλάδα ἀπό τίς ἐκδόσεις «Μεταίχμιο», φέρει τόν τίτλο «Θά σέ ξεχνάω κάθε μέρα».

Ἐπανεξελέγη ἡ Οὔρσουλα φόν ντέρ Λάυεν λόγῳ Οὐκρανίας

Εφημερίς Εστία
Βρυξέλλες.– Ἡ Οὔρσουλα φόν ντέρ Λάυεν ἐπανεξελέγη στήν προεδρία τῆς Κομμισσιόν μετά τήν σχετική ψηφοφορία στό Εὐρωκοινοβούλιο, μέ γνώμονα τήν θέληση τῶν εὐρωπαϊκῶν δυνάμεων οἱ ὁποῖες ἐπιθυμοῦν τήν συνέχιση τῆς ἐμπλοκῆς στήν Οὐκρανία.