Η Τουρκία διαρκώς αποθρασύνεται!

Το «θηρίο» δεν εξευμενίζεται. Κάθε υποχώρησή μας εκλαμβάνεται ως φόβος και αδυναμία

Mέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα κατέρρευσε παταγωδώς η λογική του κατευνασμού, την οποία συνιστούν ορισμένοι να τηρήσουμε απέναντι στην Τουρκία. Το ελικόπτερο του πρωθυπουργού παρενοχλήθηκε από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση στην Αγκυρα καταγράφουν συνεχώς διεκδικήσεις επί δεκάδων ελληνικών νησιών, η Τουρκία επισήμως διαμηνύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Ενώ συνεχίζεται η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί η κατηγορία εναντίον τους και η ημέρα της δίκης.

Είναι καιρός να σταματήσουμε να πιστεύουμε στη δυνατότητα κατευνασμού του τουρκικού επεκτατισμού. Δοκιμάστηκε αρχικά η βελτίωση των σχέσεων μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Αποτέλεσμα: Η αποθράσυνση των γειτόνων. Στη συνέχεια, δοκιμάστηκε η αλλοίωση της Ιστορίας και των σχολικών βιβλίων στο όνομα μιας νεφελώδους «ελληνοτουρκικής φιλίας». Αποτέλεσμα: Η Τουρκία αποθρασύνθηκε περισσότερο. Εγινε η πρόσκληση του Ερντογάν στην Αθήνα από την παρούσα κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2017 χωρίς καμία σοβαρή προετοιμασία. Αποτέλεσμα: Ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε να θέτει ακόμη περισσότερα ζητήματα.

Το «θηρίο» δεν εξευμενίζεται. Κάθε υποχώρησή μας εκλαμβάνεται ως φόβος και αδυναμία.

Οχι, δεν θέλουμε πόλεμο ούτε επιδιώκουμε την ένταση. Η ειρήνη ωφελεί και τους δύο λαούς για να αναπτύσσεται η οικονομία μας, να προοδεύει ο τουρισμός και -το κυριότερο- για να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Ομως τον πόλεμο τον απομακρύνεις μόνο όταν καταλάβει ξεκάθαρα ο αντίπαλος ότι είσαι αποφασισμένος και έτοιμος να απαντήσεις.

Ας κλείσουμε, λοιπόν, τα αυτιά μας στους θεωρητικούς τού «δεν συμβαίνει τίποτε, αυτά γίνονται για εσωτερικούς λόγους της Τουρκίας». Οχι πλέον. Δεν γίνονται μόνο για εσωτερικούς λόγους. Εχουν σαφή στόχο να μας οδηγήσουν -ο μη γένοιτο- να αποδεχθούμε τους στόχους του νέου Οθωμανισμού: Το «γκριζάρισμα» του μισού Αιγαίου, τον αποκλεισμό του Καστελόριζου από την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, την τουρκική συγκυριαρχία στη Θράκη, τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παράδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών κ.ά. Η προκήρυξη των τουρκικών εκλογών για τις 24 Ιουνίου απλώς ανεβάζει το θερμόμετρο!

Ας παύσουμε να συζητούμε οποιαδήποτε εθνικώς αναξιοπρεπή αλλαγή στα σχολικά βιβλία Ιστορίας. Ας συζητήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο μιας λογικής αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας. Πληροφορούμαι ότι οι ανώτατοι επιτελείς θεωρούν ότι τους προκαλεί προβλήματα η εννεάμηνη θητεία στον Στρατό Ξηράς. Ας ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό να μας πει αν έδωσε κρυφές υποσχέσεις στον Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. Ας ξαναδιαβάσουμε με προσοχή το «Στρατηγικό βάθος» του Νταβούτογλου, όπου παρουσιάζονται χωρίς περιστροφές οι στόχοι του νέου Οθωμανισμού κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Ας σταματήσουμε να υποχωρούμε ενώπιον μικρών κρατών, όπως τα Σκόπια, διότι έτσι ανοίγουμε την όρεξη σε άλλες γειτονικές χώρες.

*Πολιτικός επιστήμων

Απόψεις

Στό ἐρώτημα «ἄν ἀνηφορίζει κανείς τήν Ἀκρόπολη, γιά νά τήν δεῖ, πεζῇ ἤ μέ αὐτοκίνητο, ἀπαντῶ: μέ τά γόνατα!»

Εφημερίς Εστία
Ὁ κορυφαῖος νεωτεριστής ἀρχιτέκτων Λέ Κορμπυζιέ, μέγας γνώστης τῶν μυστικῶν τῆς Ἀκροπόλεως, ἀναφερόμενος στόν Παρθενῶνα, εἶχε δηλώσει: «Παραμένω ἀνίκανος νά καταλάβω τό μεγαλεῖο αὐτοῦ τοῦ πράγματος. Ἕνας ἄγριος καί ἀπελπισμένος ἀγῶνας...»

Περί ὀλιγαρχῶν, συμφερόντων καί λοιπῶν δαιμονίων

Δημήτρης Καπράνος
Συνηθίζεται, οἱ Πρόεδροι καί οἱ Πρωθυπουργοί, ὅταν πηγαίνουν στό ἐξωτερικό γιά ἐπίσημες συναντήσεις, νά παίρνουν μαζί τους ἐπιχειρηματίες ἀπό τήν πατρίδα τους, μέ σκοπό τήν σύναψη συμφωνιῶν μέ ἐπιχειρηματίες τοῦ κράτους πού ἐπισκέπτονται ἤ μέ τό ἴδιο τό κράτος.

Ταξίδι στον νυχτερινό ουρανό παρέα με την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση

Εφημερίς Εστία
Η Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση αποδεικνύει ότι το Σύμπαν δεν είναι μόνο για τους επιστήμονες, αλλά για όλους όσοι συνεχίζουν να υψώνουν το βλέμμα στον νυχτερινό ουρανό

Ἀθήνα, 1922: Τό γραφεῖο πού ἀναζητοῦσε τούς ἀνθρώπους τοῦ ξεριζωμοῦ

Εφημερίς Εστία
Μία φωτογραφία ἀπό τά παλιά ἀνάκτορα ἀνοίγει τήν ἱστορία τῆς ὑπηρεσίας ἀναζήτησης συγγενῶν, τῆς Near East Relief

Ἡ Ἐπίδαυρος ἀπό ἱερός χῶρος ἔχει μετατραπεῖ σέ ἰδιοκτησία τοῦ περιφήμου «Δικαιωματισμοῦ»!

Εφημερίς Εστία
Ὁ σκηνοθέτης τῆς «Φόνισσας» τονίζει στήν «Ἑστία τῆς Κυριακῆς» ὅτι ὀφείλουμε νά διεκδικοῦμε φυσικό ἀέριο, πετρέλαιο, ὑφαλοκρηπῖδα, ΑΟΖ, ἀλλά μέ τόν ἴδιο πατριωτισμό ὀφείλουμε νά προστατεύουμε τήν γλῶσσα μας καί τόν πολιτισμό μας.