ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Απολλωνία: μια ακόμη αλβανική πρόκληση

Ας προσέξουμε λίγο μερικά γεγονότα…

… τα οποία-συνήθως- τα «ξεπερνάμε» πολύ εύκολα. Δεν πρόκαμε να στεγνώσει η μελάνη από τα περί «πολυθρησκευτικής» Αγίας Σοφίας, και στην Αλβανία, το «γιουσουφάκι» του Τούρκου κατά φαντασία σουλτάνου, είχαμε ένα γεγονός το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει.

«Άγνωστοι», όπως και εκείνοι που δολοφόνησαν τον ατυχή Κατσίφα ή οι άλλοι, που λεηλατούν και βεβηλώνουν ναούς, προκάλεσαν καταστροφές στο Νυμφαίο (μνημειακή κρήνη) της αρχαίας Απολλωνίας κοντά στο Φίερι της Αλβανίας.

Τον βανδαλισμό απεκάλυψε ο ιστότοπος himara.gr, δημοσιεύοντας φωτογραφίες, από τις οποίες φαίνεται ότι οι βάνδαλοι προκάλεσαν ανεπανόρθωτες βλάβες σε μια από τις πλέον σημαντικές πόλεις στην ιστορία της περιοχής, η οποία και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας εντεταγμένο στον κατάλογο της UNESCO!

Είναι μια ακόμη πρόκληση «αγνώστων» της γειτονικής (και ευεργετημένης από την Ελλάδα) χώρας σε μνημείο το οποίο έχει σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα.

Τους βανδαλισμούς κατήγγειλε στα αρμόδια εισαγγελικά και αστυνομικά όργανα η επί κεφαλής, διευθύντρια, του αρχαιολογικού πάρκου, η οποία  αναφερόμενη στην συγκεκριμένη αγριότητα, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες και αφορούν θραύσεις σε κίονες, από τις οποίες έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς το μνημείο.

Η διευθύντρια διευκρίνισε ότι οι βανδαλισμοί έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού λόγω του κορωνοϊού. Φυσικά, αυτομάτως τίθεται το ερώτημα: Ποιοί είχαν άδεια να κυκλοφορούν κατά την διάρκεια του εγκλεισμού; Πάντως όχι οι απλοί πολίτες, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την περιοχή!

Η διεύθυνση του αρχαιολογικού πάρκου, πάντως, έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση του μνημείου.

Ο διακεκριμένος Αλβανός αρχαιολόγος Νεριτάν Τσέκα, κατεδίκασε δημοσίως την αποτρόπαιο πράξη. Ο κ. Τσέκα επέρριψε -χωρίς ενδοιασμούς- την ευθύνη για την καταστροφή του μνημείου στην υπουργό Πολιτισμού της γειτονικής χώρας Έλβα Μαργαρίτι.

«Βάρβαρη» χαρακτήρισε την πράξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος -ως γνωστόν- βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που θεωρείται το «υπάκουο παιδί» του Ταγίπ Ερντογάν.

Η πόλη της Απολλωνίας, κατά τον ιστορικό της αρχαιότητος Στράβωνα ιδρύθηκε από Κορινθίους και Κερκυραίους κατά τον 6ο αιώνα π. Χ. και αφιερώθηκε στο θεό Απόλλωνα. Κατά τον Απολλόδωρο, η Απολλωνία ιδρύθηκε από τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες κατά τα προϊστορικά χρόνια. Η πόλις είναι επίσης γνωστή ως «Απολλωνία η Ηπειρωτική» και ως «Απολλωνία η προς Επίδαμνον». Ο Αριστοτέλης επίσης επαινεί το δημοκρατικό της πολίτευμα.

Η Απολλωνία υπετάγη στους Ρωμαίους το 229 π. Χ. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, κατελήφθη από τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο και συμπεριελήφθη στο «Θέμα» του Δυρραχίου.

Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει το Υπουργείο μας των Εξωτερικών αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού όχι μόνο να διαμαρτυρηθούν εντόνως προς τους εριστικούς γείτονες, αλλά οφείλουν να δημοσιοποιήσουν το γεγονός στα διεθνή «φόρα» και να κινητοποιήσουν την (σχεδόν κωφεύουσα) UNESCO. Η επικρατούσα διεθνώς κατάσταση δεν επιτρέπει ολιγωρίες. Γρηγορείτε και μην αφήνετε αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση!

Απόψεις

Ἀκραῖες ἡμέρες γιά τήν Ἑλλάδα: 81 φωτιές σέ ὅλη τήν Ἐπικράτεια

Εφημερίς Εστία
Ἀπό διαδοχικές ἐκρήξεις μετασχηματιστοῦ τῆς ΔΕΗ ἡ πυρκαϊά πού κατέστρεψε δεκάδες περιουσίες σέ Ἀδάμες-Βαρυμπόμπη

«Ἔ, ὄχι καί νά μᾶς κουνᾶνε τό δάκτυλο!»

Μανώλης Κοττάκης
ΑΝ κάποιος ἔχει τήν ὑπομονή νά διαβάσει μέ ἐπιμέλεια τά ἄρθρα 37-44 τῆς Συνθήκης τῆς Λωζάννης καί…

Ἡ ἀντίδρασις τοῦ Ἐλεγκτικοῦ Συνεδρίου στήν ἀποκάλυψη τῆς «Ἑστίας»

Εφημερίς Εστία
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ τοῦ Ἀντώνη Βεζυρόπουλου, τοῦ Καλυμνίου πού…

Ἡ παράδοσις τῶν Ἑλλήνων ἀθλητῶν στό ἐπί κοντῷ

Δημήτρης Καπράνος
Ἡ τέταρτη θέση πού κέρδισε ὁ Ἐμμανουήλ Καραλῆς στόν ἀγῶνα τοῦ ἅλματος ἐπί κοντῷ στούς…

Παρασκευή, 4 Αὐγούστου 1961

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ