Αέρας στην ”διπλή”

Τόπος: Μέγαρο Μαξίμου

Χρόνος: Την προηγούμενη εβδομάδα, τις μέρες που έπρεπε να ληφθούν οι αποφάσεις για την άρση της καραντίνας. Χώρος: το Γραφείο Πρωθυπουργού. Βασικό θέμα της σύσκεψης η Εκκλησία. Και το δίλημμα: Να ανοίξουν νωρίτερα οι ναοί όπως απαιτεί ο Αρχιεπίσκοπος ή όχι; Οι γνώμες διχάζονται. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας έχουν την άποψη ότι οι ναοί πρέπει να ανοίξουν την 1η Ιουνίου μαζί με τις καφετέριες. Τα επιχειρήματα που πέφτουν στο τραπέζι αναμενόμενα. Εκκλησία ίσον ηλικιωμένοι , ηλικιωμένοι ίσον ευπαθής ομάδα, ευπαθής ομάδα ίσον διάδοση του κορωνοϊού κ.λπ.

Δεν νομίζω πως οι άνθρωποι είχαν κάποιο ιδιαίτερο θέμα με την Εκκλησία. Απλώς έτσι έχουν μάθει να σκέπτονται, προερχόμενοι από άλλη σχολή. Επιπροσθέτως όπως ελέχθη έπρεπε ”να διατηρηθεί αλώβητο το πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης, να μη δείξει ότι υποχωρεί”. Κοινό σημείο και των τριών: Καμμία επαφή με το κοινωνικό σώμα, την ευρεία παράταξη που στηρίζει από το 1974 τη ΝΔ. Τέως συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου ο εξαιρετικός συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης (με σπουδαίο νομοθετικό έργο αυτό το έτος), διευθυντής του γραφείου του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στα πρώτα του βήματα ο Άκης Σκέρτσος, στενός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη στο ”Ποτάμι”, ο φίλος από τα θρυλικά χρόνια που κάναμε ρεπορτάζ μαζί Δημήτρης Τσιόδρας. Άπαντες κεντροαριστεροί.

Τελικώς ο Μητσοτάκης που διαθέτει καλό πολιτικό αισθητήριο και γνωρίζει άριστα την παράταξη του επέλεξε να ανοίξουν οι Εκκλησίες νωρίτερα. Απέρριψε τις εκσυγχρονιστικές εισηγήσεις και γλύτωσε από μια έκρηξη στα δεξιά του νώτα. Και αν συμβεί κάτι , την ευθύνη την επωμίζεται η Εκκλησία. Αντανάκλαση της εικόνας που επικράτησε στο Μαξίμου εκείνη την μέρα είναι η εικόνα που επικρατεί στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό σήμερα ένα χρόνο μετά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία. Το 30% και παραπάνω των στελεχών του προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ . Από όλες τις φυλές του. Σημιτικούς, Παπανδρεικούς, Βενιζελικούς, Διαμαντοπουλικούς. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού η οποία εξεφράσθη και με την επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Για όση αξία έχει η γνώμη μου( μπορεί και καμία) , διατύπωσα επιφυλάξεις γι αυτή την στρατηγική στην περίοδο της αντιπολίτευσης Όχι για την απολύτως αναγκαία πολιτική διεύρυνση-πολλοί νέοι είναι διαμάντια- αλλά για την μετατόπιση του ιδεολογικού κέντρου βάρους της παράταξης . Στρατηγική η οποία επικυρώθηκε με την τολμηρή απόφαση του πρωθυπουργού να παραστεί στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ στις 16 Μαρτίου 2018. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης κολακεύοντας την ”αγαπητή Φώφη” είχε κλείσει την ομιλία του ως εξής:

”Η παράταξή σας έρχεται από μακριά. Πάλεψε και στάθηκε όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σήμερα ατενίζει το αύριο και πάλι με αισιοδοξία. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα βρεθείτε στην σωστή πλευρά της ιστορίας και θα δικαιώσετε τις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη των φίλων και των ψηφοφόρων σας”.

Και φθάσαμε στο σήμερα, δύο χρόνια μετά για να δούμε ποια πλευρά της ιστορίας επέλεξε το ΚΙΝΑΛ. Στην προχθεσινή προ-ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της Βουλής όπου η Φώφη Γεννηματά μας πληροφόρησε ότι η παράταξη που έρχεται από μακριά… ”κόβει τα δεσμά με τον νεοφιλευθερισμό”. Όπου κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη που έχει διορίσει δεκάδες κεντροαριστερούς στην Δημόσια Διοίκηση ότι… ”ανέστησε το κομματικό κράτος της Δεξιάς!”. Όπου σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα κάλεσε την Κυβέρνηση να συζητήσει και για το έλλειμμα του 2009, καθώς η ρετσινιά που κουβαλά ο Γιώργος Παπανδρέου για την χρεωκοπία είναι ασήκωτη (και θα παραμείνει με βάση όσα γράφει στο ”Δίνες και ευθύνες” η Λούκα Κατσέλη).

Αυτά είναι τα νέα της Βουλής, λοιπόν, αυτά της Φώφης! Τέλος το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Έτσι …αποφάσισε η Ιστορία! Τέλος τα ”δεσμά” . Τέλος όλα. Και διορισμένοι δεκάδες πασόκοι και κατηγορούμενοι για κομματικό κράτος! Και ”κερατάδες και δαρμένοι” δηλαδή που λέει ο λαός μας.

Αν ο Πρωθυπουργός διαβάσει ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του σε εκείνο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (το οποίο βαπτίστηκε ΚΙΝΑΛ για να διαγραφούν οι μνήμες όπως έκαναν τα παλαιά κομμουνιστικά κόμματα μετά την πτώση του υπαρκτού) είμαι βέβαιος πως υπό το φώς των νέων δεδομένων θα κάνει γενναία αυτοκριτική: Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Αυτό ήταν το Κέντρο στην Ελλάδα πάντοτε. Καιροσκοπικό. Τον καιρό που ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν πολιτικώς άστεγος και ανυπόληπτος πολιτεύτηκε και εξελέγη με την Δεξιά του Παπάγου. Περιελήφθη στα φιλόξενα ψηφοδέλτιά της και επιβίωσε. Μόλις εξελέγη όμως αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου, τον Κύριον είδε! Ηγήθηκε λίγα χρόνια μετά του ”Ανένδοτου” κατά της ΕΡΕ. Το ”ευχαριστώ”! Τα ίδια και τώρα. Αφού η ευφυής Γεννηματά επιβίωσε των Βενιζέλου-Σημίτη χάρη στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με τον Κυριάκο, τώρα ”ξαναθυμάται ” το αντι-μητσοτατικό DNA του χώρου της. Το σχέδιο για συμμαχία με τη ΝΔ απεδείχθη εν τέλει ”αέρας στην διπλή” ( σύμφωνα με την παλαιά ατάκα του Άκη Πάνου στην Μαλβίνα Κάραλη).

Τώρα λοιπόν; Τι κάνει η Κεντροδεξιά τώρα; Ο Κυριάκος έχει κερδίσει πανάξια την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και είναι σήμερα κυρίαρχος στην πολιτική μας ζωή αλλά όπως έκαναν το 1989 στον πατέρα του οι Ανδρέας-Κουτσόγιωργας έτσι και σήμερα οι Τσίπρας-Γεννηματά στήνουν συνεργαζόμενοι το δόκανο της απλής αναλογικής. Βέβαιοι ότι λόγω υφέσεως θα πάμε αργά η γρήγορα σε εκλογές. Για τους νεώτερους θυμίζω ότι χάρη στο νόμο Κουτσόγιωργα η ΝΔ το 1990 έλαβε μόλις 150 έδρες με ποσοστό 47%. Τώρα επομένως τι κάνουμε; Μια λύση είναι- την ακούω καιρό- να ”επιτεθεί” η ΝΔ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ και να εντάξει στην κοινοβουλευτική της ομάδα το Βενιζελικό-σημιτικό κομμάτι. Είναι μια ιδέα. Αλλά από το 8% που έλαβε η Γεννηματά αυτοί αντιστοιχούν στο 1-2%. Η ζημιά που θα προκληθεί στα δεξιά της ΝΔ από τις αντιδράσεις αν γίνει απόπειρα τέτοιας διεύρυνσης θα είναι υπερτριπλάσια. Θα αξίζει τον κόπο; Με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Καμίνη και τα άλλα παιδιά να κοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται κανείς τι είδους μνήμες από το παρελθόν θα ξυπνούσε στο ΠΑΣΟΚ μια τέτοια αρπαγή στελεχών. Την λύση την ξέρουμε από την αρχή, θα την καταλάβουν τώρα και εκείνοι που διαφωνούσαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να κρατήσει τα κεντροαριστερά στελέχη δίπλα του. Δεν βρίσκεις κάθε μέρα Γεραπετρίτη ή Χρυσοχοϊδη. Θα πρέπει να τα κρατήσει γιατί επίσης ξέρουν πως σκέπτονται οι απέναντι. Ειδικώς σε μια εποχή που η οικονομική πολιτική έχει αποδοχή μόλις 45%, ενώ μεταναστευτικό-κορωνοϊός 87% (Metron Analysis). Αλλά ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να κοιτάξει και προς την καρδιά της παράταξης του η οποία θα κληθεί για μια ακόμη φορά (αφού απεμακρύνθη ως μολύνουσα το ιερό) να “βγάλει τα κάστανα από την φωτιά”. Τώρα ίσως καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης -όταν θα μπει στο στόχαστρο των συριζο-ΠΑΣΟΚόκων– πόσο δίκαιο είχαμε όταν φωνάζαμε πως χρειαζόταν να έχει δίπλα του Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο από την παράταξή του ως πολιτική ασπίδα. Πρόεδρο, όχι υφυπουργό Προεδρίας.

Απόψεις

Ξεχάστε τίς ἐκλογές τῆς παραγραφῆς τό «στικάκι» ἔχει ἀφήσει ἴχνη

Μανώλης Κοττάκης
Τό Σύνταγμα ἄλλαξε, ἀλλά ὄχι ὁ νόμος περί εὐθύνης Ὑπουργῶν! – Εἶναι ἀλήθεια ὅτι «κομιστής» τῶν μονταρισμένων διαλόγων στά ΜΜΕ εἶναι Βουλευτής τῆς ΝΔ; – Ἡ πανομοιότυπος τακτική: Στά «σκυλιά» οἱ χαμηλόβαθμοι λειτουργοί γιά νά γλυτώνουν οἱ ἔνοχοι: ὁ σταθμάρχης στά Τέμπη, ἀξιωματοῦχοι τῆς ΕΥΠ στίς ὑποκλοπές, ἡ συνεργάτις τοῦ Γραμματέως τοῦ Ὑπουργείου Ἐσωτερικῶν στά «μαίηλ» τῆς ἐπιστολικῆς ψήφου – Σύστημα ἡ καταστροφή τῶν ἀποδείξεων

Πληθωρισμός: Νύχτα σπαρμένη …μάγια!

Εφημερίς Εστία
ΜΙΑ ἀπίστευτη καί, συγχρόνως, μελαγχολική διαπίστωση: ἡ τελευταία ἀνακοίνωση τῆς Eurostat γιά τόν πληθωρισμό στήν χώρα μας τόν περασμένο Φεβρουάριο συμπύκνωσε πολλαπλές καί πολύμορφες ἁμαρτίες κυβερνώντων πενῆντα ἐτῶν.

Τήν μικρότερη ἀγοραστική δύναμη στήν ΕΕ ἔχουν οἱ Ἕλληνες

Εφημερίς Εστία
ΤΗΝ ΔΕΙΝΗ κατάσταση πού εὑρίσκονται οἱ Ἕλληνες λόγῳ τῆς ἀκρίβειας καί τῶν χαμηλῶν εἰσοδημάτων ἐπιβεβαίωσαν τά στοιχεῖα πού δημοσιοποίησε σήμερα ἡ Eurostat.

Ὁ «βασικός μέτοχος» καί οἱ μοιραῖοι συμμέτοχοι

Δημήτρης Καπράνος
Πόσο καλύτερα θά ἦταν ὅλα γιά τήν Ἑλλάδα ἄν δέν εἶχε χαθεῖ ἡ εὐκαιρία γιά τόν «βασικό μέτοχο»!

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ