Κέρδη και ζημίες από το νέο εργατικό δίκαιο

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε μία νέα ζοφερή πραγματικότητα ευρίσκονται οι εργαζόμενοι της χώρας από την επέλαση του κορωνοϊού

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, με την τηλεργασία, την εκ περιτροπής εργασίας, την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, την δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από τη μία επιχείρηση στην άλλη, το δικαίωμα μη καταβολής του δώρου του Πάσχα. Μετά την βίαιη ανατροπή που έφεραν στο εργασιακό περιβάλλον τα μνημόνια, ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσουν στην πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όπως εκτιμάται, ακόμη και η παροχή επιδόματος 800 ευρώ, μέσω της αναστολής συμβάσεων εργασίας μπορεί να ανοίξει παράθυρο για μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Και τούτο διότι η απαγόρευσις απολύσεων έχει περιορισμένη χρονική ισχύ και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, οι εργοδότες μπορούν να προχωρήσουν σε δραστική μείωση του προσωπικού τους. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έχουν δημοσιοποιηθεί περιγράφουν το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας. Κατ’ αρχάς προβλέπεται η δυνατότης λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα νέο τρόπο οργανώσεως της εργασίας, με μια νέα μορφή εκ περιτροπής εργασίας. Σε άλλο άρθρο προβλέπεται πως ο εργοδότης του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότης πλήττεται σημαντικά κατά τις κείμενες κανονιστικές πράξεις, μπορεί να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου, κατόπιν σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας.

Επίσης, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του COVID 19, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοσθούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον .Τους οδηγούν δηλαδή σε ένα άτυπο καθεστώς αδείας άνευ αποδοχών, με επιδότηση από το κράτος. Ταυτοχρόνως παρέχεται η δυνατότης να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας, τηλεργασίας όπου ο εργοδότης οφείλει να τηρεί τους όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Ειδήσεις / Άρθρα

Εορτασμός 25ετίας του CSR HELLAS

Εφημερίς Εστία
Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι πέντε ετών από τη σύστασή του, το CSR HELLAS τίμησε την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο απονεμήθηκε ειδική διάκριση για τη μακρά και αδιάλειπτη παγκόσμια προσφορά του, κατά τα 65 έτη εκκλησιαστικής του διακονίας και 35 έτη Πατριαρχίας του, στην κοινωνική δικαιοσύνη, τον διαθρησκειακό διάλογο, την ενότητα μεταξύ των λαών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εὐκαιρία γιά ἐπέκταση στά 12 μίλια ἡ μονομερής ὁριοθέτησις τῆς Τουρκίας

Εφημερίς Εστία
Ἡ κίνησις πού θά ἀκυρώσει αὐτοδικαίως κι ἐξ ὑπαρχῆς (ad initio) ὅλες τίς ἄλλες πρόνοιες τῆς τουρκικῆς Ἐθνοσυνελεύσεως, casus belli, ὑφαλοκρηπῖδα, ΑΟΖ, ἐναέριο χῶρο

«Μετροῦν» τήν ἀκινησία

Μανώλης Κοττάκης
Τό Σαββατοκύριακο ἦταν εἰδησεογραφικῶς ἐνδιαφέρον. Ὁ Εὐάγγελος Βενιζέλος ἐπετέθη μέ κομψό τρόπο στόν εἰσαγγελέα τοῦ Ἀρείου Πάγου Κωνσταντῖνο Τζαβέλλα, στό συνέδριο τῆς Ἕνωσης Ἑλλήνων Ποινικολόγων, λέγοντας ὅτι δέν ἔπρεπε νά συντάξει τήν διάταξη γιά τίς ὑποκλοπές καθώς συνέτρεχε στό πρόσωπό του λόγος ἐξαιρέσεως.

Ποιούς κινδύνους «βλέπει» γιά τήν ἑλληνική οἰκονομία ὁ Fitch

Εφημερίς Εστία
Κινδύνους γιά τήν ἑλληνική οἰκονομία ἐντοπίζει ὁ οἶκος Fitch, ὁ ὁποῖος διετήρησε, σέ χθεσινή του ἀνακοίνωση, ἀμετάβλητη τήν ἀξιολόγησή του στό «BB».

Συμβαίνουν καί στήν γηραιά Ἀλβιόνα…

Δημήτρης Καπράνος
Παλαιότερα συμηθίζαμε νά λέμε ὅτι ἡ Ἑλλάς ἀκολουθεῖ τήν Εὐρώπη μέ ἀρκετή καθυστέρηση. Νά, ὅμως, πού στό θέμα τοῦ λαϊκισμοῦ καί τοῦ κατακερματισμοῦ τῶν πολιτικῶν δυνάμεων κινηθήκαμε μέ ἀξιοζήλευτη ταχύτητα καί… τούς προλάβαμε!