Οι ναυτικοί δεν είναι παρίες της θαλάσσης

Τριακόσιες χιλιάδες ναυτικοί σε όλο τον κόσμο…

… παραμένουν παγιδευμένοι στα πλοία, λόγω της διακοπης των πτήσεων εξ αιτίας της πανδημίας! Τα προβλήματα στην αντικατάσταση πληρωμάτων συνεχίζονται και η Intercargo τονίζει ότι «δεν μπορεί να αποκατασταθεί η ευρυθμία όσο οι ναυτικοί δεν αναγνωρίζονται ως «key workers».

«Χωρίς αποδοτικές αλλαγές πληρωμάτων, η αλυσίδα εφοδιασμού θα καταρρεύσει οδηγώντας σε βασικές ελλείψεις προϊόντων και μεγαλύτερες δυσκολίες για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Δημήτρης Φαφαλιός.

«Σήμερα μια αόρατη ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται γύρω μας, με 300.000 ναυτικούς παγιδευμένους στη θάλασσα, των οποίων οι συμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια και στις οικογένειές τους. Βιώνοντας ήδη κόπωση και άγχος και χωρίς κανένα τρόπο να φύγουν από τα πλοία και κανέναν να τους ανακουφίσει, είναι ανίκανοι να προβλέψουν πότε θα τελειώσει η ταλαιπωρία τους.

Οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνουν αποδεκτά τα πρωτόκολλα του ΙΜΟ και ζητούμε από τα μέλη να κάνουν έκκληση στις εκάστοτε κυβερνήσεις να τελειώσουν τους περιορισμούς για τις μετακινήσεις των ναυτικών προκειμένου να επιστρέψουν σπίτια τους και άλλοι ναυτικοί να μπορούν να τους αντικαταστήσουν» ανέφερε ο Δημ. Φαφαλιός, με την ευκαιρία ενός βίντεο που δημοσιοποίησε η Intercargo, για να επισημάνει το τεράστιο πρόβλημα.

Ο αντιπρόεδρος της Intercargo Σπυρίδων Ταράσης, προχώρησε ακόμη περισσότερο, υποδεικνύοντας  μια σειρά ενεργειών οι οποίες πρέπει να γίνουν: «Όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια των ναυτιλιακών κρατών πρέπει- με αναγωγή  του ζητήματος  ως επείγοντος – να επιτρέψουν τα ταξίδια, το sign-off/sign-on των ναυτικών και τον επαναπατρισμό στους τόπους διαμονής τους. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν την δέσμευση των ναυτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως key workers και να ανοίξουν τα σύνορα για να τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Η Intercargo (Διεθνής Ένωση Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού φορτίου) εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ανεξάρτητων πλοιοκτητών ξηρού φορτίου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στους κόλπους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) όσο και στα διεθνή ναυτιλιακά και ναυτικά φόρα.

Σήμερα ο στόλος των φορτηγών–dry bulkers αριθμεί 11.500 πλοία. Από αυτά 2.300 είναι μέλη της Intercargo αντιροσωπεύοντας το 20% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων ήτοι το 20% της παγκόσμιας μεταφοράς άνθρακα, μεταλλευμάτων και σιτηρών.

Ο αποκλεισμός-ακούσιος- των ναυτικών λόγω από την πανδημία του κορωνοϊού, αποσυντονίζει τις διεθνείς μεταφορές , σε μια περίοδο με τις τιμές του πετρελαίου στο ναδίρ. Και ενώ η ναυτιλία θα έπρεπε να «πετάει την σκούφια της», όπως αναφέρουν οι ενδείξεις ,το επόμενο τρίμηνο αναμένεται  δύσκολο αλλά και καθοριστικό .

Φυσικά, δεν πλήττονται μόνο τα εμπορικά πλοία . Εταιρείες-κολοσσοί της κρουαζιέρας, αναμένεται να «βάλουν λουκέτο» καθώς απέτυχε το μεγάλο «πρότζεκτ» με τα πλοία-γίγαντες, τα οποία έπεσαν από την πρώτη ημέρα θύματα της επιδημίας. Η Ναυτιλία υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες. Ας την βοηθήσουν οι κυβερνήσεις.

Απόψεις

Τά μυστήρια τῆς διαρρήξεως καί ὁ πραγματικός ἔνοχος τῆς διαρροῆς 20.000 ἠλεκτρονικῶν διευθύνσεων

Εφημερίς Εστία
Η ΠΡΩΤΗ μας ἐντύπωσις, μόλις πληροφορηθήκαμε ὅτι ἔγινε διάρρηξις στό Ὑπουργεῖο Ἐσωτερικῶν, ἦταν ὅτι ὁ νόμος καί ἡ τάξις ἔχουν τελείως καταλυθεῖ.

Ὕποπτη παραβίασις στήν Διεύθυνση Ἐκλογῶν τοῦ Ὑπουργείου Ἐσωτερικῶν

Εφημερίς Εστία
MIA ΑΚΡΩΣ ὕποπτη διάρρηξις, μέ ἐκλογικό ἄρωμα, ἔγινε στό γραφεῖο τοῦ ἐπί κεφαλῆς τῆς Διευθύνσεως Ἐκλογῶν τοῦ Ὑπουργείου Ἐσωτερικῶν.

Τετάρτη, 29 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΛΛΕΙΨΙΣ ΚΑΦΕ

Tην Μεγάλη Τρίτη με την Εστία: ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΝ ΤΟ ΜΕΓΑ

Εφημερίς Εστία
Την Μεγάλη Τρίτη με την Εστία: Το Μέγα Απόδειπνο • H κατανυκτική Ακολουθία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σε σκληρόδετη πολυτελή έκδοση!

10 χρόνια Κάπα Εκδοτική και εγκαίνια για ένα νέο βιβλιοπωλείο στην «καρδιά» της Αθήνας

Εφημερίς Εστία
Ο εκδοτικός οίκος άνοιξε και επίσημα το δικό του «σπίτι» στη Σόλωνος 103, με πλήθος προσωπικοτήτων του θεάτρου, των γραμμάτων, των τεχνών αλλά και της πολιτικής να δίνουν το «παρών»