Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει φιλέλληνες

Στους John Kerry, Jack Lang και Charles Pictet το Διεθνές Βραβείο Λόρδος Βύρων της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό

ΣΤΟΥΣ φιλέλληνες John Kerry, Jack Lang και Charles Pictet θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Λόρδος Βύρων της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, κατά την έκτακτη πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17.30 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά. Το Βραβείο, το οποίο απονέμεται από το 2021 ετησίως,  προβάλλει διεθνώς τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού και τον διαρκή φιλελληνισμό ως αρετή με ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες όλου του πολιτισμένου κόσμου. Τα βραβεία εφέτος θα απονείμει η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο John Kerry είναι γερουσιαστής, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και απόγονος του Thomas Winthrop, προέδρου του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης. Καθ’ όλη την διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, είτε ως μέλος της Γερουσίας είτε ως Υπουργός Εξωτερικών, υπεστήριξε ενεργά την Ελλάδα τόσο στις περιφερειακές συγκρούσεις της, όσο και κατά την διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσεως.

Ο Jack Lang, πρώην υπουργός της Γαλλίας, είχε διατελέσει κατά διαστήματα υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας από το 1981 έως το 2002 και εθνικός αντιπρόσωπος της Γαλλίας  σε πολλά διεθνή fora. Παραμένει διαχρονικά φιλέλλην.

Ο Charles Pictet, Ελβετός τραπεζίτης, αποτελεί έναν από τους μεγαλυτέρους Ελβετούς επιχειρηματίες. Απόγονος  της οικογενείας Pictet de Rochemont, η οποία υπεστήριξε τον Ιωάννη Καποδίστρια και το φιλελληνικό κίνημα στην Ελβετία και σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και είναι γνωστός για τον φιλελληνισμό του.

Η υποδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει από τον πρόεδρο, ακαδημαϊκό Λουκά Χριστοφόρου και τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό. Ο πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, Κωνσταντίνος Βελέντζας, θα παρουσιάσει το έργο της Εταιρείας και θα ανακοινώσει τα προσεχή βραβεία.

Την Τελετή θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος και οι πρέσβεις των τιμωμένων χωρών, ήτοι ο πρέσβυς των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, ο επιτετραμμένος αναπληρωτής επί κεφαλής της Πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Croizer, και ο πρέσβυς της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Olaf Andreas Kjelsen. Θα παρευρεθεί επίσης ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο γενικός γραμματεύς της ΕΕΦ, Φώτης Παπαθανασίου

Η τελετή της απονομής τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συνδιοργανώνεται από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό. Οι βραβευθέντες θα συνδεθούν διαδικτυακά και θα εμφανίζονται σε οθόνη στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών. Πληροφορίες στα [email protected] και 2108094750.

Κεντρικό θέμα