Διάβημα Σαμαρά σε Κυριάκο για Κεραμέως, Άδωνι, Βρούτση

Οι δύο αιτίες της αναβολής του ανασχηματισμού

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ και μάλιστα εντονότατο κρύβεται πίσω από την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να λάβει την απόφαση και μάλιστα από το Ισραήλ να μεταθέσει την ημερομηνία πραγματοποιήσεως του πρώτου ανασχηματισμού της Κυβερνήσεώς του. Και ας τον εξήγγειλε ο ίδιος από εκεί μιλώντας για ”διορθωτικές κινήσεις”. Η πρώτη και εμφανής αιτία της αναβολής οφείλεται στο γεγονός ότι πράγματι οι Υπουργοί κατέβασαν τα μολύβια, τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για την Novartis άρχισαν το ”lobbying” προκειμένου να απαλλαγούν από τον σταυρό του επερχομένου μαρτυρίου τους, ενώ το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος άρχισε να γράφει άρθρα και να κάνει δημόσιες παρεμβάσεις προκειμένου να κάνει αισθητή την παρουσία του στο Μαξίμου. Υπουργοί επίσης όπως ο Κωστής Χατζιδάκις ή ο Άδωνις Γεωργιάδης άρχισαν να υπερασπίζονται με δημόσιες δηλώσεις τους την σημερινή δομή των Υπουργείων τους με επιχειρήματα κατά της κατατμήσεως των χαρτοφυλακίων τους, εικόνα μάλλον προβληματική για Κυβέρνηση. Ανησυχία υπήρξε και στο Πεντάγωνο καθώς ορισμένα δημοσιεύματα δεν περιελάμβαναν τον Υπουργό Αμύνης στους σίγουρους προς παραμονή στο σχήμα. Γι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άνοιξε επισήμως δύο φορές θέμα ανασχηματισμού, μία στο ”Φόρουμ των Δελφών” και μία σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και ο κ. Μητσοτάκης τον επικρότησε από τα Ιεροσόλυμα, εν τέλει ο Πρωθυπουργός προ της πιθανότητος να επικρατήσουν διαλυτικές τάσεις στην Κυβέρνηση και στο κόμμα ανέβαλλε πολύ σωστά τον ανασχηματισμό. Για τα μέσα Ιουλίου αντί των αρχών αυτού.

Ωστόσο η δημόσια αναταραχή είναι η εμφανής αιτία της αναβολής. Υπάρχει και η αφανής. Πληροφορηθείς από την ”Εστία” ο Αντώνης Σαμαράς ότι ανάμεσα στην λίστα των Υπουργών προς απομάκρυνση ή υποβάθμιση περιλαμβάνονται και πολιτικά του τέκνα όπως η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Άδωνις Γεωργιάδης (με αυτή την σειρά) φέρεται πως αντέδρασε οξύτατα. Φέρεται πως απέστειλε μέσω τρίτου μήνυμα στον Πρωθυπουργό (έχει ανοικτή γραμμή και με τους δύο αντιπροέδρους του Μεγάρου Μαξίμου) ότι τυχόν απομάκρυνσις ή υποβάθμισις πολιτικών του τέκνων θα αποτελέσει τρόπον τινά ”αιτία πολέμου”. casus belli. Το ίδιο και η μη αξιοποίηση Βουλευτών οι οποίοι θεωρεί ότι ανήκουν στην επιρροή του. Συμφώνως προς τις πληροφορίες μας, μάλιστα, ο κ. Σαμαράς έδειξε εντονότατο ενδιαφέρον για δύο πρόσωπα και ελαφρώς πιο χαλαρό για ακόμη ένα: Τα πρώτο πρόσωπο είναι η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιθυμία της οποίας -ίσως και του ιδίου – είναι η μετακόμισις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Απαίτηση που ο κ. Μητσοτάκης μάλλον θα απορρίψει. Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος παρασκηνιακά επιρρίπτει την ευθύνη για το φιάσκο με τα vouchers στον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη, σε έναν από τους υφυπουργούς Οικονομικών και σε άλλα πρόσωπα. Και γι αυτόν ο κ. Σαμαράς φέρεται πως έθεσε ενός είδους βέτο να μην απομακρυνθεί. Το τρίτο πρόσωπο για το οποίο φέρεται πως ενδιεφέρθη ο κ. Σαμαράς-διίστανται οι πληροφορίες για τον ακριβή βαθμό ενδιαφέροντός του κάτι που προκαλεί εντύπωση –είναι ο Υπουργός Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Δημοσιεύματα φέρουν αναβαθμιζόμενο τον εργατικό υφυπουργό του Νίκο Παπαθανάση. Αυτή όπως μαθαίνουμε είναι η δεύτερη αφανής αιτία που ο κ. Μητσοτάκης ανέβαλλε τον ανασχηματισμό. Για να ησυχάσουν τα πράγματα εσωτερικά και να προχωρήσει στις επιλογές του εν ηρεμία. Δεδομένου, πάντως, ότι αυτός ο ανασχηματισμός είναι ο πρώτος του και θα γίνει με δημοσκοπική κυριαρχία Μητσοτάκη είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός στο φερόμενο διάβημα Σαμαρά. Θα συμβιβασθεί με τον προκάτοχό του σεβόμενος τις επιθυμίες του αλλά και διαμοιράζοντας την εξουσία του με συγκυβερνήτη; Ή θα κάνει αυτό το οποίο έχει σχεδιάσει από την αρχή στο μυαλό του; Από την απάντηση που θα δώσει ια κριθούν πολλά για το μέλλον, αυτή είναι η πρώτη οριακή στιγμή εσωκομματικώς.

Πέραν αυτών τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πληροφορίες ότι ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ακούει σκέψεις φίλων με εμπειρία που του εισηγούνται να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου για το κομβικό πολιτικά Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο θα έχει να χειρισθεί και σημαντικά νομικά θέματα δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος. Άγνωστο όμως αν ασπάζεται τις εισηγήσεις αυτές ο στενός και πολύτιμος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ο οποίος στις προσεχείς εκλογές θα πολιτευθεί κατά πάσα πιθανότητα στον Πειραιά. Η προϊστορία των Υπουργών Επικρατείας, πάντως, το 2008, το 2011, το 2016 – η πολιτική τύχη των οποίων δεν ήταν πάντα η καλύτερη- λογικώς θα πρέπει να τον προβληματίζει για την διάρκεια παραμονής του στο Μαξίμου. Ακόμη και αν παραμείνει.

Κεντρικό θέμα