ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ανασχηματισμός και εκλογές στο τραπέζι!

Οι χρησμοί της Ντόρας, η ανοικτή Βουλή και τα 26 νομοσχέδια

ΓΙΑΤΙ ο Πρωθυπουργός κρατά ανοικτή την Βουλή μέσα στο καλοκαίρι και το Μαξίμου εξαπολύει έναν πρωτοφανούς εντάσεως νομοθετικό ακτιβισμό με την κατάθεση 26 νομοσχεδίων προς ψήφιση έως τις 31 Ιουλίου; Γιατί ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2019, σε μη ύποπτο πολιτικό χρόνο υποτίθεται, ”παράγονται” περισσότερες δημοσκοπήσεις από όσες μπορούμε να καταναλώσουμε; Γιατί η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει στην δημοσιότητα τα ποσά που λαμβάνουν δεκάδες ΜΜΕ στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του κορωνοϊού; Γιατί στις συνεντεύξεις Τύπου το Μαξίμου προβάλλει συστηματικώς τους υφυπουργούς και εξαφανίζει τους υπουργούς; Γιατί η έμπειρη Ντόρα Μπακογιάννη απήντησε σε χαμηλούς τόνους προχθές το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό ότι ”αυτή την στιγμή” ο Κυριάκος έχει ισχυρή νομιμοποίηση και άρα δεν χρειάζονται εκλογές; Γιατί σήμερα αρχίζουν εσπευσμένως οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis με τελικό πολιτικό στόχο την παραπομπή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου;

Η απάντησις σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι απλή: Το σενάριο της αιφνιδιαστικής προκηρύξεως εκλογών μέσα στο θέρος -προς το τέλος του- παραμένει πάντοτε στο τραπέζι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρά τις διαψεύσεις. Χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις ακόμη βεβαίως. Η προδιάθεσις όμως υπάρχει. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ποτέ κανείς από την Κυβέρνηση έως σήμερα δεν είπε ”αποκλείονται οι εκλογές”. Ουδείς δε περισσότερο είπε το αυτονόητο ”θα εξαντλήσουμε την τετραετία”. Και δεν θα το πει έως ότου ληφθούν τελικές αποφάσεις. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε προσφάτως «Δεν αισθάνομαι ότι μου λείπει κάποιο απόθεμα πολιτικής νομιμοποιήσεως για να εφαρμόσω την πολιτική μου. Κάθε άλλο. Διαθέτω, πιστεύω, πολιτική νομιμοποίηση και εμπιστοσύνη… Δεν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες».

Και αν αλλάξουν οι προτεραιότητες;

Πλην του ιδίου αξία έχουν και όσα δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη. Επανέλαβε μεν σε πλείστες παραλλαγές την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι ”η Κυβέρνηση έχει απόθεμα εμπιστοσύνης ” και ότι ”έχει ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση” αλλά παρενέβαλε τρεις φορές ένθετη στην απάντησή της την φράση ”αυτή την στιγμή”. Οι συνομιλητές της όμως ήταν τόσο απορροφημένοι στο να την κολακέψουν ώστε δεν άκουσαν ούτε μία από τις τρεις φορές που η κ. Μπακογιάννη διετήρησε την επιφύλαξη για ”αυτή την στιγμή” ώστε να την ρωτήσουν εκ νέου.

Ένα το κρατούμενο, λοιπόν, αυτό. Καμμία ξεκάθαρη διάψευσις. Δεύτερον, εξ ίσου σημαντικό, η χθεσινή αιφνιδιαστική απόφασις του Κυριάκου Μητσοτάκη να νομοθετήσει η Κυβέρνησις τις βασικές δεσμεύσεις της τετραετίας, όσες δεν έχουν ανατραπεί από την νέα κατάσταση εν πάση περιπτώσει, έως τις 31 Ιουλίου. Μέχρι τότε όπως ανεκοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς του κατά την διάρκεια τηλεδιασκέψεως θα πρέπει να έχουν ΨΗΦΙΣΘΕΙ 26 νομοσχέδια. Σε τρεις μήνες! Αυτοί που θα τα ψηφίσουν δεν θα είναι βουλευτές, δεν θα είναι νομοθέτες, θα είναι οι σταχανοβίτες του Μαξίμου. Και θα είναι λίαν αμφίβολο και στους ίδιους τι ακριβώς ψηφίζουν. Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη π.χ. ετέθη σε δημόσια διαβούλευση τον Δεκέμβριο μεν αλλά στην τελική ευθεία για την ψήφισή του σήμερα και μετά το πέρας της διαβουλεύσεως προσετέθησαν σε αυτό άλλα 61 άρθρα, τα επίμαχα. Υπάρχει, βεβαίως, και η άποψις ότι ο κ. Μητσοτάκης βιάζεται να νομοθετήσει τα δύσκολα καλοκαίρι γιατί θα βαρύνει υπέρμετρα το πολιτικό κλίμα τον χειμώνα. Το πιθανώτερο όμως είναι πως βιάζεται γιατί έχει στο μυαλό του τις εκλογές. Όσα δε νομοσχέδια με φιλολαϊκό χαρακτήρα δεν προλάβουν να ψηφισθούν θα τεθούν υπό την έγκριση της επικειμένης λαϊκής ετυμηγορίας.

Ένδειξις προετοιμασίας εκλογών είναι επίσης η προανακριτική για την Νοvartis που συνεδριάζει σήμερα εν πλήρη απαρτία παρά τον κορωνοιό. Στόχος η ηθική απαξίωσις της Αριστεράς και η περαιτέρω εκλογική συμπίεσις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα αυτά τα πρόδρομα φαινόμενα που μαρτυρούν ετοιμασία εκλογών ώστε να είναι όλα ρυθμισμένα -αν χρειασθεί να πατηθεί το κουμπί- προστίθενται:

– Τα 20 εκατομμύρια της εκστρατείας για τον κορωνοϊό. Η Κυβέρνησις ασφαλώς και κάνει το καθήκον της ενημερώνοντας τους πολίτες. Αλλά το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Το πρόγραμμα της εξασφαλίζει ένα ευνοϊκό επικοινωνιακό περιβάλλον απολύτως ορατό στην διαχείριση της υποθέσεως Βρούτση. Η μυστικότης για τα ποσά στα ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται είναι θεσμικώς απορριπτέα αλλά πολιτικώς θεωρείται ερμηνεύσιμη: Κανείς δεν πρέπει να ξέρει τι εισπράττει ο άλλος για μην δυσαρεστηθεί. Και βεβαίως πρέπει να μείνουν κρυφές οι μυστικές συμμαχίες. Δέον να σημειωθεί ότι από το πρόγραμμα επωφελείται και το τελευταίο site της χώρας.

– Οι συνεχείς δημοσκοπήσεις που επικυρώνουν με στοιχεία την κυριαρχία της ΝΔ, την αύξηση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 20 μονάδες και την ηγεμονία πλέον του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική ζωή της χώρας. Ηγεμονία που ο ίδιος μελετά να μετατρέψει σε ισχυρότατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία άνω των 170 εδρών μετά από διπλές εκλογές.

– Η καλλιεργούμενη εικόνα ανανεώσεως στο πολιτικό προσωπικό της ΝΔ και η συνέχεια του ανοίγματος στο κέντρο. Το βάρος της ενημερώσεως για τον κορωνοϊό ανέλαβαν προχθές οι υφυπουργοί Άκης Σκέρτσος (πασοκογενής), ο Νίκος Παπαθανάσης (πασοκογενής), ο Θοδωρής Λιβάνιος (πασοκογενής), η Αριστοτελία Πελώνη (πασοκογενής) και οι νεοδημοκράτες υφυπουργοί Νίκος Χαρδαλιάς, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Γιάννης Κεφαλογιάννης. Αυτοί μαζί με νέους υπουργούς που επέτυχαν (Πιερακάκης, Χρυσοχοϊδης) αλλά και τεχνοκράτες θα καταλάβουν πιθανώς εκλόγιμες θέσεις στις λίστες της ΝΔ. Η συστηματική προβολή τους έχει ασφαλώς στοιχεία αξιοκρατίας αλλά συνιστά και γενικώτερη πρόβα.

Έτσι έχουν τα πράγματα σήμερα, έτσι σας τα παρουσιάζουμε. Αλλά επειδή όπως και με τον κορωνοϊό τελούν όλα υπό διαρκή αναθεώρηση θα σας κρατάμε ενήμερους για τις όποιες αλλαγές πορείας. Υπάρχει πάντοτε και ο αστάθμητος παράγων Ερντογάν.

Κάτι τελευταίο: Των εξελίξεων θα προηγηθεί ο ανασχηματισμός του Ιουνίου ο οποίος θα είναι δομικός. Ο κορωνοϊός αλλάζει την διάταξη.

Κεντρικό θέμα