ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΤΗΕΟΝ και HENSOLDT υπογράφουν 2η τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης με τον OCCAR για επιπλέον όργανα νυχτερινής όρασης για τις Γερμανικές & Βέλγικες Ένοπλες Δυνάμεις

Ο ευρωπαϊκός διακυβερνητικός οργανισμός για την Κοινή Συνεργασία στον Εξοπλισμό OCCAR υπέγραψε στις 26 Ιανουαρίου στη Βόννη, 2η  τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης  για όργανα νυχτερινής όρασης για λογαριασμό του Βελγίου και της Γερμανίας με την κοινοπραξία HENSOLDT Optronics GmbH και THEON SENSORS.

Η νέα αυτή δεύτερη τροποποίηση περιλαμβάνει 3.500 όργανα νυχτερινής όρασης για το Βέλγιο καθώς και 16.041 όργανα νυχτερινής όρασης και 8.423 συστήματα στήριξης επί κεφαλής για τη Γερμανία – τα δύο τελευταία εκκρεμούν εν αναμονή της έγκρισης από το γερμανικό κοινοβούλιο, την οποία η κοινοπραξία αναμένει να λάβει στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2024. Επιπλέον, η σύμβαση περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης για έως και 25.000 επιπλέον όργανα νυχτερινής όρασης για έκαστη χώρα (Βέλγιο και Γερμανία). Έτσι, και τα δύο συμμετέχοντα κράτη έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πρόσθετες ποσότητες χωρίς περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

OCCAR-EA Director Joachim Sucker, ΤΗΕΟΝ-Πρόεδρος Christian Hadjiminas, HENSOLDT Head of Legal Operations Bjoern Januoschek και HENSOLDT Head of HR Thilo Fronz κατά τη διάρκεια υπογραφής της συμφωνίας

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής και CEO THEON GROUP πρόσθεσε: «Η δεύτερη αυτή τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της Γερμανίας και του Βελγίου στην ανώτερη ποιότητα των οργάνων νυχτερινής όρασης της ΤΗΕΟΝ και στην επαγγελματική και αξιόπιστη εκτέλεση των παραδόσεων της Κοινοπραξίας ΤΗΕΟΝ – HENSOLDT. Η πρόοδος του προγράμματος με ένα τόσο απαιτητικό και φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα είναι εκπληκτική και σίγουρα αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών όλων των εταίρων».

Τον Ιούλιο του 2022 υπογράφηκε από τον OCCAR η πρώτη τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, που ενεργοποιούσε τη δυνατότητα επέκτασης της προμήθειας για επιπλέον 20.000 όργανα νυχτερινής όρασης MIKRON προς τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα επιτάχυνε το χρονοδιάγραμμα παράδοσης λόγω της αλλαγής της γεωπολιτικής κατάστασης. 

Η συνολική ποσότητα των 29.550 NVGs που προκύπτει από τη βασική σύμβαση και την πρώτη τροποποίηση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο του 2024. Η βασική σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί από τον OCCAR τον Ιούλιο του 2021 περιελάμβανε 4.500 όργανα νυχτερινής όρασης για το Βέλγιο και 5.000 για τη Γερμανία. Η σύμβαση αυτή έχει ήδη εκπληρωθεί.

Να σημειωθεί ότι υπό το φως της υπογραφής της βασικής σύμβασης, η HENSOLDT Optronics GmbH και η THEON SENSORS έχουν ιδρύσει από τον Ιούνιο του 2022 κοινοπραξία με την επωνυμία HENSOLDT THEON NightVision GmbH στο Wetzlar της Γερμανίας. Με τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Αθήνα στο Wetzlar, η παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε ταχύτατα. Η συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα των κεντρικών γραφείων της THEON στην Αθήνα και της Κοινοπραξίας στο Wetzlar διευκολύνει και επιταχύνει την παραγωγή μεγάλης κλίμακας, γεγονός ζωτικής σημασίας για την παράδοση μεγάλων ποσοτήτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όργανο νυχτερινής όρασης MIKRON

To προϊόν που επιλέχθηκε είναι το δίκυαλο MIKRON, που αποτελεί μέρος της δημοφιλούς οικογένειας οργάνων νυχτερινής όρασης NYX της ΤΗΕΟΝ.  Χρησιμοποιώντας δύο λυχνίες ενίσχυσης φωτός 16 mm και ενσωματωμένο υπέρυθρο φωτισμό, η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο χέρι ή στο κράνος. Και τα δύο οπτικά κανάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωριστά ή μαζί, καθώς επίσης μπορούν να αναδιπλωθούν προς τα πάνω ή στο πλάι. Το MIKRON τροφοδοτείται από μία μόνο μπαταρία τύπου ΑΑ, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει με εξωτερική μπαταριοθήκη εάν απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος λειτουργίας. 

Η ενίσχυση της ικανότητας νυχτερινής όρασης και για τα δύο κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι κρίσιμη για την παροχή προηγμένου εξοπλισμού για τους στρατιώτες πεζικού, αλεξιπτωτιστές, ειδικών δυνάμεων, καθώς και για τους οδηγούς στρατιωτικών οχημάτων. Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού για εκτέλεση αποστολών τη νύχτα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἡ Ἑλλάδα ἀξίζει καλύτερα ὑποδείγματα

Μανώλης Κοττάκης
«ΠΟΙΑ εἶναι τά πρῶτα συμπεράσματα πού προκύπτουν ἀπό τά ἐρωτηματολόγια πού στείλατε στά μέλη σας;» ρώτησε ὁ Γιῶργος Κουβαρᾶς τόν Πρόεδρο τοῦ ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη στήν προχθεσινή συνέντευξή του στήν ΕΡΤ.

Μηνύσεις πολιτῶν κατά ΕΦΚΑ γιά λάθος ὑπολογισμό συντάξεων

Εφημερίς Εστία
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ἀναφορά στόν Εἰσαγγελέα, εἰς βάρος τοῦ e-ΕΦΚΑ, κατέθεσε τό Ἑνιαῖο Δίκτυο Συνταξιούχων, γιά μή ἐφαρμογή τοῦ νόμου, καθώς ἐνετόπισε σειρά λαθῶν στόν ἐπανυπολογισμό τῶν συντάξεων.

Ἐκεῖνα πού χάσαμε γιά πάντα…

Δημήτρης Καπράνος
Ἔλαβα ἕνα μήνυμα στό κινητό μου τηλέφωνο ἀπό τήν τράπεζά μου.

Ἐτρώθη τό κῦρος τοῦ Ἀρείου Πάγου

Εφημερίς Εστία
Τελικῶς «συνεμορφώθη πρός τάς ὑποδείξεις» τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Κοινοβουλίου – Τώρα δέχεται τίς συστάσεις του, καί παρατείνει τήν ἔρευνα γιά τά αἴτια τῆς ἐκρήξεως στήν ἐμπορική ἁμαξοστοιχία στά Τέμπη – Τήν προηγουμένη ἑβδομάδα ἡ Ὁλομέλειά του τό κατήγγειλε γιά παρέμβαση στά ἐσωτερικά τῆς Δικαιοσύνης

«Ἤμουν ὁδηγός τοῦ Κυριάκου στήν Νέα Ὑόρκη…»

Μανώλης Κοττάκης
ΠΡΩΤΑ ἡ πληροφορία: Ὅσο περνοῦν οἱ μέρες τόσο περισσότερο ἀνοίγουν τά στόματα γιά τήν συνεδρίαση τῆς περίφημης «Μπίλντεμπεργκ» τῶν Βορείων Προαστίων, μέ ἐπίτιμο προσκεκλημένο τόν κύριο Κασσελάκη καί ἀκροατήριο μεταξύ ἄλλων Ὑπουργούς τοῦ κυρίου Μητσοτάκη καί ἀξιωματούχους τοῦ μισοῦ κρατικοῦ μηχανισμοῦ.