ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

“Mπλόκο» σε ταμείο για την α΄ κατοικία

Οι δανειστές αρνούνται χρήση κρατικών πόρων για αγορά-επενοικίαση

ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός κρατικού ταμείου που θα προβαίνει στην εξαγορά των κατοικιών χαμηλής αξίας ώστε να υλοποιείται η μέθοδος sales and lease back για τις ιδιαιτέρως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που θα χάσουν το σπίτι τους, μετά την άρση του καθεστώτος προστασίας, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Το ζήτημα συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους επί κεφαλής των δανειστών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία, καθώς διετυπώθησαν αντιρρήσεις από ορισμένες πλευρές ως προς την χρήση των πόρων από το Δημόσιο για την λειτουργία του κρατικού ταμείου. Όπως ειπώθηκε στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόζεται ένα αντίστοιχο μοντέλο, λειτουργεί μέσα από ιδιωτικά κεφάλαια.

Η Κυβέρνησις στηρίζεται στο ισπανικό μοντέλο όπου προβλέπεται η μεταβίβασις του ακινήτου στην τράπεζα και η διαμονή του δανειολήπτου στην κατοικία ως ενοικιαστού για όση περίοδο χρειασθεί μέχρι την αποπληρωμή της οφειλής. Συμφώνως προς το ισπανικό μοντέλο, η κυριότης του ακινήτου περιέρχεται στην τράπεζα και ο δανειολήπτης – ενοικιαστής μπορεί να την επανακτήσει με την αποπληρωμή του δανείου στο τέλος της περιόδου.

Η πρότασις έχει ενταχθεί στον νέο πτωχευτικό κώδικα που ετοιμάζει η Κυβέρνησις και θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο καθεστώς για την α΄ κατοικία. Συμφώνως προς τον σχεδιασμό εφ’ όσον δανειολήπτης πτωχεύει, η πρώτη κατοικία του θα μπορεί να αποκτηθεί από κρατικό φορέα, ο οποίος θα του επαναμισθώνει το ακίνητο με την προϋπόθεση ότι εντάσσεται στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, δηλαδή πληροί αυστηρά οικονομικά κριτήρια. Ο πολίτης θα καταβάλλει ενοίκιο για την διαμονή του στο σπίτι. Το μίσθωμα θα ορίζεται βάσει του μέσου κυμαινόμενου επιτοκίου στεγαστικού δανείου, αναπροσαρμοσμένο στο επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Το προσχέδιο του νόμου προβλέπει μίσθωση του ακινήτου στον δανειολήπτη για 12 χρόνια –πληρώνοντας ενοίκιο, ενώ αυτός θα μπορεί, στην τριετία από την έναρξη της μισθώσεως, να ζητήσει την μετατροπή της συμβάσεως σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς σε 20 χρόνια. Στην περίπτωση που δεν καταβάλλει τρία μισθώματα θα λύεται η σύμβασις.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ὄπλα, μαχαίρια καί φυσίγγια στά χέρια τῶν δολοφόνων τοῦ Λυγγερίδη

Εφημερίς Εστία
Φωτογραφίες μέ τά πειστήρια πού κατασχέθηκαν ἀπό τίς Ἀρχές κατά τίς ἔρευνες γιά τήν ἐξιχνίαση τῆς δολοφονίας τοῦ 31χρονου ἀστυνομικοῦ Γιώργου Λυγγερίδη στοῦ Ρέντη ἔδωσε στήν δημοσιότητα ἡ Ἑλληνική Ἀστυνομία.

Ἄς τήν λέμε «Λαμπρή» μήπως ἀλλάξει κάτι…

Δημήτρης Καπράνος
Τέτοιες μέρες, πού χαίρεται ἡ φύση ὅλη, τέτοιες μέρες πού «στήνει ὁ ἔρωτας χορό μέ τόν ξανθόν Ἀπρίλη», ἡ πατρίδα αὐτή συνήθιζε νά «τό ρίχνει ἔξω».

Σάββατον 25 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Εφημερίς Εστία
Λαμπάδες και δώρα για καλό σκοπό & πολλές εκπλήξεις!

Κτύπημα ἀπό τό Σταίητ Ντηπάρτμεντ γιά διαφθορά καί ἐλευθερία τοῦ Τύπου

Εφημερίς Εστία
Κατηγορεῖται εὐθέως ἡ Κυβέρνησις – Ἐνόχλησις στό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν ἀπό τήν ἀρνητική γιά τήν Ἑλλάδα ἔκθεση ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων τῶν ΗΠΑ