Μακρυά από την Μέρκελ ο Μητσοτάκης

«Μην αντιμετωπίζουμε το σήμερα με εργαλεία του χθες»

ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ απογοήτευσή του για την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να συμφωνήσει στην έκδοση κορωνο-ομολόγου εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων». Σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο Πρωθυπουργός έδειξε ως υπεύθυνους της παταγώδους αποτυχίας την Γερμανία και την Ολλανδία, επειδή οι ηγεσίες αυτών των χωρών (μαζί με κάποιες άλλες του Βορρά) συνεχίζουν να θέλουν να εφημερεύουν μόνο αυτές και «να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης τα εργαλεία αυτά δεν αρκούν πλέον και «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάσθηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις. Το 2010 δεν είναι 2020». Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συζήτησις για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά ή γρήγορα και υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. «Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί» προσέθεσε. Εν συνεχεία είπε ότι τα λόγια αυτά δεν απλώς τα λόγια ενός Πρωθυπουργού της Ελλάδος που άντεξε και νίκησε μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, «αλλά η αποτύπωση των σκέψεων ενός πολίτη της Ευρώπης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον». «Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!», επεσήμανε με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο.

Χαρακτήρισε την πανδημία την μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στην «ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία» όπου ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες επιλέγονται ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν αλλά και στην «οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας». Σημείωσε ότι στο μέτωπο της δημόσιας υγείας κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τους πολίτες της και λαμβάνει τα μέτρα που θεωρεί ότι είναι πιο κατάλληλα. «Εμείς δεν διστάσαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις περιορισμού της κίνησης νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής, δικαιωνόμαστε για την επιλογή μας. Αλλά τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι τα δύσκολα πέρασαν» τόνισε με έμφαση.

Διεμήνυσε ότι ενωμένη η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα στο μέτωπο της οικονομίας. Για να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας απαιτούνται αυξημένοι πόροι, συνέχισε ο Πρωθυπουργός και παρατήρησε ότι πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες. «Κι όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων. Αναπόφευκτα, η Ευρώπη θα χρειασθεί να δανειστεί περισσότερα, ώστε να ξοδέψει και περισσότερα», τόνισε.

Αναφερόμενος στην επιστολή που υπέγραψε μαζί με τους ηγέτες ακόμη οκτώ χωρών και ζήτησαν την έκδοση του ομολόγου για την πανδημία υπεγράμμισε: «Το επιχείρημα είναι απλό: Ο κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών».

Ειδήσεις / Άρθρα

Tη Δευτέρα 20.05 με την Εστία: Η Εθνική Αντίσταση στην Κρήτη

Εφημερίς Εστία
Τη Δευτέρα 20.05 η Εστία τιμά την μάχη της Κρήτης: Η Εθνική Αντίσταση στην Κρήτη • 1941-1945

Ἄλλο ἡ «κυριαρχία» καί ἄλλο τά «κυριαρχικά δικαιώματα», κ. Πρωθυπουργέ!

Εφημερίς Εστία
Πῶς ὁ κ. Μητσοτάκης «παίζει» μέ τίς λέξεις γιά νά κρύβει τήν ὀπισθοχώρησή του στό θέμα τῶν θαλασσίων πάρκων στίς Κυκλάδες, στήν καρδιά τοῦ Αἰγαίου – Διαβεβαιώνει ὅτι δέν διαπραγματεύεται τήν «κυριαρχία» μας, ἀλλά θέματα πού ἀφοροῦν στήν ἁλιεία καί τό περιβάλλον συνδέονται μέ τήν ΑΟΖ καί τά κυριαρχικά δικαιώματα

Αὐτός θά γίνει ἡγέτης

Μανώλης Κοττάκης
Συνέβησαν καί τά δύο τήν ἴδια μέρα.

Προβοκάτσιες μέ ἑλληνικές σημαῖες στήν Κομοτηνή!

Εφημερίς Εστία
Νά προκαλέσουν ἐπεισόδιο μεταξύ χριστιανῶν καί μουσουλμάνων πού διαμένουν στήν Κομοτηνή ἐπιχειροῦν ὁρισμένα ἄτομα, τά ὁποῖα εὑρίσκονται στό στόχαστρο τῆς Ἀστυνομίας.

Ὅταν ἡ Ἀφρική «πασπαλίζει» τίς χῶρες τῆς Μεσογείου

Δημήτρης Καπράνος
Εἶναι πλέον παρατηρημένο. Ὅποτε πᾶς τό αὐτοκίνητό σου στό πλυντήριο, τήν ἑπομένη τό πρωί θά τό βρεῖς «στολισμένο» ἀπό τό μεῖγμα βροχῆς καί ἀφρικανικῆς σκόνης!