Καταρρακώνεται η λίρα καταρρέει η Τουρκία

ΟΡΑΤΟ είναι το ενδεχόμενο capital controls στην Τουρκία…

… όπου την χειρότερη πτώση του έναντι του αμερικανικού δολλαρίου, σημειώσε χθες το νόμισμα. Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ημερών, να κρατηθεί η τουρκική λίρα στο όριο της ισοτιμίας επτά προς ένα, χθες το ξεπέρασε χάνοντας περαιτέρω την αξία της. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα εξαντλήσει εντελώς τα καθαρά συναλλαγματικά της διαθέσιμα αυτή την εβδομάδα και τα συνολικά αποθέματά της μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Οι προσπάθειές της όμως να συγκρατήσει την καταβαράθρωση του νομίσματος δεν αναμένεται να φέρουν αποτέλεσμα, όπως δεν έφεραν ούτε μέχρι σήμερα. Είναι ζήτημα ολίγου χρόνου, η λίρα να υποχωρήσει και άλλο φθάνοντας σε ισοτιμία της τάξεων των οκτώ προς ένα.

Θεωρείται βέβαιον ότι θα ζητηθεί διεθνής βοήθεια είτε με κάποιο πρόγραμμα του ΔΝΤ είτε με συμφωνίες παροχής συναλλάγματος με swaps με μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Όμως η πρώτη επιλογή έχει απορρίπτεται προς το παρόν από το τουρκικό καθεστώς, ενώ η δεύτερη έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν δολλάρια στον Ερντογάν ο οποίος ασκεί ανορθόδοξες πολιτικές στα επιτόκια και την χώρα και το πιθανώτερο είναι να τα κάψει και αυτά στην στήριξη της ισοτιμίας του νομίσματός του.

Άγκυρα.- Την χειρότερη πτώση του έναντι του αμερικανικού δολλαρίου, εσημειώσε χθες το τουρκικό νόμισμα. Παρά της προσπάθειες των τελευταίων ημερών, να κρατηθεί η τουρκική λίρα στο όριο της ισοτιμίας επτά προς ένα, χθες το ξεπέρασε χάνοντας περαιτέρω την αξία της. Αναλυτές εκτιμούν πως η κατάστασις θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο για την οικονομία της γειτονικής χώρας και αφήνουν ανοικτό τον ενδεχόμενο επιβολής capital controls.

Ειδικώτερα αναλυτές της καναδικής TD Securities εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη τάσις θα συνεχισθεί και στο μέλλον, με την ισοτιμία να φθάνει μέχρι και τις οκτώ λίρες ανά δολλάριο, ενώ παραλλήλως προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα εξαντλήσει εντελώς τα καθαρά συναλλαγματικά της διαθέσιμα αυτή την εβδομάδα και τα συνολικά αποθέματά της μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στην καλύτερη περίπτωση. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τα συνολικά αποθέματα δεν ανήκουν στο τουρκικό κράτος, αλλά αποτελούν δάνεια από τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία από ό,τι φαίνεται θα αποπληρωθούν με υποτιμημένες λίρες δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα βυθίσουν την χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Συμφώνως προς τους υπολογισμούς του Bloomberg τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα του τουρκικού κράτους είναι ήδη αρνητικά αν αφαιρεθούν όσα έχει δανεισθεί από τις τράπεζες: Επίσης, πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων από τις τουρκικές τράπεζες, ενώ οι αναλυτές δεν αποκλείουν και την πιθανότητα η χώρα να ζητήσει διεθνή βοήθεια είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε από τις Κεντρικές Τράπεζες άλλων κρατών. «Πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει δραματικά τα ποσοστά και πιθανώτατα θα εισαγάγει αυστηρά capital controls. Η Τουρκία μπορεί επίσης να αναγκασθεί να ζητήσει πολυμερή υποστήριξη εάν προκύψει αυτό το σενάριο» αναφέρει η έκθεσις της TD Securities.

Η τελευταία αναφορά παραπέμπει σε διεθνή βοήθεια για την τουρκική οικονομία με κάποιο πρόγραμμα του ΔΝΤ ή κάποια ενίσχυση με συμφωνίες παροχής συναλλάγματος με swaps με μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Όμως η πρώτη επιλογή απορρίπτεται προς το παρόν από το τουρκικό καθεστώς, ενώ η δεύτερη έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν δολλάρια στον Ερντογάν που ασκεί ανορθόδοξες πολιτικές στα επιτόκια και την χώρα και το πιθανώτερο είναι να τα κάψει και αυτά στην στήριξη της ισοτιμίας του νομίσματός του.

Θεωρείται βέβαιον ότι το θέμα απησχόλησε την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρώφ. Επισήμως αντικείμενο της συνομιλίας ήταν ο κορωνοϊός και τα περιφερειακά ζητήματα. Όμως με δεδομένη την στενή οικονομική σχέση των δύο κρατών με επίκεντρο την αγορά ρωσσικού φυσικού αερίου από την Τουρκία, θεωρείται βέβαιον ότι η οικονομία ευρέθη στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ανδρών.

Η τουρκική οικονομία ευρίσκετο ήδη σε κρίση πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Η ανεργία τον Ιανουάριο του 2020 έτρεχε με ρυθμό 13,8% και η ανεργία των νέων με 24,5%. Το εθνικό νόμισμα είχε αρχίσει να κλυδωνίζεται από το περασμένο φθινόπωρο και οι συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων που εξήγγειλε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ενώ εγίνοντο για να στηρίξουν το νόμισμα, είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ξεχάστε τίς ἐκλογές τῆς παραγραφῆς τό «στικάκι» ἔχει ἀφήσει ἴχνη

Μανώλης Κοττάκης
Τό Σύνταγμα ἄλλαξε, ἀλλά ὄχι ὁ νόμος περί εὐθύνης Ὑπουργῶν! – Εἶναι ἀλήθεια ὅτι «κομιστής» τῶν μονταρισμένων διαλόγων στά ΜΜΕ εἶναι Βουλευτής τῆς ΝΔ; – Ἡ πανομοιότυπος τακτική: Στά «σκυλιά» οἱ χαμηλόβαθμοι λειτουργοί γιά νά γλυτώνουν οἱ ἔνοχοι: ὁ σταθμάρχης στά Τέμπη, ἀξιωματοῦχοι τῆς ΕΥΠ στίς ὑποκλοπές, ἡ συνεργάτις τοῦ Γραμματέως τοῦ Ὑπουργείου Ἐσωτερικῶν στά «μαίηλ» τῆς ἐπιστολικῆς ψήφου – Σύστημα ἡ καταστροφή τῶν ἀποδείξεων

Πληθωρισμός: Νύχτα σπαρμένη …μάγια!

Εφημερίς Εστία
ΜΙΑ ἀπίστευτη καί, συγχρόνως, μελαγχολική διαπίστωση: ἡ τελευταία ἀνακοίνωση τῆς Eurostat γιά τόν πληθωρισμό στήν χώρα μας τόν περασμένο Φεβρουάριο συμπύκνωσε πολλαπλές καί πολύμορφες ἁμαρτίες κυβερνώντων πενῆντα ἐτῶν.

Τήν μικρότερη ἀγοραστική δύναμη στήν ΕΕ ἔχουν οἱ Ἕλληνες

Εφημερίς Εστία
ΤΗΝ ΔΕΙΝΗ κατάσταση πού εὑρίσκονται οἱ Ἕλληνες λόγῳ τῆς ἀκρίβειας καί τῶν χαμηλῶν εἰσοδημάτων ἐπιβεβαίωσαν τά στοιχεῖα πού δημοσιοποίησε σήμερα ἡ Eurostat.

Ὁ «βασικός μέτοχος» καί οἱ μοιραῖοι συμμέτοχοι

Δημήτρης Καπράνος
Πόσο καλύτερα θά ἦταν ὅλα γιά τήν Ἑλλάδα ἄν δέν εἶχε χαθεῖ ἡ εὐκαιρία γιά τόν «βασικό μέτοχο»!

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ