Το χειρότερο δυνατό σενάριο

Στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές δεν θα συγκρουστούν μόνον κόμματα ως φαίνεται. Θα συγκρουστούν και συστήματα .

Μεταξύ τους. Ο βασικός επιχειρηματικός και μιντιακός συσχετισμός δυνάμεων που έφερε στην ΝΔ στην εξουσία και τον κύριο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία παραμένει μεν αναλλοίωτος, αλλά αλλάζουν οι ισορροπίες εντός του. Με συνέπεια να διαμορφώνεται ένα νέο επικοινωνιακό τοπίο το οποίο επιδρά στο υπό αναδιάταξη πολιτικό. Ως πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη της περιόδου αυτής αξιολογώ την συνέντευξη που έδωσε ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στον Alpha με την οποία όχι μόνο διέλυσε τις προσδοκίες που καλλιεργούσαν ανοήτως τα πασοκογενή παιδάρια του Μαξίμου (ότι η εκλογή του ευνοεί τη ΝΔ και βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ ) αλλά αναποδογύρισε και το τραπέζι. Ο κύριος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για ” αντικατάσταση της ΝΔ από μια νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ” στον απόηχο της πρόσφατης δήλωσης Τσίπρα για το ” άθροισμα των ψήφων” των προοδευτικών δυνάμεων στις εκλογές ( όσοι στην ΝΔ πανηγύριζαν για την εκλογή του, ας χαρούν τώρα την στρατηγική της… ”αντικατάστασης” ).

Πριν όμως αναλύσουμε την επίδραση της συνέντευξης Ανδρουλάκη στην πολιτική σκακιέρα οφείλουμε να επισημάνουμε ορισμένα γεγονότα που φορτίζουν επικινδύνως για πρώτη φορά την ατμόσφαιρα. Και έπειτα να δούμε και τις ισορροπίες. Το πρώτο είναι η δυναμική επανεμφάνιση των Μακεδόνων διασκεδαστών του ” Ράδιο Αρβύλα”, οι οποίοι εναντίον της θελήσεως τους μεταλλάσσονται σε πολιτικούς παράγοντες. Η επιχείρηση αποδυνάμωσης τους με το σκάνδαλο Στάθη Παναγιωτόπουλου φαίνεται ότι αποδίδεται από τους ίδιους σε δάκτυλο ” μεγάλου” τηλεοπτικού ανταγωνιστού στον οποίο χρέωσαν χθες εμμέσως το κτύπημα ( η εκπομπή τους δίδει την πρωτιά στον ”Αντέννα” στις μετρήσεις τηλεθεάσεως εις βάρος άλλων νεόκοπων σταθμών ). Αναγκαστικώς όμως η ομάς των Θεσσαλονικέων διασκεδαστών δεν εξήντλησε τα βέλη της στον ύπουλο ανταγωνισμό: Εστράφη κατά της κυβέρνησης, κατά του ιδίου του ιδίου του πρωθυπουργού προσωπικώς και κατά του Υπουργού Αναπτύξεως καθώς δεν ξεχνά ποτέ πως οδηγήθηκε στην μετεκλογική λύση της συνεργασίας της από τον τηλεοπτικό σταθμό ” ΣΚΑΙ”. Όσο σατίριζε την παλαιά εξουσία της Αριστεράς επί ΣΥΡΙΖΑ έλεγε εκεί ό,τι ήθελε ελευθέρως , μετεκλογικώς όμως; Η σάτιρα περίπου της απηγορεύθη. Αποχώρησε από τον σταθμό με αιχμές για λογοκρισία. Συμβαίνουν αυτά ( στην κυβέρνηση αναφέρομαι) :Εκεί που νομίζεις ότι τα ελέγχεις όλα, να δέχεσαι επίθεση αιφνιδιαστική. Όταν συμπιέζεις το καπάκι για να αποφύγεις την σάτιρα, αυτό εκτινάσσεται καμιά φορά επί δικαίων και αδίκων.

Και δυστυχώς για την κυβέρνηση που θεοποιούσε τους ” Αρβύλα” όταν σατίριζαν ανηλεώς τον δυστυχή Τσίπρα από τον ΣΚΑΙ (αλλά δυσφορεί που επιτίθενται τώρα στον κύριο Μητσοτάκη), δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για να αλλάξει την κατάσταση. Τυχόν διακοπή της εκπομπής θα προκαλέσει ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος σε διεθνές επίπεδο- η ελευθερία έκφρασης δεν αποτελεί αντικείμενο παρατήρησης στην Ουγγαρία και την Πολωνία μόνον! Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου περνούσε δύσκολες στιγμές χθες στον αέρα του Real Fm καθώς ο Νίκος Χατζηνικολάου τον στρίμωχνε για τα καλά για την πανδημία. ”Με πριονοκροδέλα”, όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα. Δεν πέρασε απαρατήρητο επίσης το γεγονός της διακοπής της συνεργασίας του ανεξάρτητου Βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου με τον ραδιοφωνικό σταθμό ” Παραπολιτικά ” γνωστής ιδιοκτησίας- ανεκοινώθη χθες. Ως φαίνεται όλα όσα συμβαίνουν στο πεδίο του τηλεοπτικού ανταγωνισμού και πιο συγκεκριμένα όλα όσα συμβαίνουν με την απόπειρα νόθευσης του ανταγωνισμού από συγκεκριμένες δυνάμεις ( που πράττουν ακριβώς το ίδιο στον τύπο και σε άλλα επίπεδα της δημόσιας σφαίρας) ενοχλούν, αλλάζουν την ατμόσφαιρα στην πολιτική, αλλάζουν τις μιντιακές ισορροπίες. Το 100-0 του 2019-2020 υπέρ ΝΔ και το 80-20 του 2021 γίνεται 60-40 το 2022 και ποιος ξέρει αύριο ίσως γίνει και 50-50. 50 η ΝΔ και 50 όλοι οι άλλοι! Η ευμενής ουδετερότης και η απάθεια της κυβερνήσεως ενώπιον της παραβιάσεως-νοθεύσεως του ανταγωνισμού γεννά αντισυσπειρώσεις και πληρώνεται.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ανατροπών και αναταραχής επέλεξε να δώσει την πρώτη του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha ο Κρητικός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Δικαιώνοντας τον τίτλο που του έδωσε η εφημερίς ”Πρώτο Θέμα ” : Νέος παίκτης. Με νέο ” λουκ ” νέο ( η μπρουτάλ γενειάδα του και η ατημέλητη κόμη βοσκού ορεινού μιτάτου αποτελούν πλέον παρελθόν ) και ξεκάθαρες θέσεις ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι θα μετανιώσουν πικρά όσοι στην ΝΔ και ειδικώς στο Μέγαρο Μαξίμου επένδυσαν στην εκλογή του. Ο κύριος Ανδρουλάκης ανέφερε δύο φορές το όνομα ” Μητσοτάκης ” και μάλιστα επικριτικώς και καμία το όνομα ” Τσίπρας”. Καταφερόταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ γενικώς και αορίστως. Μίλησε για ” αντικατάσταση της ΝΔ από μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ” η οποία δεν προσδιόρισε από ποιες δυνάμεις θα αποτελείται( η αλήθεια είναι πως κάποτε ο κύριος Μητσοτάκης έκανε θετική αναφορά στην σοσιαλδημορατία του καγκελαρίου Σρέντερ, αλλά πιάνεται ;). Επισήμανε ότι εκπροσωπεί το κόμμα του ” ορθού λόγου ” και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ” προγραμματική αντιπολίτευση”(προφανώς γιατί θέλει να επαναπατρίσει κεντρώους ψηφοφόρους από την ΝΔ). Δήλωσε ότι θα επαναφέρει την ονομασία ” ΠΑΣΟΚ” ως μέρος του τίτλου του σχήματος του με τρόπο όμως που δεν θα δώσει στις τράπεζες την ευκαιρία να βγάλουν στο σφυρί την περιουσία του κόμματος για τα χρέη: Τόσο όσο για να συγκινήσει παλαιούς πασόκους που από το 2012 και μετά ψηφίζουν σταθερά ΣΥΡΙΖΑ.

Το σημαντικότερο όλων που δικαιώνει την προκλογική ανάγνωση που κάναμε στην υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή χωρίς να μας ακούει κανείς; Ο κύριος Ανδρουλάκης έκανε συστηματικό άνοιγμα σε δυνάμεις της αγοράς και της διαπλοκής με αναφορές στο Ταμείο Ανακάμψεως, στα ” χιλιάδες φωτοβολταικά”, στις τιμές των PCR. To ξέρει καλά το παιχνίδι που θα τον κρατήσει στον αφρό και θα του κλείσει τις εκκρεμότητες. Έχει και καλούς καθοδηγητές. Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα της πύκνωσης των γεγονότων ; Η ΝΔ δέχεται κατ αρχάς αμφίπλευρη πίεση στην πολιτική σκακιέρα ( στα δεξιά της βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την κοινή κάθοδο συνασπισμού πατριωτικών κομμάτων ενώ στα αριστερά της ο Ανδρουλάκης διεκδικεί κεντρώους πασοκογενείς ψηφοφόρους) . Τελεί υπό πίεση επίσης και στην μιντιακή σκακιέρα ( η οποία ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο της μέχρι πρότινος). Στρατηγικά οι ισορροπίες στα media δεν πρόκειται να αλλάξουν αμέσως, ο κύριος Μητσοτάκης που δίδει σήμερα συνέντευξη στον ”Αντέννα” δεν έχει λόγο να ανησυχεί. Και μόνο όμως η αλλαγή στην δοσολογία της υποστήριξης και της κριτικής φθάνει για να δημιουργήσει στο εκλογικό σώμα την αίσθηση ότι κάτι κινείται. Και να ξεβολέψει τους κακομαθημένους Υπουργούς της ΝΔ, οι οποίοι έκαναν περίπατο χωρίς αντίλογο στις συνεντεύξεις τους . Αυτό είναι πλέον το μέγα πρόβλημα προς επίλυσιν για το επιτελείο του Μαξίμου .Εάν αλλάξουν επί τα χείρω οι ισορροπίες σε σταθερή βάση και αν αλλάξει η ατμόσφαιρα σε ημερήσια βάση ( συμπτωματικώς όλα αυτά συμπίπτουν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τον EastMed) τότε αντίο κυριαρχία , αντίο ηγεμονία, αντίο σταθερότητα, αντίο αυτοδυναμία. Η χώρα θα εισέλθει εκ νέου σε ασταθείς καιρούς. Προς όφελος εκείνων που σχεδιάζουν εθνικές υποχωρήσεις στο παρασκήνιο. Πρόκειται για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Απόψεις

Κοσσυφοπέδιο: Ἡ Κύπρος κατεψήφισε, ἡ Ἑλλάς …ὑπερεψήφισε!

Εφημερίς Εστία
Ὑπέρ τῆς ἐντάξεώς του στό Συμβούλιο τῆς Εὐρώπης ἐτάχθησαν οἱ βουλευτές τῆς ΝΔ στήν Κοινοβουλευτική Συνέλευση – Ἀποχή ἐπέλεξε ὁ Ἀλέξης Τσίπρας – Ὀργή Βελιγραδίου κατά Ἀθηνῶν – Ὁ γερμανικός δάκτυλος, ἡ Μεγάλη Ἀλβανία καί τό παρασκήνιο τῆς ψηφοφορίας – Στό Συμβούλιο Ὑπουργῶν ὁ τελικός λόγος

Ἐθνικιστής ὁ Καζαντζάκης; Σωβινιστής ὁ Βελουχιώτης;

Μανώλης Κοττάκης
Ὅταν ἡ Δημοκρατία ἀπαγορεύει, ἐξελίσσεται σέ ἄκρο

Ειρων o Δένδιας κατά τῆς Αγκύρας: «Θά σᾶς ἐρωτοῦμε καί γιά νά …ψαρεύουμε;»

Εφημερίς Εστία
Ἐπίθεσις τοῦ τουρκικοῦ Τύπου στόν κ. Μητσοτάκη γιά τά θαλάσσια πάρκα

Πῶς λειτουργεῖ ληστρικά τό βαθύ κράτος

Δημήτρης Καπράνος
Σήμερα θά σᾶς διηγηθῶ μία ἀρκετά περίεργη, ἀλλά 100% ἑλληνική ἱστορία.

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ