Τα υπόγεια τούνελ της εξουσίας

ΑΠO τις πρώτες ημέρες που απασχόλησε την δημοσιότητα η υπόθεσις Λιγνάδη…

… παρατηρήσαμε και σημειώσαμε κάποιες ομοιότητες με την -επιτυχημένη εκ του αποτελέσματος – υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησαν ορισμένοι πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο «Novartis»: Αμφισβήτηση της εγκυρότητας των ενεργειών της ανακριτικής αρχής, επίθεση στους μάρτυρες, απόδοση της αποκάλυψης της υπόθεσης σε ιδιωτικά συμφέροντα κλπ. Αυτό που ειλικρινώς δεν είχαμε φανταστεί είναι ότι η υπόθεση Λιγνάδη μπορεί να οδηγήσει απευθείας σε πρόσωπα της υπόθεσης Novartis. Προσοχή: Σε πρόσωπα της υπόθεσης, όχι στην ίδια την υπόθεση, αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση. Ναι μεν λέγεται λοιπόν ότι κάτω από τα Θέατρα της πλατείας Συντάγματος στα οποία πρωταγωνιστούσε ο γνωστός ηθοποιός υπάρχει από την περίοδο της Κατοχής μια υπόγεια σήραγγα διαφυγής που βγάζει σε άλλο σημείο της Πόλεως πιθανόν πλησίον του Κοινοβουλίου , αλλά ”αδαείς” όντες αγνοούσαμε την πιθανότητα έρευνα που ”αρχίζει” από την σκηνή του ιστορικού ” Παλλάς ” όπου πρωταγωνιστούσε ο Λιγνάδης να καταλήξει συμπτωματικώς στο βήμα του Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα να εμφανιστούν στο προσκήνιο πρώην πολιτικά πρόσωπα συνδεόμενα με εθνοπατέρες που δοξάστηκαν στο παρελθόν στο βήμα του Κοινοβουλίου . Δεν ξέρω τι γίνεται πραγματικά με τις υπόγειες σήραγγες, τις καταπακτές και τις οδούς διαφυγής σε αυτή την σκοτεινή πόλη αλλά ”νοητά” τα δύο κτίρια -θέατρα και κοινοβούλιο – με έναν τρόπο συνδέονται πάντως.
Φοβούμαι ότι η υπόθεσις Λιγνάδη είναι πολύ πιο σοβαρή από όσο φαίνεται και είναι λίαν πιθανόν να έχει δίκαιο ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης ο οποίος υποστήριξε ότι αύτη έχει μέγα πολιτικό βάθος. Παιχνίδια της μοίρας; Φάρσα ιστορική; ¨Αγνωστον. Αλλά ο Μπουρδούμης υποδύθηκε τον… Αλέξη Τσίπρα στην ταινία του Κώστα Γαβρά για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Τι παρατηρούμε έως τώρα; Οδηγός μας το ημερολόγιο των εξελίξεων και τίποτε άλλο.Ας το διατρέξουμε με προσοχή. Όσο διαρκεί η έρευνα της δικαιοσύνης δημοσίευμα του site ”eretikos” κεντροαριστερών αναφορών υποστηρίζει ότι ο κύριος Λιγνάδης έχει καταφύγει στην οικία ηθοποιού πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Σημίτη όπου διαβουλεύεται με δύο πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, δικηγόρους για τον νομικό χειρισμό της υπόθεσης του. Κάποια έντυπα γράφουν μάλιστα και τα ονόματα των Υπουργών. Περιέργως οι ”μη μου άπτου” και ”δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου” πρώην Υπουργοί σιωπούν. Δεν αντιδρούν και δεν διαψεύδουν την πληροφορία πλην της πρώην υφυπουργού Παιδείας Ελένης Κούρκουλα, η οποία αναθέτει σε δημοσιογράφο πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής σύζυγο γνωστού δικηγόρου να μεταφέρει στο κοινό πως διαψεύδει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης διέμεινε στο σπίτι της . Δεν το έπραξε η ίδια αλλά λόγω του γεγονότος ότι αναρρώνει μετά από μια μεγάλη περιπέτεια υγείας εξηγεί ίσως την απροθυμία της να συντάξει δήλωση διάψευσης. Ανθρώπινο.

Μετά τις συσκέψεις και τις συμβουλές που εδέχθη ο γνωστός συνθέτης εμφανίζεται το περασμένο Σάββατο αυτοβούλως στην Δικαιοσύνη για να ρωτήσει μέσω του τότε δικηγόρου του Νίκου Γεωργουλέα αν έχει εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως εναντίον του και να πείσει κατ αυτόν τον τρόπο ότι δεν είναι ύποπτος φυγής. Η απόπειρα αποφυγής της σύλληψης πέφτει στο κενό. Λίγες ώρες αργότερα ο Λιγνάδης συλλαμβάνεται και αργά το βράδυ της Δευτέρας την υπεράσπιση του αναλαμβάνει νομικός παραστάτης γνωστός για τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με γνωστό μιντιάρχη. Αίφνης τις επόμενες ημέρες παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο Υπουργός, κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο με εμπλοκή στην υπόθεση «Novartis» και άριστες διαχρονικές σχέσεις με πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ το οποίο υποστηρίζει δημοσίως ότι ο κύριος Λιγνάδης είναι περίπου το θύμα της ιστορίας και αληθινός στόχος είναι η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επειδή αντέστη σε διαπλεκόμενα συμφέροντα στην επένδυση του Ελληνικού. Το επιχείρημα του πολιτικού προσώπου περνά με ταχύτητα φωτός στην υπερασπιστική γραμμή του νομικού παραστάτη του κατηγορουμένου ο οποίος την επαναλαμβάνει δημοσίως δις. Το επιχείρημα όμως δεν δείχνει να ”περπατά” στον δημόσιο διάλογο, απορρίπτεται. Αίφνης ο κατηγορούμενος αλλάζει γραμμή. Με το απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή λίγο πριν την απολογία του εμφανίζεται να υιοθετεί υπερασπιστική γραμμή Novartis. Καρμπόν. Υποστηρίζει ότι η δίωξη του ενορχηστρώθηκε από μέλη του Σωματείου των Ελλήνων Ηθοποιών και από δικηγόρους του Σωματείου που τον φθονούν επειδή διαφωνούσε μαζί τους για τον χειρισμό των οικονομικών του Σωματείου και επειδή δεν προσελάμβανε ”μετρίους” να πρωταγωνιστήσουν στις παραστάσεις του. Ισχυρίζεται δε ότι μέλη του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών και νομικοί του σύμβουλοι είναι σε συννενόηση με τους δύο μηνυτές που τον κατήγγειλαν για βιασμό – …συμμορία κανονική – προκειμένου να προσποριστούν παράνομο κέρδος . Σας θυμίζει μήπως κάτι αυτό το νομικό σχήμα ; Σωστά θυμάστε. Υπόθεση Νovartis. Κάποιοι τότε οργάνωσαν την αντεπίθεση τους πάνω σε αυτή την νομική βάση και επειδή εκρίθη επιτυχής αντεγράφη. Με μια διαφορά αυτή την φορά όμως : Η Δικαιοσύνη μοιάζει σε αυτή την στροφή να θέλει να πάρει το αίμα της πίσω από την πολιτική για το διασυρμό που υπέστησαν μέλη της στην υπόθεση Novartis. Γι αυτό και ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι από εχθές προφυλακισμένος.

Κρίσιμη λεπτομέρεια: Η πρώην υφυπουργός του κυρίου Σημίτη διέψευσε ότι ο κύριος Λιγνάδης διανυκτέρευσε στην οικία της τα κρίσιμα 24ωρα που εξαφανίστηκε από προσώπου γής για να ετοιμάσει την υπερασπιστική γραμμή του. Εμφανίστηκε όμως αίφνης στον ανακριτή μαζί με άλλα πρόσωπα για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του ηθοποιού και να δώσει άλλοθι στον γνωστό σκηνοθέτη για τις ημέρες που καταγγέλλεται για τους βιασμούς. Κρίσιμη λεπτομέρεια επίσης: Εχει ενδιαφέρον να δει κανείς με …ποιο ταξιδιωτικό γραφείο ταξίδεψε ο ηθοποιός στην Αίγυπτο -κατά δήλωση του- την ημέρα που καταγγέλεται για βιασμό. Καταληκτικώς : Αποφεύγω να επεκτείνω τους συνειρμούς που εύλογα γίνονται από όλους όσοι κινούνται στην αγορά και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα . ‘Ισως να είναι και άδικο. Ίσως και να είναι μια σειρά από συμπτώσεις. Δεν μπορώ όμως παρά να σημειώσω ένα πράγμα, γενική είναι η παρατήρηση, όχι απαραιτήτως συνδεόμενη με την υπόθεση που διατρέχουμε . Η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται και να μην είναι φάρσα. Εκεί που θεωρείς ότι έχεις διαφύγει τον κίνδυνο και κυκλοφορείς ελεύθερος και ωραίος ως κήνσορας , έρχεται μια υπόθεση από το πουθενά -φαινομενικώς καμία σχέση με την πολιτική- και σε κάνει να τρέχεις από την αρχή. Χάνεις τον ύπνο σου . Επιστρέφουν οι εφιάλτες.Κατασκευάζεις ψέμματα για να σωθούν άλλοι αλλά κατά βάση για να σωθείς και εσύ. Και κυβέρνηση αυτή την φορά είναι η ΝΔ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ιστορία -επιστρέφω στην υπόθεση Λιγνάδη και στο #metoo . Κορυφαίος κυβερνητικός παράγων μου έλεγε προχθές σκασμένος στα γέλια : ” Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μειδιούν όταν και αν επιχειρήσουν να διερευνήσουν αυτή την περίοδο του δημοσίου βίου μας . Ένας υφυπουργός ήρθε σε συνεννόηση με έναν Ολυμπιονίκη για τις εκλογές μιας Ομποσπονδίας. Ο Ολυμπιονίκης γνώρισε στον υφυπουργό μια άλλη Ολυμπιονίκη, η οποία έσυρε τον χορό των καταγγελιών για προσωπικές της υποθέσεις σε ημερίδα του Υπουργείου του . Και από αυτόν τον αυτοσχεδιασμό, ο οποίος αρχικώς δεν ήταν στην ατζέντα της κυβέρνησης, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου( και των παθών) που έφερε στο επίκεντρο τον Λιγνάδη, μία ενεργεία Υπουργό Πολιτισμού με γνωστές αναφορές σε πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ από το παρελθόν , μία πρώην υφυπουργό Παιδείας του ΠΑΣΟΚ ως μάρτυρα υπεράσπισης του Λιγνάδη και ουδείς γνωρίζει αύριο ποιόν ”… Νέμεσις δε λέγεται αυτό ; Για να συμφωνήσω πάντως μα τα μιμίδια του tik tok, πράγματι : Μόνο με ΠΑΣΟΚ γίνονταν τέτοια στην πατρίδα μας.

Απόψεις

Ἡ Κρήτη, ὁ Καζαντζάκης, ἡ Στέλλα κι ὁ Σεφέρης

Δημήτρης Καπράνος
Πέρασα ἕνα ἀκόμη ὄμορφο τριήμερο στήν Κρήτη.

Σάββατον, 28 Μαρτίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

Ξεχάστε τίς ἐκλογές τῆς παραγραφῆς τό «στικάκι» ἔχει ἀφήσει ἴχνη

Μανώλης Κοττάκης
Τό Σύνταγμα ἄλλαξε, ἀλλά ὄχι ὁ νόμος περί εὐθύνης Ὑπουργῶν! – Εἶναι ἀλήθεια ὅτι «κομιστής» τῶν μονταρισμένων διαλόγων στά ΜΜΕ εἶναι Βουλευτής τῆς ΝΔ; – Ἡ πανομοιότυπος τακτική: Στά «σκυλιά» οἱ χαμηλόβαθμοι λειτουργοί γιά νά γλυτώνουν οἱ ἔνοχοι: ὁ σταθμάρχης στά Τέμπη, ἀξιωματοῦχοι τῆς ΕΥΠ στίς ὑποκλοπές, ἡ συνεργάτις τοῦ Γραμματέως τοῦ Ὑπουργείου Ἐσωτερικῶν στά «μαίηλ» τῆς ἐπιστολικῆς ψήφου – Σύστημα ἡ καταστροφή τῶν ἀποδείξεων

Πληθωρισμός: Νύχτα σπαρμένη …μάγια!

Εφημερίς Εστία
ΜΙΑ ἀπίστευτη καί, συγχρόνως, μελαγχολική διαπίστωση: ἡ τελευταία ἀνακοίνωση τῆς Eurostat γιά τόν πληθωρισμό στήν χώρα μας τόν περασμένο Φεβρουάριο συμπύκνωσε πολλαπλές καί πολύμορφες ἁμαρτίες κυβερνώντων πενῆντα ἐτῶν.

Τήν μικρότερη ἀγοραστική δύναμη στήν ΕΕ ἔχουν οἱ Ἕλληνες

Εφημερίς Εστία
ΤΗΝ ΔΕΙΝΗ κατάσταση πού εὑρίσκονται οἱ Ἕλληνες λόγῳ τῆς ἀκρίβειας καί τῶν χαμηλῶν εἰσοδημάτων ἐπιβεβαίωσαν τά στοιχεῖα πού δημοσιοποίησε σήμερα ἡ Eurostat.