Σαλιγκάρια Βουργουνδίας

Ο κύριος Σωτήρης Κώτσης μαιτρ και ιδιοκτήτης του γαλλικού ρεστωράν Blue Pine…

… το οποίο βρίσκεται στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στην Κηφισιά, μια ανάσα από την οικία των Μπενάκηδων (νυν Σαμαρά) δεν γεννήθηκε σε σπίτι με… τζάκι. Από το 1961 που άνοιξε την επιχείρηση του σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Κηφισιάς -πεντακόσια μέτρα από τον ιστορικό τροχονόμο- ”ταϊζει” όμως (δεν βρήκα καλύτερο ρήμα, συγνώμη) όλα τα τζάκια των Αθηνών. Πρωθυπουργούς, πολιτικούς, τραπεζίτες, εφοπλιστές, εκδότες, χρηματιστές, κατασκευαστές δημοσίων έργων, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες. Τους ίδιους, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Το χειμώνα μέσα σε ένα περιβάλλον sixties -λές και ο χρόνος σταμάτησε στο 1961- και το καλοκαίρι σε έναν κήπο που κάποτε γυρίστηκε μέρος της ταινίας ”Η Αλίκη στο Ναυτικό” με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Σερβίρει με φινέτσα σε ροτόντες με καρέκλες φερ φορζέ (υπάρχουν και σήμερα) οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στον γάμο του Βασιλέως Κωνσταντίνου και με την Άννα Μαρία στο Τατόι. Φερ φορζέ ιστορικές.

Ευθυτενής, ψηλός με κύρος και σοβαρότητα ο κύριος Σωτήρης δίδει ρεσιτάλ όταν πρόκειται να παρασκευάσει μπροστά στον πελάτη ”κρεπ σουζέτ”. Παρά ταύτα γνωρίζει να σέβεται και να μην καταργεί τις αποστάσεις. Λαϊκής καταγωγής, ”παλαιάς κοπής”, έμαθε την γαλλική κουζίνα μαζί με τον εξάδερφό του (ιδιοκτήτη του ”Αμπρεβουάρ”) εργαζόμενος στις κουζίνες της Πεσινέ στα ”Άσπρα Σπίτια” Βοιωτίας στην δεκαετία του ’50 μετά τον πόλεμο, οικισμό όπου αναπαύονταν οι Γάλλοι εργάτες μετά από κάθε κοπιαστική μέρα στα αλουμίνια. Όλα τα χρόνια που τον γνωρίζω –τι δεν έχω ζήσει στην αυλή του, ακόμη θυμάμαι τον Αχιλλέα Καραμανλή, Ιούνιο του ’15, να μου προφητεύει ότι ο ”μικρός” (Τσίπρας) κάτι σκαρώνει, μάλλον δημοψήφισμα– ο κύριος Σωτήρης Κώτσης σέβεται πάντοτε τους πελάτες του. Δε λέει ποτέ μυστικά τους. Δεν θέλει να ακούγεται γενικώς. Μόνο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μου έκανε μια εξαίρεση-”αποκάλυψη”: Ο επίτιμος πήγαινε μέχρι βαθέος γήρατος τις Κυριακές εκεί μαζί με τον Κυριάκο που έμενε Κηφισιά και, μερακλής ών, απολάμβανε μπιφτέκι ”μπιντόκ α λά ρούς”.

Τελευταία φορά είδα τον κύριο Κώτση αρχές της χρονιάς σε ένα δείπνο που παρέθεσαν εκεί οι αγαπημένοι μας Ελένη και Γιώργος Δαλακούρας μαζί με την καθηγήτρια κόρη τους στο LSE Κατερίνα και το ζεύγος Καιρίδη. To ιστορικό αυτό ρεστωράν με τους ευγενείς ηλικιωμένους σερβιτόρους με τα παπιγιόν και τα νέα παιδιά στην είσοδο-πρέπει να απασχολεί 15 άτομα προσωπικό, όλοι τους προκομμένοι άνθρωποι του μόχθου- βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες λόγω δύο δείπνων που παρέθεσε εκεί ο Πρύτανις του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος για την ονομαστική εορτή της συζύγου του. Ένα δείπνο Σάββατο και ένα Τρίτη. Δείπνα μετά τα οποία βρέθηκαν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό προσκεκλημένοι όπως ο εφοπλιστής Σίμος Παληός, ο ιδιοκτήτης της Βιοϊατρικής κύριος Σπανός, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κύριος Χαντζηνικολάου, η σύζυγος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, οι Διευθυντές της ”Καθημερινής” και του ”Βήματος” Αλέξης Παπαχελάς και Αντώνης Καρακούσης και άλλοι. Ο κύριος Σωτήρης βρέθηκε στο πρώτο από τα δύο δείπνα, πρόσεξε τους πελάτες του αλλά πολύ φοβάμαι οι πελάτες του –δεν εννοώ τους συγκεκριμένους– δεν πρόσεξαν και δεν σεβάστηκαν τον κύριο Σωτήρη ο οποίος νοσηλεύεται σήμερα με κορωνοϊό στην Παμμακάριστο. Εκτός κινδύνου, μαθαίνω.

H κρίση βλέπετε αποκαλύπτει τους χαρακτήρες σε όλο τους το μεγαλείο. Φέρνει στην επιφάνεια τις καλύτερες και τις χειρότερες εκδοχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Κάποιος λαμπρός νέος της καλής κοινωνίας από εκείνους οι οποίοι συνέχαιραν τις καλές μέρες τον κύριο Σωτήρη για το άψογο ”αντρεκότ De Paris” και το δυσεύρετο παγωτό ”Σικάγο” αποφάσισε να παίξει με την φήμη της επιχείρησης του, με τις δουλειές 15 ανθρώπων του μόχθου και να σπείρει ένα απαράδεκτο sms στα smart phones του πλούτου για ενημερώσει τα ”boys” (φράση του) ότι ”ο γέρος έχει κορωνοϊό” και πως ”κόλλησε διακόσια άτομα” (τα μέτρησε… ο μπαγάσας). Είναι το ”ευχαριστώ” προς τον κύριο Σωτήρη. Αλλά απηχεί και μια γενικότερη αντίληψη: Για την όποια διάδοση του ιού φταίνε αποκλειστικώς οι αδύναμοι του συστήματος και οι οπισθοδρομικοί. Δε φταίνει οι ”γραμματιζούμενοι” ιατροί που αψήφισαν τον κίνδυνο και δείπνησαν ανά δεκάδα δίπλα δίπλα. Δεν φταίει ο ισχυρός της ναυτιλίας -άλλο συμβάν αυτό- που έκανε πάρτυ στην οικία του εν μέσω κορωνοϊού και κόλλησαν ”σελέπμπριτυς” και λοιποί. Δεν φταίει ο υιός του ισχυρού που ταξίδεψε από το Λονδίνο για την Ικαρία. Για όλα φταίνε μόνο οι τελευταίες ”τρύπες του ζουρνά”. Οι ανόητοι που πήγαν στις παραλίες, οι τρομαγμένοι που πέρασαν τα διόδια με προορισμό τα χωριά τους, οι γριές που πήγαν στις εκκλησίες και μεταλαμβάνουν, ο κύριος Σωτήρης που από ό,τι φαίνεται ”κόλλησε” από πελάτη του στο πρώτο από τα δύο δείπνα του πρυτάνεως. Αυτοί.

Δεν πάει έτσι. Αυτές οι οπτικές προσβάλλουν την παλαιά καλή αστική τάξη της πατρίδας μας που βάζει πλάτη με δωρεές αυτό τον καιρό στην Πολιτεία και βεβαίως προσβάλλει την συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού ο οποίος εφαρμόζει αγόγγυστα τα μέτρα. Εκτός από τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας που σερβίρει στους πελάτες του ο κύριος Κώτσης υπάρχουν δυστυχώς και οι έρποντες σαλίγκαροι Εσπερίας. Ολίγα ανήθικα διδακτορικά. Κάποια στιγμή όταν λήξει η κρίση οφείλεται μια συγνώμη σε όλους τους κυρίους Σωτήρηδες αυτής της χώρας. Αντί να τους ζητείται και ο λόγος από τους ανευθύνους. Είναι το ελάχιστο. Για να είμαστε εξηγημένοι.

Απόψεις

Βόμβα ἀπό τήν Ἀρχή Προστασίας Δεδομένων: Ἐπί θητείας Κεραμέως διέρρευσαν τά 20.000 mails

Εφημερίς Εστία
Γιατί ὁ πρόεδρός της Κωνσταντῖνος Μενουδάκος ἀρνήθηκε νά λάβει ὑπ’ ὄψιν του τό πόρισμα ἐσωτερικοῦ ἐλέγχου πού συνέταξε τό Ὑπουργεῖο Ἐσωτερικῶν γιά νά ἐπιρριφθεῖ ἡ εὐθύνη στόν Διευθυντή Ἐκλογῶν, μέ παραπομπή σέ χρόνο πρό τῆς ἀναλήψεως καθηκόντων τῆς σημερινῆς ὑπουργοῦ – Καί οἱ 300 προσφυγές συνδέονται μέ τήν ἐπιστολική ψῆφο – Μόνον 45.000 ὁμογενεῖς ἐνεγράφησαν στήν πλατφόρμα

Τό Αἰγαῖο τῶν ψευδαισθήσεων καί ἡ τουρκική «θάλασσα τῶν νησιῶν»

Εφημερίς Εστία
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ἐπιθετικότης δέν περιορίζεται σέ αὐτά πού λέγει ἤ πράττει σήμερα ὁ Ταγίπ Ἐρντογάν.

Συνδικαλιστές ἔδωσαν ἄδεια γιά περιγραφή ἀγῶνος τοῦ Τσάμπιονς Λήγκ, ἀλλά ἡ ΕΡΤ εἶπε ὄχι στήν Ἐκκλησία γιά τήν Ἀκολουθία τοῦ Νιπτῆρος

Εφημερίς Εστία
Πρό δυσάρεστης ἐκπλήξεως εὑρέθησαν χιλιάδες πιστοί πού προχθές, Μεγάλη Τετάρτη, ὅταν ἄνοιξαν τούς τηλεοπτικούς δέκτες τους γιά νά παρακολουθήσουν τήν Ἀκολουθία τοῦ Νιπτῆρος, εἶδαν ἐπαναλήψεις τηλεοπτικῶν σειρῶν.

Ἡ λαϊκή ποίηση καί τό Θεῖον Δρᾶμα

Δημήτρης Καπράνος
«Ἀπό τήν καρδιά βγαίνουνε τά στιχάκια» ἔλεγε ἡ κυρία Τάσια Κουράκου, ἡ δασκάλα μας, πού κάθε τόσο μᾶς διάβαζε κάποιους στίχους ἀπό τήν λαϊκή, τήν δημώδη ποίηση.

Σάββατον, 2 Μαΐου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΕΛΗΣΜΟΝΗΣΕ; Ἀποροῦμεν μέ τήν ἀφέλειαν τοῦ κ. Παπανδρέου, ὁ ὁποῖος ἔσπευσε νά διαψεύσῃ τήν εἴδησιν μιᾶς Ἀγγλικῆς ἐφημερίδος, περί τῆς παραγγελίας εἰδικοῦ ἀεριωθουμένου ἀεροπλάνου, διά τά βασιλικά ταξίδια: «Ἐκφράζω –εἶπε– τήν λύπην μου, διά τήν εἴδησιν, ἡ ὁποία εἶναι ἐντελῶς ἀνυπόστατος». Ἀλλά, πῶς τολμᾷ νά τά λέγῃ αὐτά, ἀφοῦ καί ὁ ἴδιος ὡμολόγησεν ἐπισήμως, κατά τήν πρωθυπουργίαν του τοῦ Δεκεμβρίου, ὅτι ἡ Κυβέρνησις τοῦ παρήγγειλε τό ἀεροπλάνον αὐτό, ἀντί 35 περίπου ἑκατομμυρίων δραχμῶν;… Μέχρι τοιούτου σημείου ἔχει χάσει τήν μνήμην του, διά τά πρόσφατα γεγονότα; ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝ. ΣΥΜΒ. ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΝ Τό Ἐθνικόν Συμβούλιον Ἑλληνίδων ἀπηύθυνεν εἰς τό Διεθνές Συμβούλιον Γυναίκων καί τά ἀνά τόν κόσμον ἐθνικά συμβούλια γυναικῶν ἔντονον διαμαρτυρίαν διά τάς διώξεις τῶν Ἑλλήνων τῆς Κωνσταντινουπόλεως καί τόν ἀνήκουστον κατατρεγμόν τῆς Ἑλληνικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί τοῦ Πατριαρχείου. Καταγγέλλει τάς πράξεις αὐτάς ὡς καταφώρους παραβιάσεις τῶν ἀρχῶν τοῦ ΟΗΕ καί τῆς παγκοσμίου διακηρύξεως τῶν δικαιωμάτων τοῦ ἀνθρώπου καί ζητεῖ δικαίαν καί ἀνθρωπιστικήν μεταχείρισιν τοῦ Ἑλληνικοῦ πληθυσμοῦ τῆς Τουρκίας καί ἀπόλυτον σεβασμόν τῆς Ἑλληνικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας. * Ἐπειδή ἡ 3η Μαΐου 1964 ἦταν Κυριακή καί ἡ «Ἑστία» δέν εἶχε κυκλοφορήσει, σταχυολογοῦμε κείμενα ἀπό τό φύλλο τῆς προηγουμένης ἡμέρας, 2ας Μαΐου 1964.