ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Σαλιγκάρια Βουργουνδίας

Ο κύριος Σωτήρης Κώτσης μαιτρ και ιδιοκτήτης του γαλλικού ρεστωράν Blue Pine…

… το οποίο βρίσκεται στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στην Κηφισιά, μια ανάσα από την οικία των Μπενάκηδων (νυν Σαμαρά) δεν γεννήθηκε σε σπίτι με… τζάκι. Από το 1961 που άνοιξε την επιχείρηση του σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Κηφισιάς -πεντακόσια μέτρα από τον ιστορικό τροχονόμο- ”ταϊζει” όμως (δεν βρήκα καλύτερο ρήμα, συγνώμη) όλα τα τζάκια των Αθηνών. Πρωθυπουργούς, πολιτικούς, τραπεζίτες, εφοπλιστές, εκδότες, χρηματιστές, κατασκευαστές δημοσίων έργων, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες. Τους ίδιους, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Το χειμώνα μέσα σε ένα περιβάλλον sixties -λές και ο χρόνος σταμάτησε στο 1961- και το καλοκαίρι σε έναν κήπο που κάποτε γυρίστηκε μέρος της ταινίας ”Η Αλίκη στο Ναυτικό” με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Σερβίρει με φινέτσα σε ροτόντες με καρέκλες φερ φορζέ (υπάρχουν και σήμερα) οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στον γάμο του Βασιλέως Κωνσταντίνου και με την Άννα Μαρία στο Τατόι. Φερ φορζέ ιστορικές.

Ευθυτενής, ψηλός με κύρος και σοβαρότητα ο κύριος Σωτήρης δίδει ρεσιτάλ όταν πρόκειται να παρασκευάσει μπροστά στον πελάτη ”κρεπ σουζέτ”. Παρά ταύτα γνωρίζει να σέβεται και να μην καταργεί τις αποστάσεις. Λαϊκής καταγωγής, ”παλαιάς κοπής”, έμαθε την γαλλική κουζίνα μαζί με τον εξάδερφό του (ιδιοκτήτη του ”Αμπρεβουάρ”) εργαζόμενος στις κουζίνες της Πεσινέ στα ”Άσπρα Σπίτια” Βοιωτίας στην δεκαετία του ’50 μετά τον πόλεμο, οικισμό όπου αναπαύονταν οι Γάλλοι εργάτες μετά από κάθε κοπιαστική μέρα στα αλουμίνια. Όλα τα χρόνια που τον γνωρίζω –τι δεν έχω ζήσει στην αυλή του, ακόμη θυμάμαι τον Αχιλλέα Καραμανλή, Ιούνιο του ’15, να μου προφητεύει ότι ο ”μικρός” (Τσίπρας) κάτι σκαρώνει, μάλλον δημοψήφισμα– ο κύριος Σωτήρης Κώτσης σέβεται πάντοτε τους πελάτες του. Δε λέει ποτέ μυστικά τους. Δεν θέλει να ακούγεται γενικώς. Μόνο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μου έκανε μια εξαίρεση-”αποκάλυψη”: Ο επίτιμος πήγαινε μέχρι βαθέος γήρατος τις Κυριακές εκεί μαζί με τον Κυριάκο που έμενε Κηφισιά και, μερακλής ών, απολάμβανε μπιφτέκι ”μπιντόκ α λά ρούς”.

Τελευταία φορά είδα τον κύριο Κώτση αρχές της χρονιάς σε ένα δείπνο που παρέθεσαν εκεί οι αγαπημένοι μας Ελένη και Γιώργος Δαλακούρας μαζί με την καθηγήτρια κόρη τους στο LSE Κατερίνα και το ζεύγος Καιρίδη. To ιστορικό αυτό ρεστωράν με τους ευγενείς ηλικιωμένους σερβιτόρους με τα παπιγιόν και τα νέα παιδιά στην είσοδο-πρέπει να απασχολεί 15 άτομα προσωπικό, όλοι τους προκομμένοι άνθρωποι του μόχθου- βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες λόγω δύο δείπνων που παρέθεσε εκεί ο Πρύτανις του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος για την ονομαστική εορτή της συζύγου του. Ένα δείπνο Σάββατο και ένα Τρίτη. Δείπνα μετά τα οποία βρέθηκαν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό προσκεκλημένοι όπως ο εφοπλιστής Σίμος Παληός, ο ιδιοκτήτης της Βιοϊατρικής κύριος Σπανός, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κύριος Χαντζηνικολάου, η σύζυγος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, οι Διευθυντές της ”Καθημερινής” και του ”Βήματος” Αλέξης Παπαχελάς και Αντώνης Καρακούσης και άλλοι. Ο κύριος Σωτήρης βρέθηκε στο πρώτο από τα δύο δείπνα, πρόσεξε τους πελάτες του αλλά πολύ φοβάμαι οι πελάτες του –δεν εννοώ τους συγκεκριμένους– δεν πρόσεξαν και δεν σεβάστηκαν τον κύριο Σωτήρη ο οποίος νοσηλεύεται σήμερα με κορωνοϊό στην Παμμακάριστο. Εκτός κινδύνου, μαθαίνω.

H κρίση βλέπετε αποκαλύπτει τους χαρακτήρες σε όλο τους το μεγαλείο. Φέρνει στην επιφάνεια τις καλύτερες και τις χειρότερες εκδοχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Κάποιος λαμπρός νέος της καλής κοινωνίας από εκείνους οι οποίοι συνέχαιραν τις καλές μέρες τον κύριο Σωτήρη για το άψογο ”αντρεκότ De Paris” και το δυσεύρετο παγωτό ”Σικάγο” αποφάσισε να παίξει με την φήμη της επιχείρησης του, με τις δουλειές 15 ανθρώπων του μόχθου και να σπείρει ένα απαράδεκτο sms στα smart phones του πλούτου για ενημερώσει τα ”boys” (φράση του) ότι ”ο γέρος έχει κορωνοϊό” και πως ”κόλλησε διακόσια άτομα” (τα μέτρησε… ο μπαγάσας). Είναι το ”ευχαριστώ” προς τον κύριο Σωτήρη. Αλλά απηχεί και μια γενικότερη αντίληψη: Για την όποια διάδοση του ιού φταίνε αποκλειστικώς οι αδύναμοι του συστήματος και οι οπισθοδρομικοί. Δε φταίνει οι ”γραμματιζούμενοι” ιατροί που αψήφισαν τον κίνδυνο και δείπνησαν ανά δεκάδα δίπλα δίπλα. Δεν φταίει ο ισχυρός της ναυτιλίας -άλλο συμβάν αυτό- που έκανε πάρτυ στην οικία του εν μέσω κορωνοϊού και κόλλησαν ”σελέπμπριτυς” και λοιποί. Δεν φταίει ο υιός του ισχυρού που ταξίδεψε από το Λονδίνο για την Ικαρία. Για όλα φταίνε μόνο οι τελευταίες ”τρύπες του ζουρνά”. Οι ανόητοι που πήγαν στις παραλίες, οι τρομαγμένοι που πέρασαν τα διόδια με προορισμό τα χωριά τους, οι γριές που πήγαν στις εκκλησίες και μεταλαμβάνουν, ο κύριος Σωτήρης που από ό,τι φαίνεται ”κόλλησε” από πελάτη του στο πρώτο από τα δύο δείπνα του πρυτάνεως. Αυτοί.

Δεν πάει έτσι. Αυτές οι οπτικές προσβάλλουν την παλαιά καλή αστική τάξη της πατρίδας μας που βάζει πλάτη με δωρεές αυτό τον καιρό στην Πολιτεία και βεβαίως προσβάλλει την συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού ο οποίος εφαρμόζει αγόγγυστα τα μέτρα. Εκτός από τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας που σερβίρει στους πελάτες του ο κύριος Κώτσης υπάρχουν δυστυχώς και οι έρποντες σαλίγκαροι Εσπερίας. Ολίγα ανήθικα διδακτορικά. Κάποια στιγμή όταν λήξει η κρίση οφείλεται μια συγνώμη σε όλους τους κυρίους Σωτήρηδες αυτής της χώρας. Αντί να τους ζητείται και ο λόγος από τους ανευθύνους. Είναι το ελάχιστο. Για να είμαστε εξηγημένοι.

Απόψεις

Την Κυριακή 03.03 με την Εστία: Οδηγός επιβίωσης σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Εφημερίς Εστία
Μη χάσετε στις 03.03 με την Εστία της Κυριακής: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ & ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΕΩΝ! 

«Χάραξε» ἐκ νέου τά σύνορα στό Αἰγαῖο ὁ ὑπουργός Ἐθνικῆς Ἀμύνης

Εφημερίς Εστία
Τί σηματοδοτεῖ ἡ πτῆσις του στό Ἀρχιπέλαγος μαζί μέ τήν ἡγεσία τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων

Οἱ δρόμοι τῆς Ἀνατολῆς

Εφημερίς Εστία
ΤΕΡΑΣΤΙΑ στρατηγική σημασία ἔχει ἡ ἐπίσκεψις τοῦ Κυριάκου στήν Ἰνδία, ἡ ὁποία ἐπραγματοποιήθη σέ ἀνταπόδοση ἐκείνης τοῦ Ἰνδοῦ Πρωθυπουργοῦ Ναρέντρα Μόντι στήν Ἀθήνα, πρίν ἀπό λίγους μῆνες.

Ἡ Ὄλγα Γεροβασίλη ἀντίπαλος τοῦ Στέφανου Κασσελάκη

Εφημερίς Εστία
Ποιοί στηρίζουν ἀνοικτά τήν ἀντιπρόεδρο τῆς Βουλῆς

Περί ἔθνους, περί πατρίδος καί περί χώρας…

Δημήτρης Καπράνος
Ὁ καθηγητής Ἀδαμάντιος Πεπελάσης, στόν δημοσιογράφο Γιῶργο Καραβίδα, τόν Μάρτιo τοῦ 2012…