Πόση ανεξαρτησία αντέχουμε;

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την κήρυξη της εθνικής μας ανεξαρτησίας…

… έχει χάσει τον βηματισμό της -αν απέκτησε ποτέ βεβαίως- και συνακόλουθα έχει χάσει και τον δρόμο της. ”Ξεστράτισε” που λέει ο λαός μας. Η κ. Αγγελοπούλου παρασυρόμενη από τους κάκιστους συμβούλους της νομίζει ότι εντολή της Πολιτείας είναι να ξαναγράψει την Ιστορία. Και όχι να εορτάσει το γεγονός. Το ενδιαφέρον είναι πως ακόμη και στις λίγες στιγμές που η Επιτροπή βρίσκει κατά λάθος τον δρόμο της δεν γνωρίζει πως να τον περπατήσει. Πως να ακολουθήσει τα χνάρια της ιστορίας. Το μόνο που ενδιαφέρει τα μέλη της είναι η εκπομπή ενός υπαινικτικού αντιδεξιού λόγου με την ανάδειξη ιστορικών γεγονότων που έχουν ως πρωταγωνίστρια και ”κατηγορουμένη” την συντηρητική παράταξη. Αν και μάταιος κόπος (οι αντίπαλοί της οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα την ηγεσία της στο Γουδί, προσπάθησαν να της φορτώσουν την Μικρασιατική Καταστροφή αλλά η παράταξη αυτή ζει και βασιλεύει ως σήμερα) εν τούτοις έχει γούστο να παρατηρεί κανείς τι κάνουν μερικά καλόπαιδα στην Επιτροπή με τις ευλογίες της Προέδρου για να την πλήξουν.

Το τελευταίο κρούσμα που κατεγράφη πριν από το νέο έπος Χατζή για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη ήταν η ανάρτησή τους για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη με αφορμή την επέτειο της επίθεσης. Στο Twitter της επίσημης σελίδας του 2021 εγράφη το παρακάτω κείμενο το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του Βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου :

”Στις 22 Μαΐου 1963, ο Γρ. Λαμπράκης, σε ομιλία του κατήγγειλε πως υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του. Σε λίγο, θα δεχόταν χτύπημα από λοστό, που θα τον οδηγούσε σε θάνατο 5 μέρες αργότερα. Ο Κ. Γαβράς, 6 χρόνια μετά, σκηνοθετεί το «Ζ», με θέμα τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη. #Greece2021”

Η ανάρτηση συνοδευόταν και από μια σκηνή της ταινίας του Κώστα Γαβρά με το γνωστό τρίκυκλο. Οι συνειρμοί βεβαίως, αυτόματοι: Το κράτος της Δεξιάς, τα τρίκυκλα, οι Γκοτζαμάνηδες κ.λπ. Ο Βουλευτής της ΝΔ άγευστος του κλίματος της εποχής διαμαρτυρήθηκε επειδή η Επιτροπή 2021 αφιέρωσε την προσοχή της στην δολοφονία Λαμπράκη και όχι στην επέτειο θανάτου της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Θα μπορούσε να το κάνει και αυτό αλλά η υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη εν όψει του εορτασμού των διακοσίων ετών από την ανεξαρτησία της είναι εξ ίσου σημαντική και άξια συζητήσεως: Υποδεικνύει τι ακριβώς πρέπει να αποφεύγει ένα νεαρό κράτος αν θέλει να κατοχυρώνει, όχι απλώς να ανακηρύσσει, την ανεξαρτησία του. Πρέπει να αποφεύγει τα πολλά κέντρα εξουσίας, εσωτερικά και εξωτερικά. Τους πάτρωνες και τους νταβαντζήδες. Υποδεικνύει επίσης τι πρέπει να κάνει ο εκάστοτε αρχηγός του κράτους, χθες η βασίλισσα, σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Να είναι απαλλαγμένη εξωτερικών επιρροών. Δεν γνωρίζω αν η κ. Αγγελοπούλου και η ομάδα της μπορούν να διαχειριστούν πολύ δε περισσότερο να φέρουν σε πέρας την επίλυση μιας τέτοιας δημοκρατικής άσκησης αλλά κατά βάθος αυτή θα έπρεπε να είναι η αποστολή τους. Το νήμα που δένει τον Καποδίστρια, τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραμανλή, τον Λαμπράκη και τους επόμενους που θα λοιδορηθούν από την Επιτροπή 2021 είναι η ανυποταξία τους στα ποικιλώνυμα κέντρα ισχύος που εξουσίαζαν και εξουσιάζουν μέχρι και σήμερα την χώρα. Ο Λαμπράκης δεν θα είχε μείνει στην Ιστορία αν δεν είχε στοχοποιηθεί. Η δράση του εξενεύριζε όχι μόνο το Παλάτι και άλλες δυνάμεις αλλά -σύμφωνα με όσα μου έχει πει στο παρελθόν η σύζυγος του Ρούλα- εξενεύριζε ακόμη και το ίδιο του το κόμμα, την ΕΔΑ. Το ”λάθος” του ήταν ότι επέκρινε για να μην πω κατεδίωκε την ουσιαστική αρχηγό του Κράτους βασιλομήτορα Φρειδερίκη. Μέχρι και στο Λονδίνο την κυνήγησε όπου η Φρειδερίκη είχε μεταβεί παρά τις αντίθετες συμβουλές του Πρωθυπουργού Καραμανλή για έναν πριγκηπικό γάμο. Στο Λονδίνο ο Λαμπράκης μετά το επεισόδιο που είχε η Φρειδερίκη με την Αγγλίδα σύζυγο του πολιτικού κρατούμενου Αντώνη Αμπατιέλου, Μπέττυ, διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου για να διακηρύξει ότι ”Στην Ελλάδα δεν κυβερνά ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο Βασιλεύς, κυβερνά η Βασίλισσα ”. Εικοσιτρεις μέρες αργότερα έπεφτε νεκρός στην Θεσσαλονίκη από χτύπημα λοστού. Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής διερωτήθηκε ως γνωστόν το περίφημο ”Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;” και εντός της ίδιας χρονιάς εγκατέλειψε την Ελλάδα απογοητευμένος για να ”αυτοεξοριστεί” στο Παρίσι. Το ΚΚΕ τον κατηγόρησε ως ”ηθικό αυτουργό” της δολοφονίας Λαμπράκη. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια ολόκληρα για να διαβάσουμε σε μια υποσημείωση του εξαιρετικού βιβλίου της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου ”Φρειδερίκη, η αμφιλεγόμενη βασίλισσα” (εκδόσεις Φερενίκη) μεταξύ άλλων και τα εξής:

”Η δολοφονία του Λαμπράκη δημιούργησε μεγάλη πολιτική κρίση και αποδόθηκε σε οργανωμένη σκευωρία που εξέθετε την Χωροφυλακή, την κυβέρνηση του Καραμανλη αλλά και το Παλάτι. Στα ”Λόγια” του Νίκου Σαραντάκου αναφέρεται ότι ο αρχηγός της Χωροφυλακής Βαρδουλάκης είχε πει στον Ανδρέα Παπανδρέου ”Η δολοφονία του Λαμπράκη ήταν λάθος. Η Φρειδερίκη είχε πει να τον στραπατσάρουν, όχι να τον σκοτώσουν!”. Είχε ”πει”! Στο ίδιο βιβλίο η Στεφανοπούλου αποκαλύπτει τις στενές προσωπικές σχέσεις που είχε η Βασίλισσα με τον αρχηγό της CIA στρατηγό Ντάλλες με τον οποίο είχε ”συλληφθεί” (από συνεργάτες του) σε προχωρημένες περιπτύξεις στο γραφείο του στην Ουάσιγκτων. (σελ 128, 149). Έπρεπε επίσης να περάσουν δεκαετίες έως ότου ανέβει στο βήμα της Βουλής το 2013 –50 ακριβώς χρόνια μετά την δολοφονία– η Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για να πει ότι ”Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η προδικτατορική ΕΡΕ δεν είχαν καμμία σχέση με την αποτρόπαιη πράξη των παρακρατικών της εποχής”. Για να παραδεχθεί ότι ο Καραμανλής ”υπήρξε ο εκσυγχρονιστής και ο μεταρρυθμιστής της Ελλάδος, του το αναγνωρίζουμε”.

Να ποια θα έπρεπε να ήταν, λοιπόν, η συζήτηση του 2021 με αφορμή και την επέτειο της δολοφονίας Λαμπράκη: Πόση ανεξαρτησία αντέχει αυτός ο τόπος διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση; Πόσα κέντρα εξουσίας; Πόσα μέσα και πόσα έξω; Αλλά ποιος αντέχει να την κάνει αυτή την συζήτηση; Οι χρηματοδότες αποτυχημένων κυριών υποψηφίων Προέδρων των ΗΠΑ; Παραλογίζομαι. Αν όμως δεν μπορούν να την κάνουν τουλάχιστον ας μην σκαλίζουν και πτυχές της ελληνικής Ιστορίας που δεν αντέχουν να διαχειριστούν. Και ας μην προκαλούν. Η Ελλάδα έχει αλλάξει.

Απόψεις

Στό χεῖλος τῆς καταστροφῆς…

Εφημερίς Εστία
ΔΙΕΡΩΤΩΜΕΘΑ πόσοι τόν Ἰούλιο τοῦ 1939 περίμεναν ὅτι μετά δύο μῆνες θά ξέσπαγε ὁ μεγαλύτερος Ἀρμαγεδδών στήν ἱστορία τῆς ἀνθρωπότητος.

Ἡ Κρήτη, ὁ Καζαντζάκης, ἡ Στέλλα κι ὁ Σεφέρης

Δημήτρης Καπράνος
Πέρασα ἕνα ἀκόμη ὄμορφο τριήμερο στήν Κρήτη.

Σάββατον, 28 Μαρτίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

Ξεχάστε τίς ἐκλογές τῆς παραγραφῆς τό «στικάκι» ἔχει ἀφήσει ἴχνη

Μανώλης Κοττάκης
Τό Σύνταγμα ἄλλαξε, ἀλλά ὄχι ὁ νόμος περί εὐθύνης Ὑπουργῶν! – Εἶναι ἀλήθεια ὅτι «κομιστής» τῶν μονταρισμένων διαλόγων στά ΜΜΕ εἶναι Βουλευτής τῆς ΝΔ; – Ἡ πανομοιότυπος τακτική: Στά «σκυλιά» οἱ χαμηλόβαθμοι λειτουργοί γιά νά γλυτώνουν οἱ ἔνοχοι: ὁ σταθμάρχης στά Τέμπη, ἀξιωματοῦχοι τῆς ΕΥΠ στίς ὑποκλοπές, ἡ συνεργάτις τοῦ Γραμματέως τοῦ Ὑπουργείου Ἐσωτερικῶν στά «μαίηλ» τῆς ἐπιστολικῆς ψήφου – Σύστημα ἡ καταστροφή τῶν ἀποδείξεων

Πληθωρισμός: Νύχτα σπαρμένη …μάγια!

Εφημερίς Εστία
ΜΙΑ ἀπίστευτη καί, συγχρόνως, μελαγχολική διαπίστωση: ἡ τελευταία ἀνακοίνωση τῆς Eurostat γιά τόν πληθωρισμό στήν χώρα μας τόν περασμένο Φεβρουάριο συμπύκνωσε πολλαπλές καί πολύμορφες ἁμαρτίες κυβερνώντων πενῆντα ἐτῶν.