Ο Κυριάκος εκβιάζει τον Ερντογάν

Αντί άρθρου σήμερα επιλέγω να σας μεταφέρω σε μετάφραση χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der SPIEGEL για το μεταναστευτικό

Φέρει τον τίτλο «Πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια: Η Τουρκία χρησιμοποιεί για άλλη μία φορά τους πρόσφυγες». Το δημοσίευμα βασίζεται σε μαρτυρίες προσφύγων και είναι κόλαφος για τον Ερντογάν. Αποκαλύπτει πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αδειάσει τα νησιά αν δεν συναφθεί νέα συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. Για να συναινέσει η Ελλάς σε νέα συμφωνία ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να συνδεθεί η αύξησις της χρηματοδοτήσεως προς την Τουρκία με την μείωση των ροών στα νησιά του Αιγαίου. Όσο λιγώτερες οι ροές τόσο περισσότερα χρήματα θα δικαιούται η Τουρκία. Όσο μεγαλύτερες οι ροές τόσο λιγώτερα τα χρήματα! Επί τέλους εκβιάζει μια φορά και η Ελλάς !

Το δημοσίευμα του Der SPIEGEL έχει ως εξής:

«Για άλλη μία φορά η τουρκική Κυβέρνηση ασκεί πολιτική με τους πρόσφυγες. Μεταφέρει εκατοντάδες άτομα πλησίον των ελληνικών νησιών. Αυτό οφείλεται ενδεχομένως και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ”με ρυθμό χελώνας”, με την Ε.Ε.

Ο MOHAMAD, μετά από μία ταλαιπωρία που διήρκεσε 44 ημέρες, έχει φθάσει στα όριά του, την περασμένη όμως Δευτέρα βρέθηκε, εξαντλημένος και απογοητευμένος, σε μία στάση λεωφορείου στη Σμύρνη. Το ”MOHAMAD” δεν είναι το πραγματικό όνομα του εν λόγω 36χρονου Σύριου, που κατάγεται από περιοχή κοντά στη Δαμασκό, την οποία εγκατέλειψε πριν από πολλά χρόνια. Η δοκιμασία όμως που υπέστη τις τελευταίες 6 εβδομάδες έχει ξεπεράσει τις δυνάμεις του.

Ο MOHAMAD είναι ένας από τους πρόσφυγες, τους οποίους χρησιμοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος, R. T. ERDOGAN, για να ασκεί πιέσεις στην Ε.Ε. Στον ποταμό Έβρο, Έλληνες συνοριοφύλακες απέτρεψαν με βάναυσο τρόπο τον MOHAMAD και χιλιάδες άλλους και, έκτοτε, οι τουρκικές Υπηρεσίες τον «περιφέρουν» εδώ κι εκεί σε όλη τη χώρα.

Αρχικά, Τούρκοι στρατιώτες έκαψαν τον πρόχειρο καταυλισμό των προσφύγων που είχε στηθεί στον Έβρο και στη συνέχεια μετέφεραν τον MOHAMAD και άλλους πρόσφυγες σε στρατόπεδα πλησίον των συριακών συνόρων, όπου τέθηκαν σε καραντίνα. Επί 14 ημέρες κρατήθηκε εκεί ”φυλακισμένος”, υπό άθλιες συνθήκες, έως ότου οι τουρκικές Δυνάμεις Ασφάλειας έδωσαν στους Σύριους, που βρίσκονταν μεταξύ των ”κρατουμένων”, την επιλογή: είτε να μεταβούν προς την Ευρώπη είτε να επιστρέψουν στα τουρκικά κέντρα υποδοχής, όπου είχαν καταγραφεί αρχικά.

Ο MOHAMAD επέλεξε να μεταβεί στην Ευρώπη και το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκε με λεωφορείο στη Σμύρνη, όπου κρατήθηκε επί 2 ημέρες, όμως, στη φυλακή. ”Μας αφαίρεσαν ακόμη και τα κορδόνια από τα παπούτσια”, αναφέρει ο εν λόγω Σύριος. Στο μεσοδιάστημα αφέθηκε ελεύθερος και, ενώ τα ελληνικά νησιά Λέσβος και Χίος βρίσκονται μόλις σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές, οι τιμές που ζητούν οι λαθρέμποροι για τη μεταφορά τους είναι πολύ υψηλές και ο φόβος που νιώθει για τους Έλληνες μεγάλος.

Εκατοντάδες διωγμένοι άνθρωποι μεταφέρθηκαν, με τον ίδιο τρόπο, τις τελευταίες ημέρες, από τουρκικές Δυνάμεις Ασφάλειας, στα δυτικά παράλια. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν προσπαθήσει πριν από λίγο καιρό να φθάσουν, μέσω των ελληνικών χερσαίων συνόρων, στην Ευρώπη, ενώ τώρα καλούνται να καταβάλουν άλλη μία προσπάθεια για να μεταβούν στην Ευρώπη, μέσω των θαλάσσιων συνόρων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, R. T. ERDOGAN, τους χρησιμοποιεί για άλλη μία φορά σαν ”πιόνια” στην ”πολιτική σκακιέρα”.

Η N. GRUBER, επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης ”JOSOOR”, βρίσκεται σε επαφή με πολλούς από τους πρόσφυγες. Σε κάποιους από αυτούς, οι οδηγοί των λεωφορείων συνέστησαν να αγοράσουν δικά τους φουσκωτά για να περάσουν στην Ελλάδα. Σε κάποια άλλη ομάδα προσφύγων, προσφέρθηκε η τουρκική Αστυνομία να τους βοηθήσει στη μετάβασή τους, κάτι το οποίο εκείνοι απέρριψαν, καθώς δεν είχαν καν την επιθυμία να μετακινηθούν μέσω θαλάσσης.

Στην Ελλάδα, οι εικόνες από ένα νέο μεταναστευτικό κύμα έχουν προκαλέσει φόβο. Ιδιαίτερα τώρα, εν μέσω πανδημίας, η χώρα απειλείται με νέες αφίξεις στα ήδη ασφυκτικά υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα στα νησιά του Αιγαίου. Περισσότερα από 40.000 άτομα ζουν ήδη εκεί, υπό άθλιες συνθήκες, και σε περίπτωση εξάπλωσης του κορωνοϊού οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Ο Τούρκος ΥΠΕΣ, S. SOYLU, είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, πως η Τουρκία θα συνεχίσει να αφήνει τους πρόσφυγες να μεταβαίνουν προς την Ευρώπη. Και τώρα, μετά από καραντίνα 14 ημερών, οι τουρκικές Υπηρεσίες υλοποιούν την απειλή τους.

Επισημαίνεται πως, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφθάσει κανένα πλοιάριο στα ελληνικά νησιά. Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν μεταβεί στο εσωτερικό της χώρας, καθώς δεν επιθυμούσαν να διακινδυνεύσουν τη μετάβασή τους μέσω θαλάσσης ή δεν είχαν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν τη μεταφορά τους στους λαθρεμπόρους. Εκτιμάται όμως ότι σύντομα θα μεταβούν στις ακτές άλλοι πρόσφυγες που βρίσκονται ακόμη σε καραντίνα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί ορισμένοι μόνο από τα στρατόπεδα κράτησής τους.

Οι τουρκικές Υπηρεσίες στήριξαν ενεργά τη μεταφορά των προσφύγων με τα λεωφορεία. Πολλά στοιχεία παραπέμπουν στο γεγονός ότι ο R. T. ERDOGAN επιθυμεί να διατηρήσει τις πιέσεις που ασκεί στην Ε.Ε. σε υψηλό επίπεδο, καθώς εδώ και εβδομάδες διαπιστώνονται καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας προσφυγικής συμφωνίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Γερμανίδα Καγκελλάριος, A. MERKEL, σε βιντεοκλήση της με τον Τούρκο Πρόεδρο, R. T. ERDOGAN, υποσχέθηκε περαιτέρω οικονομική βοήθεια, από τότε όμως, μέχρι σήμερα, οι διαπραγματευτές δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο.

Η τουρκική Κυβέρνηση παρουσίασε μία σειρά αιτημάτων στην Ε.Ε., εκ των οποίων κάποια είναι γνωστά από παλαιότερα, όπως η επιθυμία για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, ενώ άλλα είναι νέα αιτήματα, όπως η οικονομική βοήθεια για στρατόπεδα προσφύγων στη Βόρεια Συρία.

Το πρόβλημα είναι πως οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν λίγα περιθώρια για να ικανοποιήσουν τα τουρκικά αιτήματα, ακόμη και αν το επιθυμούσαν. Οι Βρυξέλλες έχουν αποσαφηνίσει από ετών ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου είναι δυνατή μόνο αν η Τουρκία αναθεωρήσει την περιοριστική αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά ο R. T. ERDOGAN.

Απίθανο θεωρείται επίσης το ενδεχόμενο να φανούν πρόθυμοι οι Ευρωπαίοι να χρηματοδοτήσουν τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία στη Βόρεια Συρία, καθώς με τον τρόπο αυτό θα νομιμοποιούσαν, αναδρομικά, την πολιτική κατοχής του R. T. ERDOGAN στη γείτονα χώρα.

Για την Άγκυρα, η αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους αποτελεί επίσης μία ευκαιρία απόσπασης της κοινής προσοχής από τη δική της κακοδιαχείριση στο πλαίσιο του αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο ιός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στη χώρα και πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους. Υπό το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, πλήττονται όμως ακόμη περισσότερο οι πρόσφυγες, οι οποίοι αισθάνονται ήδη όλο και λιγότερο ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, και η ελληνική Κυβέρνηση ασκεί πολιτική αποτροπής. Ο Πρωθυπουργός, Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ανέστειλε, παρατύπως, για έναν μήνα το δικαίωμα αιτημάτων ασύλου, τελικά όμως σκοπεύει να δώσει, σε πρόσφυγες που κατέφθασαν στη χώρα τον Μάρτιο, το δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία παροχής ασύλου. Η Κυβέρνηση, όμως, έχει δώσει εντολή στην Ακτοφυλακή να μην επιτρέψει σε κανένα πλοιάριο να αφιχθεί σε νησί, και με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η υπονόμευση του δικαιώματος ασύλου. Στην Αθήνα επικεντρώνονται επίσης στην αναζήτηση τρόπων για να παραμείνουν μακριά από τη χώρα οι πρόσφυγες.

Στη νέα προσφυγική συμφωνία, ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ επιθυμεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο όσο λιγότεροι πρόσφυγες θα καταφθάνουν στην Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια θα λαμβάνει η Τουρκία. Εκτός αυτού, η Αθήνα επιθυμεί να επαναπροωθήσει μελλοντικά πρόσφυγες στην Τουρκία, που βρίσκονται επί του παρόντος στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μέχρι στιγμής επιτρέπεται, με βάση τη συμφωνία, μόνο η επαναπροώθηση προσφύγων από τα νησιά.

Πληροφορίες από διαπραγματευτικούς κύκλους αναφέρουν ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να προωθήσει την εκκένωση των ελληνικών νησιών, μέχρι να επιτευχθεί μία συμφωνία με την Τουρκία, καθώς φοβάται ότι, χωρίς συμφωνία, τα νησιά της ενδεχομένως να ξαναγεμίσουν πολύ γρήγορα.

Το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα έναντι των μεταναστών γίνεται ολοένα και πιο εχθρικό. Όταν το περασμένο Σάββατο έγινε σαφές ότι ο MOHAMAD και άλλοι Σύριοι είχαν συγκεντρωθεί στις τουρκικές ακτές, ξεκίνησε μία ρατσιστική εκστρατεία. ΜΜΕ δημοσίευσαν άρθρα περί ”μολυσμένων με κορωνοϊό μεταναστών” που εντός ολίγων λεπτών μετατράπηκαν σε απειλή για τη δημόσια υγεία.

Τα δημοσιεύματα βασίσθηκαν σε ανώνυμες πηγές. Τη Δευτέρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποστασιοποιήθηκαν μεν από τα δημοσιεύματα, όταν αυτά όμως είχαν ήδη διαδοθεί υπέρμετρα. Στο μυαλό αρκετών Ελλήνων έχει καταγραφεί, πιθανότατα, το ότι ο R. T. ERDOGAN θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες, κατά κάποιο τρόπο, ως όπλο.

Ο ίδιος ο MOHAMAD δεν αντιλήφθηκε κάτι για τις ”φήμες περί κορωνοϊού” που κυκλοφόρησαν. Όλη τη νύκτα μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης παρέμεινε σε μία στάση λεωφορείου και το πρωί κατέφθασε στο σημείο μία οργάνωση της Ύπατης Αρμοστείας των Η.Ε. για τους Πρόσφυγες που πρόσφερε βοήθεια και διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά τους. Ο MOHAMAD επιβιβάσθηκε σε ένα από τα λεωφορεία με κατεύθυνση την πόλη Μερσίνη, όπου διαμένει η αδερφή του. ”Θέλω μόνο ένα κρεβάτι και ζεστό φαγητό”, δηλώνει και νιώθει ότι τον χρησιμοποιούν, τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Τούρκοι. Συνεχίζει να επιθυμεί να μεταβεί στην Ευρώπη και είναι σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία, όπου αντιμετωπίζουν αυτόν και τους άλλους πρόσφυγες σαν ζώα”.

Σ.Σ. Επειδή πρώτοι αποκαλύψαμε τα παιχνίδια Ερντογάν με μετανάστες που έχουν κορωνοιό ενημερώνουμε τον αγαπητότατο επί κεφαλής των γραφείων του στην Ελλάδα κ. Χρηστίδη ότι οι πηγές μας είναι συγκεκριμένες και διασταυρωμένες! Ρατσιστικά στους πρόσφυγες φέρεται ο Ερντογάν, όχι εμείς!

Απόψεις

Ἡγετικό στέλεχος τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ ὁ νέος Συνήγορος τοῦ Πολίτη

Εφημερίς Εστία
Ἰσχυρές πιέσεις κοινοβουλευτικῶν παραγόντων σέ ἀρχηγούς κομμάτων, προκειμένου νά ψηφισθεῖ ὁ κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος στήν σημερινή διάσκεψη τῶν προέδρων καί νά ἐξασφαλίσει πλειοψηφία τριῶν πέμπτων

Ζήτημα ἁρμοδιοτήτων τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας ἄνοιξε ἡ κ. Σακελλαροπούλου

Μανώλης Κοττάκης
ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ πού εἶδα προχθές τό βράδυ, στήν ἐκπομπή «Ἐπίλογος» τῆς ΕΡΤ, τήν Πρόεδρο τῆς Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου νά παραχωρεῖ συνέντευξη στόν ἀξιόλογο συνάδελφο Ἀπόστολο Μαγγηριάδη.

Περί τηλε-μαγειρικῆς καί πραγματικότητος…

Δημήτρης Καπράνος
Προχθές ἔγινε πρῶτο θέμα σέ κάποιες ἐφημερίδες ἡ αἰφνίδια ἀπώλεια μιᾶς νέας γυναίκας.

Σάββατον, 25 Ἰουλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΩΖΑΝ ΚΑΧΡΑΜΑΝΙ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ίωνα Δραγούμη στην Αθήνα

Εφημερίς Εστία
Με τη συμπλήρωση εκατόν τεσσάρων (104) ετών από την άνανδρη και φρικώδη δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη από τα βενιζελικά παρακρατικά τάγματα του Γύπαρη, η «Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων» και ο ακομμάτιστος πατριωτικός Σύλλογος «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία-Ε.Ο.Ν.» αποτίουν από κοινού μετά σέβας φόρο τιμής στον εμβληματικό Έλληνα θεωρητικό του Εθνικισμού του οποίου οι μνημειώδεις μάχες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, τις παραδοσιακές κοινότητες και την ενύλωση της Μεγάλης Ιδέας χάραξαν τις σύγχρονες αγωνιστικές διαδρομές για την ελευθερία της Φυλής μας και την θυσιαστική υπηρέτηση του συμφέροντός της.