Αθόρυβοι και αφανείς, πλην σημαντικοί

Toν Θανάση Πολυχρονόπουλο, μπορεί να τον συναντήσετε στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας να…

… «καταπίνει» χιλιόμετρα κάθε σούρουπο ή να κάνει το ίδιο ξημερώματα. Μπορεί να τον δείτε και σε εκθέσεις έργων Σύγχρονης Τέχνης. Προσφάτως μίσθωσε το «Περίπτερο» του Δ. Πικιώνη στους Δελφούς. Θα το μεταβάλει σε χώρο εκδηλώσεων γύρω από την σύγχρονη τέχνη…

Ταγμένος στην «φυσική ζωή», έχει «κόψει» το κρέας εδώ και πέντε χρόνια και σέβεται το περιβάλλον, με την προστασία του οποίου είναι «δεμένος» από παιδί… Διευθύνει την Polyeco, μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές εταιρείες στην Ευρώπη, στα βήματα των γονιών του, που είναι από τους  πρώτους που ασχολήθηκαν σοβαρά και επαγγελματικά με την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Προχθές, παρουσίασε μια συνεργασία της εταιρείας του με το ελληνικό τμήμα της Nestle, με σκοπό την μείωση των επιπτώσεων της «πλαστικής ρυπάνσεως» θέτοντας σε εφαρμογή το  πρόγραμμα «We sea more». Οι εργασίες του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους  στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Παλαιού Φαλήρου, περιοχή με πλούσιο οικονομικό, γεωμορφολογικό και ανθρωποκεντρικό ενδιαφέρον.

Περιοχή μελέτης ορίσθηκε η θαλάσσια και παράλια έκταση συνολικού εμβαδού ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, στην Ακτή «Έδεμ», εκεί όπου εκβάλει το «ρέμα» της Πικροδάφνης. Ακολούθησαν η χαρτογράφηση των απορριμμάτων, η συλλογή και η μετέπειτα διαχείριση και αξιοποίησή τους.

Η χαρτογράφηση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την «Ucan Drone» στηρίχθηκε κυρίως  σε μια συστοιχία «drones», εφοδιασμένων με αισθητήρες και κάμερες και πετώντας ή πλέοντας πάνω από την υπό μελέτη περιοχή.

Ακολούθησε η συλλογή και ο διαχωρισμός συμφώνως προς την ποιοτική τους σύσταση. Ο καθαρισμός της περιοχής μελέτης διήρκεσε συνολικά μία εβδομάδα. Η συλλογή των απορριμμάτων στην ξηρά πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό της Polyeco, ενώ όσον αφορά στον βυθό, το προσωπικό και έμπειροι δύτες της εταιρείας Divers’ World απομάκρυναν τα απορρίμματα τα οποία είχαν στιγματιστεί σε χάρτες.

Τα απορρίμματα συγκεντρώνονταν σε καθημερινή βάση σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο διαλογής όπου γινόταν ο διαχωρισμός τους σε προκαθορισμένες ροές. Η εκπόνηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Στον καθαρισμό της ακτής συμμετείχαν επί πλέον και εθελοντές από τις δύο εταιρείες αλλά και από την τοπική κοινωνία.

Τα αποτελέσματα: 11.018 κιλά απορριμμάτων εκ των οποίων: Ελαστικά 10.155 κιλά, σύμμεικτα 400 κιλά, μέταλλα 231kg, πλαστικά 132 κιλά, γυαλί 23 κιλά, αλουμίνιο 16 κιλά, χαρτί 18 κιλά, ξύλο 25 κιλά, μπαταρίες- αναπτήρες 9 κιλά και επικίνδυνα απορρίμματα 9 κιλά.

Το 75% των πλαστικών έγινε «πέλετ», τα ελαστικά πήγαν για ανακύκλωση, το χαρτί και το ξύλο έγιναν εναλλακτικό καύσιμο, το γυαλί πήγε στην τσιμεντοβιομηχανία, οι μπαταρίες σε μονάδα μπαταριών και τα μέταλλα σε εργοστάσιο ανακυκλώσεως.

Χθες το απόγευμα, που βγήκα για περπάτημα στο ΣΕΦ, ο Θανάσης έτρεχε, με τα ακουστικά στα αυτιά. Του έγνεψα, με χαιρέτισε και συνέχισε. Αύριο φεύγει για το Ντουμπάι. Ανέλαβε να «καθαρίσει» το φορτίο ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κάηκε. Μαζί του, εργάζονται εκεί 15 Έλληνες. Έτσι, χωρίς θόρυβο και επίδειξη…

Απόψεις

Ἡγετικό στέλεχος τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ ὁ νέος Συνήγορος τοῦ Πολίτη

Εφημερίς Εστία
Ἰσχυρές πιέσεις κοινοβουλευτικῶν παραγόντων σέ ἀρχηγούς κομμάτων, προκειμένου νά ψηφισθεῖ ὁ κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος στήν σημερινή διάσκεψη τῶν προέδρων καί νά ἐξασφαλίσει πλειοψηφία τριῶν πέμπτων

Ζήτημα ἁρμοδιοτήτων τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας ἄνοιξε ἡ κ. Σακελλαροπούλου

Μανώλης Κοττάκης
ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ πού εἶδα προχθές τό βράδυ, στήν ἐκπομπή «Ἐπίλογος» τῆς ΕΡΤ, τήν Πρόεδρο τῆς Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου νά παραχωρεῖ συνέντευξη στόν ἀξιόλογο συνάδελφο Ἀπόστολο Μαγγηριάδη.

Περί τηλε-μαγειρικῆς καί πραγματικότητος…

Δημήτρης Καπράνος
Προχθές ἔγινε πρῶτο θέμα σέ κάποιες ἐφημερίδες ἡ αἰφνίδια ἀπώλεια μιᾶς νέας γυναίκας.

Σάββατον, 25 Ἰουλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΩΖΑΝ ΚΑΧΡΑΜΑΝΙ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ίωνα Δραγούμη στην Αθήνα

Εφημερίς Εστία
Με τη συμπλήρωση εκατόν τεσσάρων (104) ετών από την άνανδρη και φρικώδη δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη από τα βενιζελικά παρακρατικά τάγματα του Γύπαρη, η «Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων» και ο ακομμάτιστος πατριωτικός Σύλλογος «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία-Ε.Ο.Ν.» αποτίουν από κοινού μετά σέβας φόρο τιμής στον εμβληματικό Έλληνα θεωρητικό του Εθνικισμού του οποίου οι μνημειώδεις μάχες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, τις παραδοσιακές κοινότητες και την ενύλωση της Μεγάλης Ιδέας χάραξαν τις σύγχρονες αγωνιστικές διαδρομές για την ελευθερία της Φυλής μας και την θυσιαστική υπηρέτηση του συμφέροντός της.