Η καμπάνα πρόβλημα, ο μιναρές όχι !

ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ τακτικοί αναγνώστες της ”Εστίας” είστε ενήμεροι

Δεν σας προκάλεσε έκπληξη η εξάπλωση της πανδημίας στα μειονοτικά χωριά της Θράκης. Οι φερόμενοι ως ”ηγέτες” της μουσουλμανικής μειονότητας εδώ και καιρό ενεθάρρυναν τον τοπικό πληθυσμό να αψηφήσει τα μέτρα της Κυβέρνησης και να ακούσει μέσα από τις δορυφορικές τηλεοράσεις μόνο όσα τον ”νουθετεί” ο Σουλτάνος Ερντογάν. Πρώτοι αποκαλύψαμε το αντάρτικο που έκανε προς την ελληνική πολιτεία ο ψευδομουφτής Ιμπράμ Σερίφ δηλώνοντας ότι λαμβάνει εντολές από την Διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων του Σουλτάνου.

Η εφημερίδα μας όμως ξέρει και κάτι άλλο: πως την ώρα που η Πολιτεία κυνηγά τους ιερείς και τους απαγορεύει να τελούν λειτουργίες σε κλειστούς ιερούς ναούς ανά την επικράτεια, στα μειονοτικά χωριά της Ξάνθης λειτουργούσαν μέχρι πρότινος παρανόμως και τα τζαμιά και το παζάρι έξω από τα τζαμιά με τα μεγάφωνα στο μιναρέ στο ”φουλ”. Και κανείς δεν τιμωρήθηκε. Παρόντες εκεί ήσαν και γνωστοί δημοσιογράφοι, υπάλληλοι του Τουρκικού Προξενείου που διέδιδαν δεξιά και αριστερά ότι ”εμείς παίρνουμε εντολές από την Άγκυρα”.

Και όταν έγιναν καταγγελίες ότι γινόταν από τα μεγάφωνα των τζαμιών πρόσκληση για ”Εζάν” (ιεροπραξία) οι ελληνικές αρχές όπως πληροφορούμαστε αναγκάστηκαν αντί να προχωρήσουν σε διώξεις, να ζητήσουν την παρέμβαση του ψευδομουφτή Μετέ διά του βουλευτή Ζειμπέκ. Τέτοιος εξευτελισμός.
Όπως μας ενημερώνουν μάλιστα οι έγκυρες πηγές μας στην περιοχή έγιναν και γάμοι (στο χωριό Δειλινά) και ανοιχτές κηδείες και μεβλήτ (προσευχή) μόνο ο Μητροπολίτης Κυθήρων και ο ιερεύς Γκοτσόπουλος της Πάτρας ήταν το πρόβλημα.

Το “Μένουμε Σπίτι” επίσης δεν εφαρμόστηκε στην Θράκη γιατί οι μουσουλμάνες αντάλλασσαν επισκέψεις για καφέ, οι αυλές των σπιτιών στις μειονοτικές περιοχές ενώνονται. Προσθέστε σε αυτό τους εποχικούς εργάτες που επέστρεψαν από χώρες της Ευρώπης και φοιτητές από την Πόλη και ιδού γιατί είχαμε έκρηξη κρουσμάτων στις μειονοτικές περιοχές της Θράκης. Είμαστε αξιολύπητοι. Οι καμπάνες είναι πρόβλημα, οι μιναρέδες όχι.

Απόψεις

Σάββατον, 8 Μαΐου 1965

Πρό 60 ἐτῶν
O ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ

Πέτρος Γαϊτάνος: «Χαίρε Νίκαια – Κλέος Ορθοδοξίας»

Εφημερίς Εστία
Ένας Ύμνος στην Πίστη, την Ιστορία και τη Μουσική

Ἡ ἐθνική Πινακοθήκη προκαλεῖ ἡ Νέα Δημοκρατία «εὐλογεῖ»

Μανώλης Κοττάκης
Ὁ φιλελεύθερος δογματισμός κοστίζει – Ὁ σεβασμός στά σύμβολα, ἡ ἐπανάστασις τῶν ἱερέων, ἡ αὐτονόμησίς τους ἀπό τούς Μητροπολῖτες καί τό σφυροκόπημα πρός τό Ὑπουργεῖο Πολιτισμοῦ – Μέ ταχύτητα πρός τόν τοῖχο τό Μαξίμου!

Ὁ Βενιζέλος καί ἡ Μικρά Ἀσία

Εφημερίς Εστία
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, διάφοροι συγγραφεῖς, ἀνταγωνίζονται στήν ἄσκηση κριτικῆς κατά τοῦ Ἐλ. Κ. Βενιζέλου. Σ’ ἀντίλογο ἀναγκαῖο εἶναι ὅ,τι ἀκολουθεῖ.

Αἰχμές Καραμανλῆ γιά τά ἐξωτερικά μέσῳ… Μολυβιάτη

Εφημερίς Εστία
ΣΥΣΣΩΜΗ ἡ πολιτειακή καί πολιτική ἡγεσία τῆς χώρας ἀπένειμε χθές τό ὕστατο χαῖρε στόν πρώην ὑπουργό Ἐξωτερικῶν Πέτρο Μολυβιάτη.